Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tímea Krauszová
30. října 2021 9:28
Čas čtení 2:29

Toto jsou nejlepší cestovatelské destinace pro rok 2022 podle Lonely Planet. Připrav se, je čas využít nahromaděné dny dovolené

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Toto jsou nejlepší cestovatelské destinace pro rok 2022 podle Lonely Planet. Připrav se, je čas využít nahromaděné dny dovolené
Zdroj: Unsplash/Daniel Frank/na voľné použitie

Lonely Planet vyzdvihuje 10 měst, 10 regionů a 10 zemí, které příští rok prostě musíš navštívit.

Snad nejprestižnější a nejznámější kniha plná tipů pro cestovatele vychází s novou edicí. Na seznamu top destinací pro rok 2022 od Lonely Planet najdeš vše: horké písečné duny, průzračně čistou vodu, exotické safari nebo i evropské země, které stojí za objevení.

Podle CNN by mohl být rok 2022 přelomovým, a nastal čas nahromaděné dny dovolené využít na jedinečný zážitek. Redakce CNN zveřejnila některé detaily z knihy: Lonely Planet vyzdvihuje 10 měst, 10 regionů a 10 zemí, které příští rok podle autorů prostě musíš navštívit.

Top 10 zemí

Na desátém místě je Egypt, domov pyramid v Gíze. Na seznam divů světa se nedostaly náhodou, některé z nich totiž archeologové objevují dodnes. Už když budeš na africkém kontinentu, můžeš navštívit i Malawi, zemi na 9. místě v žebříčku Lonely Planet.

egypt, cestovanie
Zdroj: Unsplash/Omar Elsharawy/na voľné použitie

Malinký stát obvykle zastíní známější a větší sousedé jako Mosambik či Tanzanie, připomíná CNN. Ale výhodu přináší možná právě v tom, že není tak přeplněný turisty. Nabízí jedno z největších jezer na světě, exotické safari a vše, co patří k dovolené na jihu Afriky, ale za zlomek ceny.

Na osmém místě je Nepál, ale nejen díky nejvyššímu vrcholu světa. Pokud nemáš chuť lézt na hory, pořád máš co v jihoasijské zemi objevovat. V provincii Mustang můžeš objevit pouštní duny, strávit čas s místními obyvateli a vyzkoušet si také gastronomii.

Nepál, Mustang
Zdroj: Unsplash/kabita Darlami/na voľné použitie

Omán se probojoval do top desítky na úctyhodné sedmé místo, a nabízí něco pro každého: okouzlující fjordy, dvoutisícovky na pozadí (které můžeš i zdolat), či rozsáhlou poušť, která spojuje zemi s Yemenem, Saúdskou Arábií a Spojenými arabskými emiráty.

Karibský ostrov Anguilla, který spadá pod Velkou Británii, se dostal na šesté místo. Postupně otevírají hranice pro turisty po dlouhotrvajících pandemických omezeních. Ostrov nabízí desítky pláží, tropické počasí a skvělé jídlo, a je to místo, kde se o turisty umí dobře postarat.

Na seznamu od Lonely Planet nechybí ani evropské země. Na pátém místě je Slovinsko, kde můžeš objevovat, co ti hrdlo (nebo oko) ráčí: města, jezera či gastronomii, protože ve Slovinsku se michelinskou hvězdou může pochlubit 7 restaurací.

slovinsko, more, cestovanie
Zdroj: Unsplash/Mikita Karasiou/na voľné použitie

Mayské ruiny, průzračně čistá voda a divočina, kterou u nás nenajdeš. Ne nadarmo je Belizé na seznamu dědictví UNESCO, a na žebříčku od Lonely Planet se umístil na čtvrtém místě. Přestože se jedná o jihoamerický stát u Karibského moře, oficiálním jazykem zde je angličtina

Top trojku otevírá už dávno oblíbená turistická destinace, Mauricius. Podle CNN je skvělou volbou zejména pro lidi, kteří preferují aktivní odpočinek, protože nabízí skvělá golfová hřiště, můžeš si vyzkoušet spoustu vodních sportů, jít na túru či dokonce na lov. Nechybí ani dobré jídlo či luxusní resorty, pokud máš z posledních dvou let také dost a chceš si jednoduše dopřát.

mauricius, more, ostrov
Zdroj: Unsplash/Xavier Coiffic/na voľné použitie

Na druhém místě je Norsko, kde si můžeš odpočinout od stresujícího života. Země dlouhodobě kraluje žebříčkům nejšťastnějších koutů světa. Podle korunní princezny Norska Mette-Marit je to proto, že Norové milují pobyt v přírodě. To ovšem neznamená, že nemůžeš objevovat i urbanistickou strukturu: hlavní město Oslo je od nejsevernějšího bukového lesa na světě Bøkeskogenu vzdáleno jen dvě hodiny. I za jeden víkend si tak vychutnáš město i přírodu.

Lonely Planet umístilo Cookovy ostrovy nacházející se v Jižním Pacifiku na první místo v žebříčku destinací pro rok 2022. Jedná se o skupinu 15 ostrovů, kde si vychutnáš vodní sporty, poznáš místní komunity a určitě se nebudeš nudit. Kdyby ti těchto deset cestovatelských doporučení nestačilo, v knize jich najdeš ještě víc.

Top 10 regionů na rok 2022 podle Lonely Planet

  1. Západní fjordy, Island
  2. Západní Virginie, USA
  3. Xishuangbanna, Čína
  4. Kent's Heritage Coast, Spojené království
  5. Puerto Rico, USA
  6. Šikoku, Japonsko
  7. Poušť Atacama, Čile
  8. Oblast Scenic Rim, Austrálie
  9. Vancouverský ostrov, Kanada
  10. Burgundsko, Francie

Top 10 měst na rok 2022 podle Lonely Planet

  1. Auckland, Nový Zéland
  2. Tchaj-pej, Tchaj-wan
  3. Freiburg, Německo
  4. Atlanta, USA
  5. Lagos, Nigérie
  6. Nikózie, Kypr
  7. Dublin, Irsko
  8. Merida, Mexiko
  9. Florencie, Itálie
  10. Kjongdžu, Jižní Korea
Domů
Sdílet
Diskuse