Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. ledna 2022 19:30
Čas čtení 2:44
Dominik Vetrák

RECENZE: Je Spencer skvělým oscarovým dramatem o životě princezny Diany, nebo se Kristen Stewart zbytečně snaží v nudném filmu?

RECENZE: Je Spencer skvělým oscarovým dramatem o životě princezny Diany, nebo se Kristen Stewart zbytečně snaží v nudném filmu?
Zdroj: Neon
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Stojí nejnovější film o útrapách princezny Diany za návštěvu kina, nebo bys ho měl ignorovat?

Režisér Pablo Larrain naposledy natočil povedenou biografii Jackie o Jacqueline Kennedy s Natalií Portman. Aktuálně má v kinech drama Spencer, které se zase zaměřuje na jistá období života princezny Diany. Tu ztvárňuje skvělá Kristen Stewart.

Ovšem podobně jako u Jackie, i tady ti občas herecký projev a hlavně chování hlavní postavy poleze na nervy. Režisér totiž jakoby schválně vzbuzoval u diváků nesympatie vůči hlavním postavám.

Víkend plný nudy

S Dianou v dramatu Spencer prožíváme vánoční víkend roku 1993, který Diana strávila v manželském svazku s princem Charlesem (hraje ho Jack Farthing). Diana tehdy plánovala rozvod, ale před královskou rodinou se musela celou dobu tvářit, že je všechno v pořádku. Film ti to ale neprozradí. Pokud tedy neznáš historické reálie, nebudeš chápat, proč je Diana v tomto filmu psychicky zničena a proč se tak trápí.

Na Refresheru sledujeme ročně desítky až stovky filmů a seriálů... a občas proto, abys ty nemusel. Netvrdíme, že se s našimi názory v recenzích vždy shodneš, ale minimálně budeš vědět, co od toho filmu či seriálu očekávat. Pokud nás v tom chceš podpořit a i nadále mít přehled o skvělých filmech a seriálech, ale také o těch, které nás nebo celý svět zklamaly, podpoř nás a staň se členem klubu Refresher+.

Doporučeno
The Tragedy of Macbeth (Recenze) The Tragedy of Macbeth (Recenze) 18. ledna 2022 10:30

Obecně platí, že pokud o životě princezny Diany a jejím trápení se v královské rodině nic nevíš, nedokážeš se ani vcítit do její kůže a projevit vůči ní potřebné sympatie. My jakžtakž víme, jak moc bojovala s limitujícím a omezujícím životem v královské rodině, ale i tak nám tato filmová Diana přišla místy otravná a nemohli jsme se dočkat, kdy už film konečně skončí.

Občas jsme se u něj nudili, sledovali hodinky a porovnávali si tuto Dianu s Dianou ze seriálu Crown (Koruna). A to byla chyba. Diana z The Crown je mnohem zajímavější, hlubší a sympatičtější postavou; do její kůže se divák dokázal jednodušeji vžít. Stál za ní totiž atraktivní příběh, který ve filmu nenajdeš. Snímek Spencer je totiž shlukem smyšlených a předpokládaných emocí, které princezna Diana zažívala.

V celém filmu se v podstatě nic nestane a i jeho konec více odkazuje na emoční stav Diany než na smysluplné uzavření příběhu. Spencer je jakýmsi víkendovým výletem do mysli fyzicky i psychicky utrápené Diany, který tě ale moc nezajímá, protože jsme něco podobného už dokonale zažili v The Crown a tato verze nepřináší nic nového.

Spencer
Zdroj: Neon

Spencer je tak trochu nudným a nezáživným filmem, který svůj téměř dvouhodinový obsah mohl divákovi nabídnout mnohem rychleji a smysluplněji. Filmu chybí emoce, jakékoli napětí a nemůžeme se zbavit pocitu, že režisér Larrain odmítá vyjít ze své bubliny a vyprávět přívětivější film, při kterém by se divák měl čeho zachytit. Něco, co upoutá jeho pozornost a donutí ho sympatizovat s postavami.

Nezáživný film plný úžasných herců

Naštěstí to není úplná tragédie. Snímku dominují skvělé herecké výkony. Od Kristen Stewart a její Diany přes Seana Harrise (záporák z Mission: Impossible – Rogue Nation) jako šéfkuchaře až po Sally Hawkins (znáš ji z oscarového The Shape of Water) hrající Maggie, Dianinu kamarádku a služku. Bohužel, nikdo jiný ve filmu nevynikne, protože nikdo jiný ani nedostane prostor.

Princ Charles, Dianin manžel, má se svou ženou jednu dialogovou scénu a zbytek královské rodiny se 99 procent filmu na Dianu maximálně podívá. Z tohoto hlediska je královské prostředí rozhodně nevyužité a Kristen Stewart nedokáže s touto nezajímavou postavou táhnout téměř celý film na svých bedrech.

Spencer
Zdroj: Neon

Neokouzlil nás ani soundtrack, zato je však třeba pochválit skvělou práci s kamerou. Ta dokázala zachytit ponurou a depresivní atmosféru víkendového sídla i všech jeho návštěvníků, jakožto i chladné venkovní prostředí a nepříjemné počasí sužující všechny postavy. 

Spencer je velmi pomalý film, ve kterém se téměř nic nestane. Kristen Stewart se jako princezna Diana nesmírně snaží, herecký galakoncert z toho ale není, jelikož tě její postava ničím nezaujme. Pokud Dianin příběh znáš, nic nového ti nepřinese, a pokud ho neznáš, občas se budeš ztrácet v ději či významu tohoto filmu.

V obou případech ovšem platí, že Spencer opravdu nemusel vzniknout. Díky skvělým hercům, kameře, atmosféře a úžasným scénám, ve kterých si Diana hrála se svými dětmi a povídala si s Maggie na pláži, udělujeme pět bodů z deseti.

Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
Zobrazit výsledky
Skrýt výsledky
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse