Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. října 2023 13:57
Čas čtení 9:08
Ondřej Jarůšek

Propadl kokainu, vážil 200 kilo a chtěl spáchat sebevraždu. Boxerský šampion Tyson Fury má za sebou neuvěřitelný příběh

Propadl kokainu, vážil 200 kilo a chtěl spáchat sebevraždu. Boxerský šampion Tyson Fury má za sebou neuvěřitelný příběh
Zdroj: Al Bello/Getty Images
SPORT BOJOVÉ SPORTY TYSON FURY
Uložit Uložené

Tyson Fury je nejenom zřejmě nejlepší boxer současnosti, ale zároveň také člověk s obdivuhodným příběhem a trnitou životní cestou. Prošel si peklem a vyhrál nad vlastními démony.

Za velkými šampiony se často skrývají velké příběhy. Pro Tysona Furyho to platí dvojnásob. Není totiž mnoho bojovníků jako on, kteří by dobyli vrchol světového boxu, jen aby následně kvůli drogám a alkoholu o vše přišli a nakonec po obrovské tělesné a psychické proměně znovu usedli na trůn. Tyson Fury to však dokázal, a i když si prošel velmi temným obdobím, kdy dokonce uvažoval o sebevraždě, ze spárů depresí a sebedestruktivního chování se vymanil a podepsal se pod jeden z nejlepších comebacků v dějinách bojových sportů.

Doporučeno
Platy v UFC: Proč MMA bojovníci vydělávají méně než boxeři a youtubeři? MMA je mladý sport, bude to ještě trvat, říká David Dvořák Platy v UFC: Proč MMA bojovníci vydělávají méně než boxeři a youtubeři? MMA je mladý sport, bude to ještě trvat, říká David Dvořák 14. října 2021 11:30
Jméno: Tyson Luke Fury
Narození: 12. srpna 1988
Skóre: 33:0:1
Přezdívka: The Gypsy King
Tyson Fury (vpravo) v zápase s Deontayem Wilderem (vlevo).
Tyson Fury (vpravo) v zápase s Deontayem Wilderem (vlevo). Zdroj: Getty Images/Ethan Miller

Doktoři si mysleli, že porod nepřežije

Boj byl s Tysonem Furym spjat odjakživa. Ještě předtím, než se narodil, mu totiž lékaři dávali jen malé šance na přežití. „Doktoři mi řekli, že není moc velká šance, že přežije. Kvůli předčasnému porodu jsem už přišel o dvě dcery. Podle doktorů měl jen malou naději. Psal se rok 1988, Mike Tyson byl na vrcholu jako světový šampion, tak jsem řekl, že ho pojmenujeme ,Tyson‘. Doktoři se na mě jen podívali a usmáli se,“ popisoval John Fury, otec Tysona Furyho.

Jak uvádí portál Childhood Biography, Tyson Fury se narodil zhruba o tři měsíce předčasně a v době narození vážil méně než půl kila. Furyho máma byla podle portálu StoryTell těhotná celkem čtrnáctkrát, ale jen čtyři děti přežily. Malý Tyson však chmurné předpovědi lékařů, kteří mu věštili brzkou smrt, vyvrátil a vyrostl z něj urostlý zdravý chlapec.

Doporučeno
Nejlepší MMA bojovník historie? Legendární Jon Jones se zapsal do dějin, za sebou má ale i dopingové kauzy a problémy s alkoholem Nejlepší MMA bojovník historie? Legendární Jon Jones se zapsal do dějin, za sebou má ale i dopingové kauzy a problémy s alkoholem 13. října 2021 12:00

Box byl s rodinou spjat odnepaměti. Například Tysonův otec John roky zápasil bez rukavic a teprve až později přesedlal ke klasickému boji v rukavicích. A rány rozdával i mimo ring. V roce 2011 jej dokonce soud poslal do vězení za to, že se s jistým mužem dostal do pěstní šarvátky, v důsledku které dotyčný přišel o oko.

Není proto divu, že pro dráhu boxera se rozhodl i Tyson. Ten navíc ze školy odešel už v pouhých deseti letech, aby mohl pracovat společně se svým bratrem a otcem a aby tak pomohl rodině v nesnadné finanční situaci.

Zajímavost #1 –⁠ Tyson Fury je známý svou výstředností a svérázným vystupováním, což před lety potvrdil i na jednom bláznivém videu, ve kterém ukázal, jak úderem hlavou rozbije vodní meloun. A to na jeden pokus. Doma to ale nezkoušej, u obyčejného člověka by totiž podobný kousek mohl skončit cestou na pohotovost.

Otci ve 14 letech zlomil žebra

Vzhledem k jeho dnešní divoké povaze možná leckoho překvapí, že jako malý chlapec byl Tyson Fury tichý a plachý. Tak jej alespoň popisuje jeho bratr Shane. To se ale prý změnilo poté, co začal boxovat. „Získal sebevědomí, protože v tom byl dobrý,“ říkal Shane Fury o svém bratrovi. Jeho přirozený talent pro box se projevil velmi brzy a spoustu úspěchů posbíral už v amatérském ringu. A když mu bylo 14 let, svému otci při tréninku dokonce jedním úderem zlomil žebra.

tyson fury
Zdroj: Getty Images/Al Bello
Vyzkoušej předplatné
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 105045 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak Tyson Fury popisuje moment, kdy si chtěl vzít život.
  • Díky čemu se dostal z depresí a závislosti na drogách a alkoholu.
  • Co mu pomáhá vypořádávat se s negativními myšlenkami.
  • Jak dobyl vrchol světového boxu a co chystá dál.
Domů
Sdílet
Diskuse