Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. září 2021 18:05
Čas čtení 5:39
Ondřej Jarůšek

MMA vs. sumo, ale i boj muže proti ženě v Rusku: Podívej se na zápasy s obrovskými váhovými rozdíly

MMA vs. sumo, ale i boj muže proti ženě v Rusku: Podívej se na zápasy s obrovskými váhovými rozdíly
Zdroj: Foc Kan/WireImage/Getty Images
SPORT BOJOVÉ SPORTY UFC
Uložit Uložené

Váha v bojových sportech není zdaleka všechno, o čemž se můžeš přesvědčit i v následujícím výběru bláznivých zápasů v kleci a ringu.

Bojové sporty prošly za posledních pár desítek let velkým vývojem a to, co k zápasům v ringu nebo v kleci dnes neodmyslitelně patří, nebylo vždycky úplnou samozřejmostí. Jako třeba váhové kategorie.

Ty mají zaručit, že se bojovníci utkají za vyrovnaných podmínek, když se však ohlédneme do historie, můžeme najít hned několik případů, kdy toto pravidlo šlo zcela bokem a rozdíl mezi dvojicí zápasníků byl někdy i přes sto kilogramů.

A právě výběru takovýchto šílených a bizarních klání, kdy se organizátoři pokoušeli o novodobou adaptaci souboje Davida a Goliáše, je tento článek věnován. Zaměřili jsme se na ty, ze kterých je dochován video záznam. Dobře se bav.

Doporučeno
Profesionální MMA cutman: Jaké nejhorší zranění v oktagonu viděl a měly by se podle něj zavést dopingové kontroly? (Rozhovor) Profesionální MMA cutman: Jaké nejhorší zranění v oktagonu viděl a měly by se podle něj zavést dopingové kontroly? (Rozhovor) 14. srpna 2021 12:26

Gerard Gordau (~98 kg) vs. Teila Tuli (~190 kg)

Píše se rok 1993. Dnes již nejprestižnější MMA organizace světa Ultimate Fighting Championship (UFC) stojí teprve na počátku existence, pořádá svůj historicky první turnaj a hned úvodní zápas se jednou provždy nesmazatelně zapisuje do dějin.

V tom se proti sobě střetli nizozemský karatista a savate bojovník Gerardem Gordau a 190kilový sumo zápasník Teila Tuli. Jak se ale brzy ukázalo, váha zdaleka není všechno. Tuli se proti svému soupeři rozběhl a pokusil se jej svalit, na to však byl Gordau připraven, a byl to právě samotný sumo zápasník, kdo skončil na zemi.

Pak ale přišel osudný moment. Nizozemec sumo zápasníkovi, který se pokoušel vstát, zasadil tvrdý kop přímo na čelist, po kterém zápas okamžitě skončil. Boj trval pouhých dvacet sekund a dodnes se traduje, že jednomu z komentátorů nad hlavou proletěl zub knockoutovaného sumo zápasníka.

Doporučeno
Brutální začátky UFC: Šílené knockouty, obrovské váhové rozdíly a takřka žádná pravidla Brutální začátky UFC: Šílené knockouty, obrovské váhové rozdíly a takřka žádná pravidla 8. července 2020 11:03

Počátkům UFC, kdy v kleci ještě neplatila takřka žádná pravidla, jsme věnovali celý obsáhlý článek, ve kterém si můžeš přečíst i o dalších bitvách z této bláznivé éry.

Don Frye (~95 kg) vs. Chad „Akebono“ Rowan (~220 kg)

O poznání delšího trvání měla bitva Američana Donalda Frye s japonským sumo zápasníkem Chadem „Akebono“ Rowanem. Ta se uskutečnila v květnu roku 2006 na akci K-1's Hero's v Tokiu a mezi oběma borci byl váhový rozdíl přes sto kilogramů.

Doporučeno
Jako chudé dítě v Africe musel pro vodu chodit několik kilometrů, dnes je z něj světová hvězda UFC Jako chudé dítě v Africe musel pro vodu chodit několik kilometrů, dnes je z něj světová hvězda UFC 15. srpna 2021 16:00

Taktika japonského zápasníka byla poměrně přímočará. Dvakrát menšího Dona Frye se „Akebono“ snažil tlačit směrem k provazům ringu a v následném klinči jej co nejvíce vyčerpat. Frye však byl v klinčích více aktivní a soupeře se pokoušel trefovat koleny na tělo a krátkými údery do hlavy. I on sám však několik tvrdých ran inkasoval.

Zápasit při váze nad 200 kilo však bylo pro sumo zápasníka nesmírně náročné, a tak nakonec viditelně vyčerpaný kolos ve druhém kole padl. Po jednom z low-kicků Donalda Frye ztratil Japonec rovnováhu a zamířil k zemi, kde mu Američan po několika ranách nasadil škrcení, po němž byl zápas ukončen.

Royce Gracie (~86 kg) vs. Chad „Akebono“ Rowan (~205 kg)

S japonským velikánem Chadem „Akebono“ Rowanem se střetl i legendární Royce Gracie, který stál u zrodu UFC a společně se svou rodinou ovlivnil bojové sporty jako málokdo. Dvojice se spolu utkala na silvestrovské akci K-1 Premium 2004 Dynamite a zřejmě není žádným velkým překvapením, že i v tomto zápase nerozhodla hmotnost, ale mistrovské dovednosti.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 102937 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse