Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. února 2022 8:57
Čas čtení 1:06
Tímea Krauszová

Konspiracím nejvíce věří extremisté a stoupenci stran, které se nedostaly do vlády, říkají vědci

Konspiracím nejvíce věří extremisté a stoupenci stran, které se nedostaly do vlády, říkají vědci
Zdroj: Unsplash/Ehimetalor Akhere Unuabona/volně k užití
NEWS KONSPIRAČNÍ TEORIE
Uložit Uložené

Konspirační mentalita je spojena s extrémně levicovým a zejména extrémně pravicovým přesvědčením. Kromě toho to souvisí i s tím, kdo drží politickou moc: stoupenci stran, které nejsou ve vládě, mají ke konspiracím ještě blíže.

Konspiračním teoriím nejčastěji věří extremisté. Vyplývá to z mezinárodního výzkumu, v němž byly analyzovány odpovědi více než 100 tisíc respondentů z 26 zemí světa. Výsledky výzkumu publikovali vědci v odborném časopise Nature Human Behaviour.

Politická orientace konspirátorů

Podle dosavadních výzkumů je na místě předpoklad, že lidé, kteří věří jedné konspirační teorii, uvěří i další, takže existuje jakási náchylnost nebo sklon ke konspiračním teoriím. Toto v této studii nazývají konspirační mentalitou.

Doporučeno
Pokuta až skoro 90 tisíc korun, pokud se lidé nenechají naočkovat. V Rakousku začíná platit povinná vakcinace proti covidu-19 Pokuta až skoro 90 tisíc korun, pokud se lidé nenechají naočkovat. V Rakousku začíná platit povinná vakcinace proti covidu-19 1. února 2022 17:42

Vědci se v rozsáhlém výzkumu soustředili na souvislost mezi ní a politickou orientací. Došli k závěru, že konspirační mentalita je spojena s extrémně levicovým a zejména extrémně pravicovým přesvědčením. Kromě toho to souvisí i s tím, kdo drží politickou moc: stoupenci stran, které nejsou ve vládě, mají ke konspiracím ještě blíže.

„Výzkum potvrdil, že konspirační teorie jsou obecně snáze přijímány osobami, jejichž preferované politické subjekty nejsou součástí státní exekutivy, a sami sebe vnímají jako zbavené politické kontroly,“ vysvětlila Sylvie Graf z Psychologického ústavu AV ČR. Graf koordinovala výzkum v České republice. Ti „poražení“ tedy mají tendenci věřit konspiracím.

Autoři a autorky výzkumu však upozorňují, že nelze poukázat na kauzální vztah, takže nelze určit, co je příčina a co následek. Jednoduše vysvětleno, lidé, které přitahují konspirace, zároveň mají tendenci volit extremistické strany, a proto častěji prohrávají volby.

Výsledky jsou jednotné napříč zeměmi, rozdíl je jen v politické orientaci. Lidé na obou koncích politického spektra častěji vyjadřovali obavy, že svět řídí jakési tajné síly, které působí v pozadí. Toto přesvědčení o globálním spiknutí je silnější u pravicově orientovaných lidí, především těch, kteří podporují tradiční nacionalistické a autoritářské strany. Ke konspiracím se v západní a střední Evropě více přikláněli přívrženci politické pravice, v jižní Evropě to byli spíše levičáci.

Domů
Sdílet
Diskuse