Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. února 2022 11:18
Čas čtení 1:44
Tereza Patočková

Ucelené informace k povolávacím rozkazům Ukrajinců chybí. České firmy neví, kolik zaměstnanců jim bude muset odjet

Ucelené informace k povolávacím rozkazům Ukrajinců chybí. České firmy neví, kolik zaměstnanců jim bude muset odjet
Zdroj: TASR/AP
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Stupňující se konflikt a ruská invaze na Ukrajinu postavila do velmi složité situace také ukrajinské zaměstnance pracující v Česku.

Firmy, které Ukrajince zaměstnávají řeší, zda jim pracovníci budou muset odjet či nikoliv. Ucelené informace však zatím nikdo nemá. Jasné ale je, že někteří Ukrajinci v Česku už povolávací rozkaz do armády obdrželi.

Povolávací rozkazy si musí fyzicky převzít na Ukrajině. Teoreticky by se to k nim vůbec nemuselo dostat. Ovšem odejít do války je jejich svobodná vůle,“ uvedl pro server Idnes.cz Oles Shokala, jež provozuje agenturu na zprostředkování práce pro kvalifikované ukrajinské pracovníky.

„Už nám volají klienti, že od nich odcházejí pracovníci a odjíždějí na frontu. Dobrovolně se rozhodli odejít a pomoct své zemi,“ dodává Shokola s tím, že jsou české firmy velmi tolerantní a svým zaměstnancům se snaží pomoct nejen tady, ale také jejich rodinným příslušníkům, kteří na Ukrajině zůstali. 

Domů
Sdílet
Diskuse