Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
1. října 2021 14:04
Čas čtení 2:06
Vojtěch Vanda

Braňme naše děti! Sparta vydala prohlášení k dětským fanouškům, kteří byli kvůli bučení obviněni z rasismu

Braňme naše děti! Sparta vydala prohlášení k dětským fanouškům, kteří byli kvůli bučení obviněni z rasismu
Zdroj: ČTK/Šimánek Vít
SPORT
Uložit Uložené

Fotbalovému celku Sparta Praha se nelíbila kritika osob na sociálních sítích, které tvrdily, že se děti během včerejšího zápasu proti Rangers chovaly rasisticky. Klub vydal prohlášení, ve kterém zkritizoval chování právníka Aamera Anwara.

„Braňme naše děti!“ vyzývá fotbalový klub Sparta Praha celou fotbalovou společnost poté, co viděla reakce lidí na internetu, kteří osočili z rasismu deset tisíc malých dětí kvůli bučení při včerejším zápase s Rangers FC„Urážení dětí v online prostoru i v médiích je neakceptovatelné, zoufalé a směšné,“ odsoudil klub jednání lidí a zejména právníka Aamera Anwara, jenž kritizoval nejhlasitěji.

Doporučeno
Právník Glena Kamary měl problém i s dětmi na stadionu Sparty. Pokračovaly v urážkách, je to hanebné, komentoval Právník Glena Kamary měl problém i s dětmi na stadionu Sparty. Pokračovaly v urážkách, je to hanebné, komentoval 1. října 2021 8:15

„Doufal jsem, že uzavření stadionu pro sparťanské fanoušky poté, co rasisticky uráželi hráče Monaka Tchouaméniho, a jejich nahrazení deseti tisíci dětmi bude znamenat, že Glen Kamara a ostatní hráči tmavé pleti z Rangers FC nebudou muset čelit rasismu,“ uvedl právník Glena Kamary Aamer Anwar, jenž měl hájit hráče, který byl údajně v minulé sezóně během osmifinálového zápasu Evropské ligy proti Slavii Praha počastován rasistickou urážkou od Ondřeje Kúdely.

„Bohužel se tak nestalo, jelikož děti pokračovaly v urážkách. Je to hanebné,“ dodal na adresu deseti tisíc malých fanoušků v hledišti právník, kterému vadilo, že děti konstantně bučely na Kamarovu adresu v momentě, pokud byl u míče. Toto vyjádření bral klub Sparty jako urážku a k podobným komentářům na internetu nejen ze strany jednotlivců, ale také médií, vydal prohlášení.

Klub nejprve soupeři poděkoval za zvládnutý férový zápas s nadějí, že to Rangers cítili stejně. Následně ale důrazně v prohlášení ohradil vůči osočování malých dětí z rasismu„Je naprosto neuvěřitelné, že po zápase musíme sledovat útoky na nevinné děti a čelíme neopodstatněným obviněním z rasismu. Urážení dětí v online prostoru i v médiích je neakceptovatelné, zoufalé a směšné,“ uvedl klub.

„Přestaňte útočit na naše děti! Náš klub bude děti, naši budoucnost a naši pýchu, hrdě bránit. Osočování dětí v online prostoru je mimořádně zbabělé,“ dodal.

Anwar se pohybuje za hranicí toho, co by si měl právník dovolit, domnívá se Sparta

Výtkám ze strany Pražanů neunikl ani konkrétně Kamarův právník. „Bohužel musíme číst zoufalé útoky právníka Aamera Anwara, který se pohybuje za hranicí toho, co by si advokát měl dovolit. V českém prostředí už by se jeho jednáním zabývala advokátní komora,“ pokračoval klub. 

„Jeho aktivistickým přístupem a online šikanou by se měla zabývat příslušná instituce ve Skotsku. Vyvolávání xenofobních tendencí a slovní útoky na bezbranné děti jsou za hranou morálky a slušného vychování,“ dodal klub, jenž na závěr poděkoval včera zúčastněným dětem za parádní atmosféru v hledišti

Sparta dále vyzvala klub z Glasgow, aby se podílel na zastavení xenofobní atmosféry nejen k malým sparťanským fanouškům, ale i k České republice a jejím obyvatelům. „Sledujeme v prostředí sociálních sítí i v mediálním prostoru bezprecedentní xenofobní vyjádření proti České republice, jejím občanům a dokonce i jejím dětem. Popisujete chování dětí nesprávně, přivlastňujete si právo hodnotit vyjádření emocí šestiletých dětí, které nemají ponětí o tom, co je to rasismus. Je to drzost,“ dodal klub.

Domů
Sdílet
Diskuse