Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. listopadu 2021 14:30
Čas čtení 5:13
Kamila Šebestová

Alkohol ničí tvoju psychiku, výkon aj sexuálny život. Takto zistíš, že si závislý

Alkohol ničí tvoju psychiku, výkon aj sexuálny život. Takto zistíš, že si závislý
Zdroj: Youtube/Refresher
REFRESHER
Uložit Uložené

Všetci vieme, že nadmerná konzumácia alkoholu môže negatívne ovplyvniť naše zdravie. V tomto článku sa dočítaš, aký konkrétny vplyv má na našu psychiku, fyzický výkon aj sexuálny život

Slovákov pri pití alkoholu nezastavila ani pandémia, skôr naopak. Počas lockdownu mnohí zapíjali zlú epidemickú situáciu a podľa štatistiky Eurostatu vypili obyvatelia Slovenska ročne v priemere 12 litrov čistého alkoholu na hlavu. (A to tento spriemerovaný údaj zahŕňa aj batoľatá.)

S alkoholom sa okrem pocitu uvoľnenia či zvýšeného sebavedomia spája aj mnoho problémov. Jedným z nich je závislosť. Podľa lekára Ľubomíra Okruhlicu do centier pre liečbu drogových závislostí prijímajú čoraz viac mladých ľudí vo veku 20 až 30 rokov. Zároveň sa zvyšuje počet žien alkoholičiek.

„Rodové rozdiely v počte závislých od alkoholu sa vyrovnávajú, ženy dnes už nemusia piť tajne,“ hovorí Okruhlica. Dodáva, že na mladých ľudí aj na ženy sa teraz vyvíja väčší tlak. 

alkohol, alkoholizmus
Zdroj: Pexels/Monstera
V tomto článku si prečítaš:
  • Čo presne sa deje v tvojom tele, keď veľa piješ.
  • Prečo má čoraz viac ľudí problém so závislosťou. 
  • Prečo pribúda viac žien alkoholičiek.
  • Ako zistíš, či si závislý od alkoholu.
  • Ako môžeš svoju závislosť vyriešiť. 

Do jednej aj do druhej nohy

Alkohol je súčasťou slovenskej kultúry tak ako folklór. Máme ho v povedomí od malička. Vidíme rodičov, ako popíjajú pivo pri televízii, pozorujeme, ako starší brat zapíja stužkovú. Je ťažké predstaviť si, že by sa spoločenské akcie ako dozvuky, teambuilding či svadba zaobišli bez pálenky. Len si spomeň na staré známe „do jednej aj do druhej nohy“. 

„Alkohol uvoľní zábrany a zníži trému. Ľudia sú tak v sociálnom kontakte uvoľnenejší,“ vysvetľuje Okruhlica. „Ak však niekto často chodí na spoločenské akcie, kde je vždy alkohol, začne uňho stúpať tolerancia. Už mu nestačí jeden pohárik, vždy si musí dať dva či tri, aby sa dostal do určitého levelu,“ dodáva. 

Nepiť v spoločnosti, kde všetci konzumujú alkohol, sa môže zdať takmer nemožné. Človek často nechce trhať partiu a byť jediný, kto nepije. V tom prípade je to naozaj vec silnej vôle. 

Treba si však dať pozor aj na „neškodné“ zapíjanie stresu pred skúškou či vystúpením pred publikom. „Viacero našich hercov sa stalo závislých od alkoholu tak, že pili vždy pred vystúpením,“ hovorí Ľubomír Okruhlica. 

jaromír nohavica
Zdroj: Wikimedia/Ben Skála

Alkohol často používame ako nástroj na prekonanie trémy. Tá dočasne ustúpi, no namiesto nej môže u človeka vzniknúť závislosť. Podľa odborníkov sa dá tréma prekonať aj pomocou psychoterapie, ktorá človeka naučí, ako ju zvládať bez alkoholu. 

Z alkoholickej eufórie do depresie

Keď pijeme alkohol, zrýchli sa nám tep a zvyšuje krvný tlak. Môžeme pociťovať návaly tepla či potenie. Keďže alkohol pôsobí ako sedatívum a mierne anestetikum, pri miernej konzumácii vyvolá v mozgu pocit pohody či eufórie. 

„Vo vyšších množstvách sa objavujú problémy s rečou či koordináciu, človek môže byť agresívny či ospalý,“ vysvetľuje potravinársky chemik Martin Masár. Ak pitie pokračuje, môže dôjsť až k otrave alkoholom. 

To sú fakty, ktoré poznáme. Zaujímavé však je, k čomu presne dochádza v tele potom. 

„Telo začína alkohol po požití odbúravať pomocou enzýmu ADH na acetaldehyd,“ opisuje proces požívania alkoholu Martin Masár. Je to toxická látka, ktorá urýchlene oxiduje pomocou enzýmu a neskôr sa mení na oxid uhličitý a vodu. 

„Za opicu môže viacero faktorov, najmä produkt metabolizmu alkoholu – acetaldehyd. Zároveň máme dehydrovaný organizmus a určitú rolu hrá pravdepodobne aj náš imunitný systém,“ hovorí potravinársky chemik.

Tieto faktory spôsobia, že sme unavení, oslabení, máme bolesti hlavy či nevoľnosť a sme precitlivení na svetlo a hluk. Privodiť sa môže aj zlá nálada či depresia.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 105382 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo má čoraz viac ľudí problém so závislosťou.
  • Kedy sa dá povedať, že si závislý od alkoholu.
  • Ako môžeš svoju závislosť vyriešiť.
Domů
Sdílet
Diskuse