Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
29. listopadu 2021 11:30
Čas čtení 4:18
Vojtěch Vanda

Proč je Viktor Sheen momentálně nejlepším českým rapovým interpretem? Poslechni si Příběhy a sny (Recenze)

Proč je Viktor Sheen momentálně nejlepším českým rapovým interpretem? Poslechni si Příběhy a sny (Recenze)
Zdroj: Kubo Križo/Mike Roft/propagační materiál
HUDBA ČESKÝ RAP
Uložit Uložené

Úžas asi není slovo, kterým bychom popsali pocit, se kterým jsme si nové Sheenovo album poslechli. Čekali jsme jen to nejlepší, což jsme dostali.

Možná se trošku rozněžníme. A to nad tím, jak český rap povyrostl. Fanouškovi tohoto žánru, jenž poslouchá rap desítky let, musí dnešní doba připadat jako sen. Není nutné, aby dělal hluboké průzkumy všech možných zákoutí webů nebo obchodů s cédéčky k nalezení české (a kvalitní) rapové desky – stačí mít internet a skáče to na něj samo od sebe. 

Nemusí se ale jednat pouze o prvoplánové trendy na sezónu, hip hop v Česku už bude podle všeho napořád. Čas ukázal, že i u nás rostou interpreti, kteří přináší kvalitní texty z nezaprášených škatulek, jejichž sdělení má dokonce i váhu. A dokonce už dnes také není třeba, aby raper ohlašoval drop alba půl roku dopředu kvůli tomu, aby se o něm vědělo a mělo nějakou poslechovost.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený sheen (@viktorsheen)

Že nehraje v nejposlouchanějších rádiích? Že neplní titulky na webech? Nevadí. Fanoušci vědí, co je dobré. Příkladem je i nová tvorba Viktora Sheena.

Doporučeno
Barvy jsou albem roku. Viktor Sheen přelil lyrickou moudrost do trendového kabátu (Recenze) Barvy jsou albem roku. Viktor Sheen přelil lyrickou moudrost do trendového kabátu (Recenze) 20. října 2020 12:08

My jsme minulý rok vyhlásili album Barvy deskou roku. Viděli jsme jej jako posun. „Volné pokračování“ dvojnásobně platinového alba Černobílej svět v nás opravdu zanechalo odstíny veškerého hudebního koloritu, které jsme od něj vlastně úplně nečekali. Protentokrát jsme již byli připraveni. Přestože přišel release neočekávaně, věděli jsme, co dostaneme.

V první řade to byl úspěch, který je měřitelný. Potvrdil jej zvukový inženýr David Kopecký na Twitteru, v němž zveřejnil sázku, která mluvila ne o tom, jestli, ale kdy dosáhnou Příběhy a sny milionu přehrání na Spotify. Trvalo to pouhých 18 hodin a 30 minut.

Bilance po týdnu? Každá plnohodnotná stopa vyjma No Hands čítá 400 tisíc poslechů a další jen přibývají. Všechny ostatní převyšuje dva a půl milionový single Lavazza, který dostal i videoklip již v květnu. Předzvěst něčeho velkého, říkali si všichni. Kompletní release jsme ale dostali až za půl roku. Holt kvalita si žádá čas.

Jde tu ale o dílo, jež se přetvařuje a formuje v nucený komerční trhák? Ani náhodou. Jedním z nejlepších aspektů, jimiž Sheen desku naplnil, je čirá upřímnost. Hlavním motivem desky je myšlenka uspokojení vlastních tužeb, zejména peněžitých. Byla však jeho motivem vlastní kupa peněz pro nevázaný život? Naopak. „Vydělaný love pro rodinu můj mood.“

Doporučeno
Paranoia se někdy vyplatí. Yzomandias odměnil fanoušky EPčkem, na kterém se konečně hudebně posunul Paranoia se někdy vyplatí. Yzomandias odměnil fanoušky EPčkem, na kterém se konečně hudebně posunul 15. dubna 2024 14:00

Jasně, myšlenka jako taková není československým interpretům cizí. Jenže k ní dospějí možná v osmatřiceti letech, stoprocentně ne o deset let dříve v momentě, kdy si zrovna přičichnou k velkým obnosům. Tato idea je morálně čistá a bezelstná a proměněná do posledního haléře. Rodina může být i synonymem pro gang, pro bratry v pouliční nepleše, zde si ale můžeme být jistí, že tou hlavní rodinou jsou dcery a manželka. A to se jen tak nevidí.

Pak jsem v rapu našel ten bag,
koupil chainy a sundal je, tak o co tady teď k*rva jde?
Už tady nejde jen o můj krk,
už nemyslím jenom na sebe a ten, kdo jo, pro mě k*nda je

Cesta k ní byla trnitá, přestože minulost je minulost. Sheen v jednom ze svých Příběhů mluví o tom, že byl vychován jak lůza, že se jeho táta vozil v neblýskaných kárách, ale nezajímalo jej, jestli rodina bude mít co jíst. On vzal rodičovství zodpovědně se vším, co k tomu patří. Rozlité pití v novém Benzu, změna playlistu na písničky pro děti (což potvrdil i Robin Zoot) i hádky se ženou kvůli práci jsou situace, v nichž se dobrovolně nachází i super populární interpret-rodič.

Primární fokus je však i přes tyto uncool věci, které jej u většiny teenagerů nepostaví na piedestal největšího frajera, zaopatření svého nejbližšího okolí. Klobouk dolů. Navíc způsob, jakým zakulatil tyto myšlenky do nejtrendovější desky tohoto roku, je znakem nejvyšší kvality.

Tracklist:

1. Sklo (prod. by Michaël Fournier & Leryk)

2. Příběhy, sny (prod. by  Jacob Lincoln, Michaël Fournier & Leryk)

3. Highway (prod. by Adl Beats)

4. Lavazza (prod. by Leryk)

5. Vice City (feat. Hugo Toxxx) (prod. by Asieux & Voodoo808)

6. Co lidi udělaj (prod. by Bloodflow)

7. pro love (prod. by Omaxx Prod & Ares Beat)

8. Nostalgie (prod. by - )

9. Baby Shark (feat. Robin Zoot(prod. by Bloodflow)

10. Stíny (prod. by M0rr1ss)

11. Virtuální drogy (feat. Calin) (prod. by Kabeh & Leryk)

12. Sérum (prod. by Wylo & Leryk)

13. Zzzpět (skit) (prod. by Viktor Sheen)

14. Spaceship (prod. by M0rr1ss)

15. Blessed (prod. by M0rr1ss)

16. No Hands (prod. by Dvosk, Mekai B & Leryk)

Takhle bychom samozřejmě mohli pokračovat dál, ale důležité je také se zaměřit na hudbu jako takovou. Sheen nepřichází s napůl odvedenou prací, ale znovu přináší 16 stop se 14 zbrusu novými tracky se singlem a skitem, které odráží moderní společnost jako v zrcadle. Mimo rodičovství slyšíme i o vnitřním rozkolu, kdy jedna polovina rapera je dospělý rodič a druhá puberťák, jenž miluje party a vyprodané haly. Někde mezi si v gamerském křesle hoví introvert těšící se na další kolo v LOLku. 

Doporučeno
Yzomandias, Nik Tendo či TK27. Který český rapper má nejlepší módní vkus? Yzomandias, Nik Tendo či TK27. Který český rapper má nejlepší módní vkus? 26. února 2024 16:00

Najdeme tu ale i témata varující před nástrahami doby. Sheen vnímá škodlivost sociálních sítí, zkaženost lidí, kterým loajalita neříká nic a neodpouští si ani trochu klišé s vlastními démony, těžkou minulostí a obvyklou omáčkou okolo. Ale, jak sám říká: „Všechny ty klišé kecy jsou pravda, ale nesmíš je říkat nahlas. Pak stává se z nich sranda, spíš cringe.“ 

Hudba jako taková je poté jen odrazem Sheenovy persony, jeho dlouholeté spolupráce s Milion+, brněnskými rychlými kluky a také Lerykem. Čekali jsme, že neodolá drillu, že uslyšíme tisíc a jeden flow, že uslyšíme zpěv a autotune. Příjemnou a možná nečekanou součástí alba byl ale i track Stíny, který, i když možná působil o maličko víc popověji, než by musel, nám položil vyspělého Sheena na podklad s bicími a kytarou.

Letos jsme se nedočkali tracku v ruštině, ale nelze říct, že by nám v tracklistu chyběl. Pro nás to byl i tak plnohodnotný čtyřicetiminutový diskurz do Sheenovy duše, virtuální reality přetavené do běžného života. A i když jsou v textech jeho obavy z turbulentní změny v životě hmatatelné, čas nakonec vždycky ukázal, že všechna jeho rozhodnutí byla správná. Jinak by ostatně nebyl tam, kde se momentálně nachází.

Viktor Sheen je, dle našeho skromného názoru, již napevno v top trojce nejlepších tuzemských rapových interpretů a má nakročeno do české hiphopové síně slávy. Stačí, aby zůstal tím, kým je. Album Příběhy a sny hodnotíme desítkou. 

Hodnocení: 10/10

Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
Zobrazit výsledky
Skrýt výsledky
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse