Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. února 2022 17:42
Čas čtení 0:52
Adam Novosad

Pokuta až skoro 90 tisíc korun, pokud se lidé nenechají naočkovat. V Rakousku začíná platit povinná vakcinace proti covidu-19

Pokuta až skoro 90 tisíc korun, pokud se lidé nenechají naočkovat. V Rakousku začíná platit povinná vakcinace proti covidu-19
Zdroj: TASR/AP/Martin Meissner
NEWS OČKOVÁNÍ PROTI KORONAVIRU RAKOUSKO
Uložit Uložené

Rakousko je první zemí v Evropě, která natvrdo zavádí povinné očkování proti covidu-19.

V sousedním Rakousku vchází v platnost zákon, podle kterého je očkování proti koronaviru povinné až na výjimky pro všechny nad 18 let. Novou legislativu schválil koncem ledna rakouský parlament, a tak budou obyvatelé od 3. února čelit vysokým pokutám, pokud stát přijde na to, že se navzdory nové povinnosti odmítli nechat naočkovat, informuje BBC.

Doporučeno
VIDEO: Miloš Zeman popřál Číně k novému lunárnímu roku. Ambasáda cenzuruje protirežimní komentáře pod videem VIDEO: Miloš Zeman popřál Číně k novému lunárnímu roku. Ambasáda cenzuruje protirežimní komentáře pod videem 1. února 2022 14:38

Rakouská vláda zavedla přechodné období trvající do poloviny března, během kterého nebudou úřady kontrolovat, zda se člověk nechal očkovat.

V přechodném období chce vláda poskytnout všem obyvatelům dostatek času na to, aby se přišli nechat naočkovat, protože jinak jim budou hrozit pokuty ve výši v přepočtu od zhruba 14 500 až do skoro 90 tisíc korun.

očkovanie
Zdroj: TASR/AP/Martin Meissner

Povinné očkování zatím bude platit do ledna 2024, avšak kancléř Karl Nehammer uvedl, že jej lze předčasně zrušit, pokud se pandemii podaří ukončit dříve a očkování už nebude kriticky zapotřebí.

Povinnost dát se očkovat proti covidu-19 se však nevztahuje na každého. Momentálně ji nemusí respektovat těhotné matky, lidé, kteří se nemohou nechat očkovat ze zdravotních důvodů, ale ani lidé po překonání koronaviru. Aktuální míra proočkovanosti v Rakousku dosahuje 72 procent.

Rakousko postupně uvolňuje opatření, která zavedlo proti šíření koronaviru v posledních měsících. Nenaočkovaní obyvatelé už nebudou mít zákaz vstupu do obchodů a restaurací, zatímco pro očkované obyvatele skončí většina lockdownových opatření, která v různých formách přetrvávala od listopadu loňského roku.

Domů
Sdílet
Diskuse