Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
22. listopadu 2021 7:49
Čas čtení 1:15
Vojtěch Vanda

KORONAVIRUS: Epidemie nadále zrychluje. Od jejího začátku se nakazily už 2 miliony lidí v Česku

KORONAVIRUS: Epidemie nadále zrychluje. Od jejího začátku se nakazily už 2 miliony lidí v Česku
Zdroj: TASR/Milan Kapusta
NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Koronavirová čísla lámala další milníky.

Koronavirová čísla na přelomu týdne znovu lámala rekordy. Celkový počet nakažených v neděli byl 8 244, což je o 2581 případů více než minulou neděli a nejvyšší nedělní přírůstek vůbec. Zároveň byl v Česku překročen milník, co se celkového počtu nakažených osob koronavirem týče. Od začátku pandemie do konce víkendu se již nakazilo 2 003 561 lidí.

Doporučeno
Andrej Babiš: Třetí dávku očkování dostanou lidé nad 60 let už po pěti měsících Andrej Babiš: Třetí dávku očkování dostanou lidé nad 60 let už po pěti měsících 21. listopadu 2021 18:00

Znepokojující je i incidence v České republice. V neděli překročila za týden číslo 1 002, za čtrnáct dní poté 1 720. Epidemie, která se s přibývajícími dny vymyká kontrole, by proto měla být zbržděna novým souborem přísnějších protiepidemických opatření, jež budou platit od pondělí. Mezi nimi je například konec platnosti antigenních a PCR testů k prokázání bezinfekčnosti nebo plošné testování ve školách.

Nejhorší situace je stále na Olomoucku a jižní Moravě

Zdaleka nejhorší situace, co se incidence týče, je na Moravě a to konkrétně na Olomoucku. Nejzasaženějším okresem je Šumperk s takměř týdenní incidencí 1589, který následuje právě okres Olomouc s 1568. Třetím v pořadí je okres Vyškov s 1542. S incidencí blížící se tisícovce se potýká na tři desítky okresů v republice.

I přes vysoký počet nakažených ale české zdravotnictví zatím s lůžkovými kapacitami stačí. Dle dat ministerstva zdravotnictví je nejméně volných lůžek na infekčních odděleních s kyslíkem, kterých zbývá 19 %. Na čtvrtině volných kapacit jsou také lůžka standardní s kyslíkem, s možností umělé plicní ventilace a s umělou plicní ventilací na infekčních odděleních. V nemocnicích se celkově nachází 4885 osob, z nichž 715 je v těžkém stavu.

Doporučeno
Velké nic nám připomíná, jak absurdně jsme všichni žili za covidu i nyní Velké nic nám připomíná, jak absurdně jsme všichni žili za covidu i nyní 16. března 2023 11:00

S rostoucími počty nakažených a osob s těžkým průběhem nemoci vzrůstá také počet zemřelých. Během neděle podlehlo nákaze 46 osob, celkový počet obětí se tak dostal na číslo 32 173.

Nejefektivnější obranou proti těžkému průběhu nemoci je podle odborníků nadále očkování, ke kterému přistupuje stále poměrně dost lidí. I v neděli počet vyočkovaných dávek překročil 10 tisíc, konkrétně 10 692, což je v posledním měsíci nejvyšší nedělní počet.

Domů
Sdílet
Diskuse