Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. října 2021 19:30
Čas čtení 2:42
Marián Mauik Biel

Huawei to nevzdává. Představil Novu 9, střední třídu, kterou označuje za vlajkovou loď

Huawei to nevzdává. Představil Novu 9, střední třídu, kterou označuje za vlajkovou loď
Zdroj: Huawei
TECH
Uložit Uložené

Velmi slušná výbava, rychlý čip i jemný displej. Ale nečekaná konkurence to může všechno rozbít.

Už jen čekáme, kdy Netflix udělá film nebo seriál o tomto nevšedním technologickém příběhu. Huawei začínal na zelené louce, postupně se pustil do smartphonů a inovacemi i originálním designem se mu podařilo neuvěřitelné. Z outsidera se stal lídr na trhu a předběhl Apple i Samsung. Pak přišel zákaz administrativy USA a americké firmy nemohly s Huawei spolupracovat. Pro dosud stále poměrně vágní obvinění z bezpečnostního rizika.

Doporučeno
iPhone 13 – není důvod pro extrémní změny (Recenze) iPhone 13 – není důvod pro extrémní změny (Recenze) 6. října 2021 9:30

Androidové mobily Huawei nemohly používat Google služby a vypadalo to, že pro restrikce i s dodavateli hardwaru společnost s mobily úplně skončí. Z roku na rok podle Counterpointu spadla z 20 procentního globálního tržního podílu (Q2 2020) na 4 procenta (Q1 2021). Prodávat se jí daří prakticky už jen na domácím a řádně velkém čínském trhu.

Huawei Nova 9
Zdroj: Huawei

Její smartphony P20 Pro, Mate 20 Pro i P30 Pro patřily ke špičce, zejména pokud jde o fotoaparáty. Na konci roku 2019 přišel Mate 30 Pro již bez Google služeb a začal pád. Modely P40 Pro i Mate 40 Pro znovu přišly s perfektní výbavou a top fotoaparáty. Ale na evropském trhu již nezaznamenaly oblibu a s nimi ani modely střední a nižší třídy. Zvyk je železná košile, a přestože se postupně téměř všechny nejoblíbenější aplikace, i ty lokální, dostaly do jejich obchodu App Gallery, konkurence je přetlačila. Čekalo se na model P50 Pro, ale ten na západních trzích Huawei vůbec nepředstavil.

Huawei se rozhodl mírně změnit strategii a nyní představil Nova 9. Mělo by to být to nejlepší, co má momentálně v nabídce. Technicky by se dal označit za vlajkovou loď. Prakticky však má výbavu smartphonů střední vyšší třídy, o řádný kus horší než dosavadní (a dvojnásobně dražší) modely Huawei P Pro a Mate Pro a stále bez Google služeb.

Huawei Nova 9
Zdroj: Huawei

Huawei Nova 9 je osazená 6,57 palcovým OLED displejem s full HD+ rozlišením a podporou 120 Hz obnovovací frekvence. Na začátek velmi dobré. O výkon se stará Snapdragon 778G. Výkonu dostatek, ale bez podpory 5G. Další výbava zahrnuje 8 GB operační a 128 GB interní paměti bez slotu na paměťovou kartu.

Domů
Sdílet
Diskuse