Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. února 2022 11:30
Čas čtení 7:17
Tereza Šnajdrová

Obvinění z vraždy babičky a 18 let za mřížemi kvůli vraždě prodavače. Toto je příběh Alberta Žirovnického (Rozhovor)

Obvinění z vraždy babičky a 18 let za mřížemi kvůli vraždě prodavače. Toto je příběh Alberta Žirovnického (Rozhovor)
Zdroj: se souhlasem Alberta Žirovnického
REFRESHER
Uložit Uložené

Odsouzený vrah Albert Žirovnický byl obviněn z vraždy vlastní babičky, která se mu neprokázala. O několik let později byl odsouzen za vraždu Milana Hosnedla. Z vězení podal přes 200 žalob a dvakrát uspěl ve sporu s Českou republikou u soudního dvoru EU.

Albert Žirovnický se do hledáčku policistů dostal již v 80. letech 20. století, ale první vážná obvinění byla vznesena až v roce 1993, kdy byl vzat do vazby kvůli vraždě vlastní babičky. Tehdy do vězení nenastoupil, soud obvinění zrušil, ale to nebylo všechno. V roce 2001 byl Albert Žirovnický odsouzen za vraždu Milana Hosnedla, prodavače z obchodu Q-foto, který byl uspán a uškrcen prádelní šňůrou

Nyní je tomu 3 roky, co byl Albert Žirovnický po téměř 18 letech propuštěn a rozhodl se s námi podělit o svůj příběh.

Doporučeno
Vrah se omluvil tchýni za to, že ji zabil dceru a tři vnoučata. Odpustila mu a přišla za ním do vězení (Rozhovor) Vrah se omluvil tchýni za to, že ji zabil dceru a tři vnoučata. Odpustila mu a přišla za ním do vězení (Rozhovor) 20. srpna 2021 15:30

Obvinění z vraždy a okradení vlastní babičky

Albert Žirovnický se do hledáčku policie dostal v březnu roku 1993, kdy byl obviněn z vraždy vlastní babičky. Ta byla 19. března nalezena bez známek života ve svém bytě v pražských Vršovicích a jen o pár dní později vzali vyšetřovatelé do vazby právě Alberta Žirovnického, který do té doby o smrti babičky údajně ani nevěděl. „Odtáhli mě na ‚Kongresovku‘ a tam jsem se poprvé dozvěděl, mezitím, co mě fackovali a říkali, že jsem ji zabil, že je moje babička mrtvá. Neměl jsem ani čas truchlit, protože ve chvíli, kdy jsem se to dozvěděl, jsem byl bit,“ tvrdí Žirovnický.

 
Po zhruba 4 hodinách ho prý nechali jít, neboť měl na dobu úmrtí zavražděné alibi, které mu potvrdila i jeho známá a další lidé, s nimiž trávil čas mezi 17. a 21. březnem. Ač si Albert Žirovnický myslel, že to nejhorší má již za sebou, zmýlil se. „Po půl roce mě však přeci jenom vzali do vazby, a to na základě výpovědi bývalé přítelkyně mého kamaráda, která se mu chtěla pomstít a vypověděla policii nějaké nepravdy. Takže na mě skočili s tím, že jsem 17. března večer zabil svoji babičku,“ tvrdí.
 
V roce 1994 pak Žirovnický stanul před soudem, který ho za vraždu babičky odsoudil na 14 let za mřížemi, ale jen o rok později bylo na základě odvolání toto rozhodnutí zrušeno. „Soud konečně začal pohlížet na existenci mého alibi i svědky, kteří 18. března babičku viděli živou na čtyřech různých místech, v různých časech. Odsouzení zrušil, případ vrátil zpět a já jsem byl propuštěný,“ říká Žirovnický. Ani tentokrát ale na svobodě nezůstal dlouho a v roce 1998 byl odsouzený za to, že měl 17. března svoji mrtvou babičku okrást.
 

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 109480 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse