Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. března 2022 9:30
Čas čtení 6:45
Tímea Krauszová

Jak si udržet vztah na dálku: vztahová poradkyně radí, na co si dávat pozor. Lásku ti mohou zachránit i mobilní aplikace

Jak si udržet vztah na dálku: vztahová poradkyně radí, na co si dávat pozor. Lásku ti mohou zachránit i mobilní aplikace
Zdroj: Pexels/RODNAE Productions
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Více než polovina vztahů na dálku prý má šanci přežít. Jak to dělají naši čtenáři a co na to říká psycholožka?

Podle malého průzkumu na vzorku 1 000 Američanů mají vztahy na dálku 58% úspěšnost. Průzkum realizovala firma Kiiroo, která prodává erotické pomůcky. Podle odpovědí respondentů jim při udržování vztahu pomáhají sociální sítě – průměrný pár si týdně vymění 343 textových zpráv a protelefonuje až osm hodin (počítají se klasické telefonáty i videohovory). Přestože většině chybí fyzický dotek, 66 % toto označilo za nejtěžší výzvu.

Na našem instagramovém účtu se čtenáři dělí na dva tábory. Mnozí nevěří, že dlouhodobě by vztah na dálku mohl fungovat. „Vždyť to ani není vztah,“ napsal nám jeden čtenář. „Nevím, jak by mohl na dálku fungovat sex,“ dodal další.

Ti, kdo tomu věří nebo takový vztah dokonce mají, říkají, že musí platit jistá pravidla. Ideální to je tehdy, pokud se mohou pravidelně setkávat, komunikují otevřeně a obě strany se upřímně snaží vztah udržovat. „Může to fungovat, ale je to o důvěře,“ napsala nám fanynka. Další tvrdí, že bez pravidelných telefonátů to nepůjde. Seznam jakýchsi podmínek tím nekončí, vztahy na dálku podle čtenářů fungují spíše jen na krátkou dobu, obě strany si na sebe musí vyhradit dost času a, nepřekvapivě, neměly by se podvádět.

Částečně mohou pomoci některé aplikace, například k ovládání erotických pomůcek na dálku nebo ke společným hrám či sledování seriálů. Všechno stojí a padá na komunikaci, říká Markéta, třiadvacetiletá studentka, která má také vztah na dálku.

S přítelem se znají už sedm let, randí zhruba půl roku a ještě se osobně nesetkali. Přesto je mladá Slovenka o hloubce a reálnosti vztahu přesvědčená. „Funguje nám to super, protože navzdory té dálce tady Elijah stále je, je mou obrovskou morální podporou,“ říká.

Mohou vztahy jako Markétin skutečně fungovat? Psycholožka a vztahová poradkyně Martina Šlosáriková říká, že ano. „Vztahy na dálku mohou fungovat stejně dobře jako ty, kde partneři žijí blízko sebe či dokonce žijí spolu.“ Největším pomocníkem je podle ní pozitivní myšlení, které pomůže překonat úzkosti a nedůvěru a pokračovat v budování vztahu, i když to není vždy jednoduché.

O vztazích a lásce (nejen partnerské) píšeme stále více. Odborníkům klademe otázky, na které nás ve škole nikdo nepřipravil. Více podobných článků můžeme dělat jen s tvojí podporou, proto pokud chceš více podobného obsahu, přidej se do klubu Refresher+.

vzťah na diaľku, videohovor, mobil
Zdroj: Pexels/RODNAE Productions

S vojáky na dálku

Markéta randí s Afroameričanem Elijahem, který je momentálně před vstupem do armády, takže ho bude zřejmě čekat i úvodní bootcamp. Ten trvá zhruba tři měsíce, po které nebude mít přístup k elektronice, což jim může narušit dynamiku ve vztahu.

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 110131 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jaké praktické kroky pomohou vztahům na dálku přežít.
  • Za jakých okolností mají tyto vztahy podle párové poradkyně šanci přežít.
  • Které aplikace jsou vytvořené speciálně pro vztahy na dálku a jak mohou pomoci překonat vzdálenost i časový posun.
  • Čemu by se podle psycholožky páry neměly vyhýbat, jinak riskují svůj vztah.
Domů
Sdílet
Diskuse