Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. prosince 2021 10:58
Čas čtení 0:57
Vojtěch Vanda

Severokorejský režim chce na narozeniny Kim Čong-una rozdat dětem sladkosti. Zaplatí je ale občané

Severokorejský režim chce na narozeniny Kim Čong-una rozdat dětem sladkosti. Zaplatí je ale občané
Zdroj: Getty Images/Korea Summit Press Pool
NEWS KIM ČONG-UN KLDR
Uložit Uložené

Režim navíc musel zvednout daň pro suroviny na výrobu sladkostí, což se ještě více promítne do rozpočtů severokorejských rodin sužovaných nedostatkem jídla.

Ani na letošní narozeniny severokorejského vůdce Kim Čong-una by neměly být tamní děti bez sladkostí. Režim se chystá dodržet každoroční tradici a ty nejmenší jimi obdarovat, nicméně suroviny na tyto sladkosti budou muset dodat řadoví občané. Navíc, kvůli velkému nedostatku potravin celkově, zvýšil režim na tyto suroviny daně. 

Doporučeno
V Severní Koreji hrozí nedostatek jídla, lidé mají začít jíst okrasné černé labutě V Severní Koreji hrozí nedostatek jídla, lidé mají začít jíst okrasné černé labutě 30. října 2021 10:49

Tradice obdarovávání dětí sladkostmi na narozeniny vůdce má počátek již od dob zakladatele komunistického režimu Kim Ir-sena, kdy se během jeho narozenin začaly rozdávat. Na něj navázali i Kim Čong-il a nyní Kim Čong-un. Severokorejské děti tak dostávají sladkosti 15. dubna, 16. února a 8. ledna.

Podle dvou anonymních zdrojů stanice Radio Free Asia (RFA), citoval Business Insider, mají však severokorejští občané letos za suroviny na výrobu sladkostí, kterými chce tamní komunistický režim tradičně obdarovat nejmenší sladkostmi na narozeniny vůdce Kim Čong-una, zaplatit. V některých oblastech byla dokonce zřízena daň na každou domácnost, aby mohly úřady suroviny na výrobu nakoupit.

Místní obyvatelé tak ze situace nejsou údajně nadšení. Že je situace dramatická, například vystihuje další informace RFA, podle níž byli v některých částech země rodiny donuceny darovat jedno vejce na výrobu sladkostí, což vedlo k výraznému nedostatku vajec na trhu. 

Okolnosti proto přinutily některé domácnosti, aby prodaly sladkosti z dubna, kdy režim obyvatele obdarovával v rámci narozenin Kim Ir-sena. Dle informací webu Daily NK je potravinová situace v zemi stále „zdrcující“. Jak jsme tě informovali v říjnu, Kim Čong-un nařídil farmářům, aby obyvatelé „šetřili každé zrnko rýže“ a „směřovali své úsilí na zemědělství“. 

Domů
Sdílet
Diskuse