Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. prosince 2021 15:59
Čas čtení 1:06
Tereza Šnajdrová

Blackface Ondřeje Sokola narazil. Pražské divadlo stahuje hru, autor požaduje, aby roli ztvárnil skutečný černošský herec

Blackface Ondřeje Sokola narazil. Pražské divadlo stahuje hru, autor požaduje, aby roli ztvárnil skutečný černošský herec
Zdroj: Činoherní klub z.u./propagační materiál/volně k užití
NEWS RASISMUS A PRÁVA MENŠIN
Uložit Uložené

Roli Tobyho hrál Ondřej Sokol. Obličej měl nabarvený na tmavo.

Hra Ujetá ruka bude po deseti letech stažena z programu Činoherního klubu v Praze. Divadla, která budou dílo hrát, totiž podle nové smlouvy musí do role jedné konkrétní postavy obsadit černošského herce. Pražské divadlo není schopné tuto podmínku splnit. Jedná se o postavu Tobyho, kterého až do dnešního dne hrál Ondřej Sokol se zabarveným obličejem na tmavo. Takzvaný „blackface“ je považován za krajně nevhodný s ohledem k historii využívání této formy herectví.

Doporučeno
Martin Dejdar jako The Weeknd nebo Petr Rychlý Armstrongem. Proč je blackface a používání slova „ni**a“ absolutně nevhodné? Martin Dejdar jako The Weeknd nebo Petr Rychlý Armstrongem. Proč je blackface a používání slova „ni**a“ absolutně nevhodné? 30. září 2019 19:05

Ve smlouvě prodlužující práva k jejímu uvádění se objevila nová podmínka: ‚Držitelé licence musejí zajistit, aby herec hrající roli Tobyho byl potomkem černošských Afričanů nebo černošských obyvatel Karibiku. Herec musí být poskytovatelem licence písemně schválen.‘ Tuto podmínku v současné době nejsme schopni splnit,odůvodnil konec inscenace Činoherní klub. 

Roli Tobyho ve hře Ujetá ruka od Martina McDonagha v minulosti hrál Domingos Correia, který se narodil v Angole, ale světla reflektorů vyměnil za působení v diplomatických službách v zahraničí. Jeho místa se následně ujal režisér a herec Ondřej Sokol, který si obličej barvil na tmavou barvu.

REFRESHER o vyjádření požádal i Ondřeje Sokola, který do vydání neodpověděl. Článek budeme po jeho vyjádření aktualizovat.

Divadlo prý požadavkům autora rozumí, ale nechápe je. „Přestože tomuto požadavku ze strany autora rozumíme, trvání na něm v našich končinách a našem kontextu a nadto v divadle – umění, jehož estetika prostředí i postavy představuje, hraje, nikoli jimi skutečně je – nechápeme,“ píše se ve vyjádření. 

Hru proto Činoherní klub pozastavuje, a to až do doby, než se mu podaří najít vhodného herce. „Věříme, že se opravdu jedná o pozastavení a nikoli stažení inscenace z repertoáru a že se nám podaří najít vhodného herce, nebo se domluvit s agenturou zastupující autora na možném řešení,“ dodává divadlo. 

Domů
Sdílet
Diskuse