Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. ledna 2022 11:02
Čas čtení 0:52
Radim Šlechta

Opakované posilující dávky vakcíny během krátkých intervalů mohou poškodit imunitní systém, varuje EMA

Opakované posilující dávky vakcíny během krátkých intervalů mohou poškodit imunitní systém, varuje EMA
Zdroj: TASR/Lukáš Mužla
NEWS OČKOVÁNÍ PROTI KORONAVIRU
Uložit Uložené

Evropská léková agentura reagovala na zavedení dalších posilujících dávek v některých zemích. Očkování v krátkých intervalech po sobě by mohlo z dlouhodobého hlediska poškodit imunitní systém.

Opakované posilující dávky by mohly mít negativní dopad na lidskou imunitu, říká Evropská léková agentura (EMA). Pravidelné očkování v intervalu čtyř měsíců podle Marca Cavaleriho, který v EMA vede oddělení biologického ohrožení zdraví a vakcinační strategie, není vhodnou cestou boje proti pandemie. Oproti tomu by měli lidé chodit na očkování, podobně jako v případě vakcíny proti chřipce, spíš během chladných období v roce. Tehdy se totiž virus šíří snadněji.

Doporučeno
Příznaky omikronu: Mohou se podobat nachlazení, riziko hospitalizace je nižší než u jiných mutací Příznaky omikronu: Mohou se podobat nachlazení, riziko hospitalizace je nižší než u jiných mutací 13. ledna 2022 10:07

„Musíme se zamyslet nad tím, jak se dostat z pandemického nebo epidemiologického prostředí, ve kterém teď svět žije,“ uvedl Cavaleri. „Posilující dávku můžeme použít jednou maximálně dvakrát v takto krátkém intervalu, ale opakovaně bychom na takové vakcinace chodit neměli,“ řekl. Agentura zdůraznila, že antivirotika jako paxlovid a remdesivir jsou účinná také v boji proti variantě omikron.

Toto tvrzení předložila EMA v době, kdy se v některých státech očkuje posilující dávkou v souvislosti s rychle se šířící a převládající variantou omikron. Například Izrael na začátku letošního roku již zavedl další posilující dávku pro osoby starší 60 let. Oproti tomu Spojené království prý po dalších posilujících dávkách sahat zatím nebude.

V České republice po třetí, posilují dávce sáhly již více než 3 miliony obyvatel. Jen za včerejšek se jí nechalo naočkovat přes 71 tisíc lidí. S ukončeným základním očkováním, tedy se dvěma dávkami, je v Česku již přes 6,7 milionu lidí. 

Domů
Sdílet
Diskuse