Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
15. února 2022 11:20
Čas čtení 1:31
Tereza Patočková

Sex bez souhlasu je znásilnění, připomínají dnešní akcí před sněmovnou organizace Konsent a Amnesty

Sex bez souhlasu je znásilnění, připomínají dnešní akcí před sněmovnou organizace Konsent a Amnesty
Zdroj: Konsent / Johanna Nejedlová
NEWS SEXUÁLNÍ NÁSILÍ
Uložit Uložené

Organizace Konsent a Amnesty pořádají před sněmovnou happening, kterým chtějí politiky upozornit na to, že současná definice znásilnění je v Českém právním výkladu nedostatečná.

Obě organizace se dnes v rámci happeningu spojily, aby od 8 do 14 hodin daly před sněmovnou politické reprezentaci najevo, že sex bez souhlasu je znásilnění a že jeho současná definice nestačí. Na místě rozdávají materiály s informacemi, jak se lze o změnu definice znásilnění zasadit.

„Téma nápravy definice znásilnění v minulém roce dost rezonovalo jak na půdě parlamentu, tak ve veřejné diskuzi. Jsme velice rádi, že za tak krátkou dobu existence naší kampaně už většina politických stran vyjádřila podporu pro nápravu definice znásilnění. Nyní je však nezbytné, aby politici a političky přetavili své sliby do konkrétních činů. Doufáme, že nově ustanovený podvýbor pro problematiku domácího a sexuálního násilí bude jedním z klíčových aktérů pro představení nové definice znásilnění,“ říká Irena Hůlová z české Amnesty. 

Trestní zákoník v České republice nedefinuje znásilnění souhlasem, ale donucením či zneužitím bezbrannosti. Taková definice není dle obou organizací dostatečná, jelikož nezahrnuje velkou část případů, ve kterých přímo nedošlo k fyzickému násilí.

Připomínají, že definici znásilnění založenou na souhlasu má v současnosti již 13 evropských států

Konsent: znásilnění zažije každá desátá žena

„Souhlas se týká každého z nás a každý by měl vědět, jak ho poznat. Znásilnění zažije každá desátá žena v Česku a každý třicátý muž. Tyto statistiky ukazují, že s nekonsenzuálním pohlavním stykem má zkušenost obrovské množství lidí a je to problém, před kterým nemohou politici dále zavírat oči. Pokud opravdu chceme žít ve společnosti, která netoleruje sexuální násilí, tak je důležité, abychom se všichni zasadili o změnu. Zveme veřejnost, aby se přišla podívat na náš happening a dozvěděla se, jak snadné je dát a poznat souhlas a také jak je možné podpořit naši kampaň,“ dodává Johanna Nejedlová ze spolku Konsent. 

Doporučeno
„Lidi nám píšou, že už se za Česko tolik nestydí. Čekáme, že počet znásilnění bude klesat,“ říká Johanna Nejedlová „Lidi nám píšou, že už se za Česko tolik nestydí. Čekáme, že počet znásilnění bude klesat,“ říká Johanna Nejedlová 17. dubna 2024 16:00

Organizace uvádí, že je v České republice každoročně spácháno přibližně 12 000 znásilnění. Policii je však každoročně ohlášeno jen okolo 600 případů. To v průměru vychází na 34 znásilnění denně, nicméně policii je ohlášeno jen jedno až dvě z nich.

Znásilnění je dle obou organizací jedním z nejzávažnějších a nejvíce zraňujících trestných činů. Často má dlouhodobé negativní zdravotní i společenské dopady a zasahuje nejen oběť, ale i také její okolí. S traumatem se velká část obětí vyrovnává dlouhou dobu, část dokonce celoživotně. K dlouhodobým následkům dochází až u 90 % obětí. Podle britského průzkumu se jedná o zločin, kterého se ženy obávají více než kteréhokoli jiného.

Domů
Sdílet
Diskuse