Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. ledna 2022 17:30
Čas čtení 6:50
Adam Novosad

VYSVĚTLUJEME: Jaký konflikt se rozpoutal mezi Kontrafaktem a DMS? Rytmus se Separem na Instagramu odhalují zákulisní intriky rapu

NEWS
Uložit Uložené

Na sociálních sítích se do konfliktu dostala největší slovenská rapová jména.

Na sociálních sítích se rozhořela válka raperů. Na jedné straně stojí Kontrafakt, na té druhé zase Separ a DMS. Vzájemné osočování nyní vyústilo až do bodu, ve kterém Separ na Instagramu napsal, že tímto pro něj pravděpodobně přátelství s Rytmusem či Egem skončilo.

I když se aktuálně rapeři předbíhají v reakcích na instagramových stories, celý konflikt nezačal jen tak zčistajasna. My jsme se proto detailněji podívali na celý vývoj sporu, který odstartoval krátce po příchodu nového roku.

Slovenský rap rezonuje na sociálních sítích den co den, a jelikož od našich začátků patří k hlavním tématům Refresheru, rozhodli jsme se zpřehlednit to, co se momentálně mezi rapery děje. 

rap
Zdroj: Instagram/Rytmusking, Egoemo, Separ_dms

Co se dnes děje mezi Rytmusem, Egem a Separem?

Dnes už konflikt vyústil do hádek o tom, kdo je mezi nejznámějšími rapery na slovenské scéně snitcherem a konspirátorem, který zakládá pomyslný rapový časopis Zem a vek (slovenský dezinformační web — pozn. red.). Tato Egova slova pochopil Separ jako urážku své osoby, a tak okamžitě reagoval.

Nakonec jsme se dozvěděli i přiznání, jak chlapce z Kontrafaktu štve, když rapeři jako Separ údajně lžou o číslech prodeje nebo posleších svých alb a tvorby.

Tyto negativní emoce přitom dosud celé roky zůstávaly skryty pod pokrývkou, protože pokud se i případná kritika na veřejnosti objevila, Rytmus nikdy veřejně neřekl, koho konkrétně kritizuje, a tak si lidé jen domýšleli, že by terčem mohl být i Separ.

V uplynulých týdnech tomu předcházely výměny názorů, které propukly zejména v reakci na recenzi nových alb největších slovenských raperů, kde se objevila díla Kontrafaktu, DMS a chybět nemohl ani Pil C.

Pokud tě zajímá rapová hudba a chceš, abychom ti o ní nadále přinášeli kvalitní texty, podpoř nás tím, že se staneš členem REFRESHER+ klubu.
Doporučeno
Pil C očividně kopíroval, říká hudební znalec. Po beefu mezi rapery jsme dali jejich skladby porovnat expertovi Pil C očividně kopíroval, říká hudební znalec. Po beefu mezi rapery jsme dali jejich skladby porovnat expertovi 9. ledna 2022 16:30

Jak recenze na Refresheru rozvířila konflikt raperů

Na úvod roku 2022 jsme si na Refresheru připravili velké srovnání nejnovějších rapových alb. Čtyři recenzenti, kteří se dlouhodobě aktivně či pasivně věnují hudbě a převážně rapu, dostali za úkol naposlouchat si nová alba Kontrafaktu, Pil Cho i DMS a subjektivně rozhodnout, kdo zabodoval nejvíce a kdo podle nich propadl.

Recenzenti nakonec na poslední místo z velké trojice zařadili právě DMS, což vyvolalo vlnu nevole. DMS se nezamlouvalo, když recenzenti naznačovali, že několik skladeb z alba obsahuje antivaxerské nálady.

rap
Zdroj: Instagram/Separ, Pil C, Kontrafakt

„Rozumím konceptu, že to má být zábavné, ne vážně plánované na plné koncerty, ale na to, abych na sebe nechal někoho vřískat antivaxerské hymny on-demand, jsem už asi trochu starý,“ konstatoval k albu DMS Michal Mucha. 

Separ ani Dame v reakci na tato hodnocení nešetřili hněvem, a tak antivaxerské nálady v písničkách odmítli. Zbývající rapery v článku následně nepřímo obvinili, že skončili v hodnocení nad nimi, i když prý mají na albech ukradené části písniček.

Frází roku slovenských raperů je zatím referenční flow

Na internetu se po stories od Separa a Dameho roztrhl pytel s obviněními z kopírování zahraničních interpretů. Frází posledních týdnů se mezi rapery stalo slovní spojení „referenční flow“, což je třeba v laickém vnímání chápat jako půjčenou, případně v individuálních případech zkopírovanou hudbu.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 109230 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Kdy Egovi přetekl pohár trpělivosti a zaútočil na snitchery a konspirátory.
  • Jak si vzal Separ Egovu kritiku osobně a začal útočit zpátky.
  • Proč jsou zlomovým bodem konfliktu slova Egovy manželky Petry.
  • Ve kterém bodě do konfliktu vstoupil Rytmus, který reagoval na Separa.
  • Z čeho Separ obviňuje Rytmuse, když s ním prý od nynějška ukončil přátelství.
  • Kterého mladého interpreta prý Separ poštvával proti Rytmusovi.
Domů
Sdílet
Diskuse