Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
18. prosince 2021 9:30
Čas čtení 7:44
Vojtěch Vanda

10 nejlepších českých rapových alb za rok 2021

10 nejlepších českých rapových alb za rok 2021
Zdroj: Mike Roft/propagační materiál/volně k užití, Wikimedia Commons/Matej Kratejl/volně k užití, Archetyp 51
HUDBA ČESKÝ RAP
Uložit Uložené

Máme za sebou další pandemický rok, který byl však pro tuzemské interprety o něco schůdnější. Pro své fanoušky si připravili hromadu releasů, kterou jsme si poslechli a vybrali z ní to nejlepší.

Konec roku 2021 máme tady, a to je důvod k tomu, abychom zrekapitulovali veškeré dění. Tento článek je výsledkem naší usilovné roční práce, během níž jsme si poslechli většinu tuzemských rapových releasů a z nich vybrali, dle našeho názoru, tu nejlepší desítku.

Letošek má jedno specifikum – podle nás to byl totiž silný rok hlavně pro interprety, kteří koketují s UK soundem. Proto v žebříčku najdeš nováčky, ale nemusíš se bát, že by stálice letos nevydaly nic zajímavého, co by se do něj nevešlo. Tak se podívej. 

Doporučeno
10 nejlepších českých rapových alb za rok 2020 10 nejlepších českých rapových alb za rok 2020 28. prosince 2020 19:06
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený 𝐊𝐎𝐉𝐎 (@cernej.strelec)

10. KOJO – Wiley

Desítku v našem výčtu obsadil debut brněnského Wileyho. Se svým albem chtěl vrátit „korunu na Moravu“, což kvitujeme. KOJO navíc přináší obrodu českého hiphopového soundu nejen v tom, že od začátku reprezentuje UK sound podobně jako Smack v Praze, ale také revolucionalizuje jeho podobu.

Hlavním měřítkem kvality alba je hudba, která odpovídá vývoji a práci, jíž do ní KOJO vkládá. Nedávno se tu rozšířil hate kolem tracku Lízátko, ale každý, kdo se více zamyslel, pochopil jeho vznik a místo odsuzování si jej prostě užil. I ty největší pochybovače musel svým debutem český Eskiboy přesvědčit, že se od svého původního žánru vzdalovat nehodlá. Důkaz místo slibů níže.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený 𝕯𝖔𝖗𝖎® (@dorian_wave)

9. Dorian – Sleepwalking

Od té doby, co odešel se svým bratrem a Psycho Rhymem z Blakkwoodu, si Dorian proráží cestu tak, jak umí. Je aktivní na sociálních sítích, hudbu i produkci nahrává doma a obratem ji vydává ven. Tento proces dal život v našich očích trochu opomíjenému projektu Sleepwalking, v němž nás jeho energická poloha s mírně přivřenýma očima zvláštně přitahuje.

Doporučeno
Paranoia se někdy vyplatí. Yzomandias odměnil fanoušky EPčkem, na kterém se konečně hudebně posunul Paranoia se někdy vyplatí. Yzomandias odměnil fanoušky EPčkem, na kterém se konečně hudebně posunul 15. dubna 2024 14:00

Je to rychlovka – osm stop a pětadvacet minut. Nahrát, postprodukovat a vydat. Projektu se ale nedá upřít myšlenka; obyčejný soubor tracků bez konceptu to být nemůže, jelikož se vibe stará o ucelenost projektu. Musíme ocenit také výběr hostů, z nichž ji ani jeden neporušil. Nejde o přepálená jména, ale mladé a dravé interprety jako Osem, Blako, Totally Nothin a Ange Lo. Navíc Psycho Rhyme na tracku Byt spí zarapoval snad nejlepší sloku, kterou jsme mohli od něj v poslední době slyšet.

Vrcholem je píseň Ani jeden den s Barberem, která byla obléknuta do berlínské noci, a jejíž zvuk a feeling je jen třešničkou na dortu. Určitě si jej pusť.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Milion Plus (@milionplus)

8. Nik Tendo – Jsem v pohodě, sem v prdeli.

Miliony na kontě, konzistentní práce a loajalita se prostě vyplácí. V případě pardubických Milion+ obzvlášť. Každý, kdo letos vydal pod tímto labelem desku, slavil úspěch, což platí i o osmistopé rychlovce Nik Tenda. Hitmakera, jehož zlatý dotek na nahrávce znamená alespoň půl milionu poslechů za pár dní a spoustu fanynek.

Jestli jsme s Jsem v pohodě, sem v prdeli. dostali něco nového nebo neotřelého, co by nám nemohl nabídnout například Yzomandias, se dá těžko posuzovat. Je jasné, že z této dvojice nerozlučných souputníků, je Tendo zpěvavější a melodičtější. Avšak tématicky, frázováním nebo stylem je, samozřejmě logicky, svému staršímu kolegovi velmi blízko.

Úspěch se mu ale odpárat nedá. Jen tracky Malá Biš a 13. komnata mají dohromady skoro 8 miilionů poslechů. A to mluvíme pouze o Spotify. Nik Tendo se umisťuje v našem ročním zúčtováni na osmičce, a pokud by tě zajímal náš ucelený názor, nezapomeň se podívat na naši recenzi.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený CA$HAN🖤VA BULHAR (@cashanova_bg)

7. Ca$hanova Bulhar – ROMEO

Vystřelil raketovou rychlostí vysoko a zdá se, že se dolů nechystá. Kapitán mužstva Dvojlitrboyzz prožívá již druhou snovou sezónu. Ve světě rapu, kde se lyricky kope do všeho možného, se osmělil a okamžitě začal sázet parádičky a hostovat na velkých albech těch nejznámějších českých interpretů. Kromě toho se zdá, že se mu daří jak finančně, tak i psychicky, takže příprava je dostatečná a není třeba měnit dres.

Doporučeno
Yzomandias, Nik Tendo či TK27. Který český rapper má nejlepší módní vkus? Yzomandias, Nik Tendo či TK27. Který český rapper má nejlepší módní vkus? 26. února 2024 16:00

Hudba totiž jen kvete. Bulhar opustil okresní přebor a hraje domácí ligu mistrů. Kdo by před třemi roky tušil, že bude mít dvě sloky na Yzomandiasově Prozyu? Otázka ale zní, jak dlouho mu to může vydržet. Hype je kolem Bulhara bezpochyby obrovský, vibe jeho alb je specifický, spojení fotbal a rap je zábavné a neotřelé, nicméně technické provedení jeho textů se lepší jen pomalu.

Budoucí kariéře pražského interpreta nahrává trend, v němž ti nejlepší upouští od „otrockého“ psaní textů na papír a nechávají se unášet emocí okamžiku. Propracovanost textů (nemyslíme tím myšlenku nebo vtip, kterých zde nalezneme dost) je tedy až druhořadá. Proto doufejme, v rámci zachování Bulharovy úspěšné kariéry, že mu statisícové poslechy, milionové klipy a prestižní spolupráce vydrží ještě další roky.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Hugo Toxxx (@bauch808)

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 107782 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse