Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. listopadu 2021 17:30
Čas čtení 2:45
Martin Adam Pavlík

RECENZE: Bruised

RECENZE: Bruised
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Jak se povedl režijní debut světoznámé oscarové herečky Halle Berry, který najdeš na Netflixu?

Už od devadesátých let si získává srdce diváků svým šarmem, ale zejména hereckým talentem. Díky rolím ve filmech Sluneční šíp či Boeing 747 v ohrožení se dostala do širšího povědomí a díky drsnému, ale geniálnímu dramatu Ples příšer (2001) si získala i uznání akademiků, kteří ji ocenili Oscarem. 


O dvacet let později se Halle Berry rozhodla sednout si i na režisérskou židli jako mnoho jejích hereckých kolegů v minulosti (Mel Gibson, Bradley Cooper, Steve Buscemi, Jonah Hill nebo Angelina Jolie). V režijním debutu s názvem Bruised ale rovnou ztvárnila i hlavní postavu.

Život v troskách a druhá šance

Tou je bývalá MMA zápasnice Jackie Justice. Kdysi bojovala v nejprestižnější lize světa UFC. Tam však zahanbujícím způsobem prohrála a virální video z nepovedeného zápasu pohřbilo její kariéru.

Bruised Hally Berry
Zdroj: Netflix

Její život je nyní v troskách. Žije v toxickém vztahu se svým neschopným manažerem, bojuje se závislostí na alkoholu a nedokáže si udržet stabilní práci. Zůstaly jí jen vzpomínky na pěkné časy a démoni v hlavě.


Všechno změní její malý syn, kterého kdysi opustila. Ten se k ní vrátí po smrti otce a Jackie tak dostane šanci na to, aby se stala dobrou matkou. Chce se stát znovu MMA šampionkou a vítězit nad těmi nejlepšími soupeřkami.

Jeden malý háček

Americkou herečku Halle Berry jsme již viděli ve všelijakých rolích od Catwoman až po nebezpečnou Storm ze série X-Men se superschopnostmi. Role drsňaček, které se nebojí střílet z pistole a protivníky umí zneškodnit smrtelnými chvaty, jí vlastně nikdy nebyly cizí.

Stačí se podívat na bondovku Dnes neumírej (2002) nebo akční thriller John Wick 3 (2019), kde stála po boku Keanu Reevese. Ale bít se v kleci podle pravidel MMA jsme ji ještě rozhodně neviděli. Aby život zápasnice ztvárnila věrohodně, tvrdě trénovala.  

Hally Berry Bruised
Zdroj: Netflix


To, že je 55letá Barry skvělá herečka, už dnes všichni víme, nemusí to nikomu dokazovat. Problémem je ovšem všechno ostatní. Šanci ukázat, že to zvládá i jako režisérka, totiž promarnila.

Plytká, komická, trapná báchorka

Nejvíce selhává děravý scénář, který se snaží hrát na emoce a silný příběh, ale v konečném důsledku vyznívá naivně a směšně. Postarala se o něj další debutantka Michelle Rosenfarb. Už od prvních minut je cítit, že něco není v pořádku. Časem se ukáže, že snímku Bruised chybí jako sůl právě autentičnost.

Ať se divák jakkoli snaží, nedokáže uvěřit všem „náhodám“, které se ve filmu dějí. Je z nich cítit obrovský kalkul na diváka a zároveň naprostá absence hlubšího zobrazení ústředního problému. Chtělo by to přiblížit kontext, vysvětlit víc. Halle Berry spolu s Rosenfarb jen kloužou po povrchu a vypadá to tak, jako by jim to vlastně vyhovovalo. 

Hally Berry Bruised
Zdroj: Netflix

Podobně mělké báchorky s bojovou tématikou o neoblomnosti a cestě ze dna na vrchol, kde se hlavní postava musí dát dohromady, projít peklem na tréninku i v osobním životě, aby znovu mohla všem ukázat, že na to má, fungovaly skvěle v osmdesátých nebo devadesátých letech. Tehdy byly zábavné, měly své kouzlo a fungovaly. Dnes jsou poměrně komické až trapné.

Umělé a amatérské

Proto Bruised nefunguje ani jako sociální drama, ani jako kvazi motivační film ve stylu Rockyho (1976) či jiných, povětšinou boxerských filmů. Dojem navíc nejvíce kazí i samotné souboje v kleci. Jsou maximálně umělé a amatérské, místy je dokonce vidět, že se herečky vůbec nebijí a je to jen naoko, což je při produkci takového rozsahu naprosto nepřípustné. Připomínají spíše videohry než skutečné zápasy v oktagonu.  


Dokonce i teenagerské drama Nikdy to nevzdávej (2008) působí uvěřitelněji a propracovaněji. A na piedestal se v tomto tematickém a žánrovém okruhu může postavit strhující snímek Warrior (2011) v režii Gavina O’Connora, kde předvedl naprosto bezkonkurenční výkon Brit Tom Hardy.

Hally Berry Bruised
Zdroj: Netflix

Pokud šlo o snahu Halle Berry zpropagovat pomocí Bruised ženské MMA (jednou z hereček je, mimochodem, skutečná MMA bojovnice a šampionka UFC Valentina Shevchenko), přichází tento film pozdě, jelikož tento fenomén už nikoho nepřekvapuje ani nepobuřuje. Chybí mu potřebný cit a síla k tomu, aby dostatečně oslovil běžného diváka a širší publikum.

Film má i několik dobrých momentů, ale na konci zmizí z hlavy rychlostí blesku. Halle Berry předvádí klasicky skvělý herecký výkon, ale slabou režii. I proto dáváme dramatu Bruised jen čtyři body z deseti.  

Pokud jsi film viděl, nezapomeň ho ohodnotit v naší databázi.
Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
Zobrazit výsledky
Skrýt výsledky
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse