Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. března 2022 9:30
Čas čtení 6:41
Ivan Koribanič

PROFIL: Klub Chelsea se kvůli svému ruskému majiteli Romanu Abramovičovi stal po začátku války na Ukrajině terčem britských sankcí

PROFIL: Klub Chelsea se kvůli svému ruskému majiteli Romanu Abramovičovi stal po začátku války na Ukrajině terčem britských sankcí
Zdroj: Getty Images/Francois Nel-Staff
SPORT INVAZE NA UKRAJINĚ RUSKO UKRAJINA
Uložit Uložené

V roce 2003 se klubu jako nový majitel ujal ruský oligarcha Roman Abramovič. Chelsea díky němu zapomněla na slovo „průměr“ a rychle se stala světovou špičkou. Po uvalení sankcí na Abramoviče však může být všechno jinak.

„Modrá, to je barva, fotbal, to je hra. Jsme všichni spolu a výhra je náš cíl. Tak nás povzbuzuj na slunci i v dešti. Protože Chelsea, Chelsea, to je naše jméno.“ Takto začíná v překladu hymna jednoho z nejznámějších klubů v Anglii — Chelsea Londýn.


Přestože se jméno klubu teprve nedávno spojovalo s vítězstvím v Lize mistrů, dnes je už všechno jinak. Chelsea je hlavně klubem ruského oligarchy Romana Abramoviče a ten dnes čelí sankcím za blízký vztah s Vladimirem Putinem. 

Vladimir Putin, Roman Abramovič, Chelsea, Futbal, Rusko, Vojna, Ukrajina
Zdroj: Getty Images/Mikhail Svetlov-Contributor

Ruský miliardář zřejmě úmysl britské vlády zmrazit jeho majetek vycítil už dříve, proto chtěl Chelsea prodat a peníze věnovat Ukrajině, což se mu nakonec nepodařilo, informovala stanice Sky News.


Chelsea má nyní speciální výjimku a v sezóně může pokračovat, nesmí ale prodávat lístky na zápasy. Ty tak mohou navštívit pouze držitelé permanentek. Další omezení se týkají prodeje reklamních předmětů a zákazu transferu hráčů.

Existenční problém pro klub představují zejména omezení při cestování na zápasy. Klubový limit byl stanoven na 20 tisíc liber na zápas. To může představovat problémy zejména v Lize mistrů, kde kluby létají nejednou i napříč celou Evropou.


Chod klubu je v současnosti v nouzovém režimu a jeho budoucnost tak visí ve vzduchu. Jedno je ovšem jisté. „Klub zde byl přede mnou a bude tu i po mně,“ řekl Roman Abramovič v březnu 2021.


„Bohužel, politika je nad sportem. Je mi Chelsea líto. Ten klub na Abramovičovi vyrostl. Před ním to byl jen obyčejný průměrný londýnský klub. Já si myslím, že se najde nový investor a Chelsea bude žít a pokračovat i nadále. Ale už pod někým jiným. Já jsem se s Abramovičem setkal už vícekrát i osobně, ať už když jsem pískal zápas Chelsea nebo na soustředění v Izraeli, kam jsem jel se Šachtarem Doněck,“ řekl pro Refresher bývalý špičkový rozhodčí a ředitel mezinárodního oddělení v ukrajinském klubu FC Šachtar Doněck Ľuboš Michel.


Dále dodává, že je z Abramoviče překvapen. „On byl vlastně jedním z prvních ruských oligarchů, který se nebál říci, že své peníze, respektive peníze z prodeje klubu, chce dát na pomoc Ukrajině. Je to odvážné a smělé rozhodnutí, takže v tomto ohledu klobouk dolů. Bohužel, Abramovič se stal obětí vyšších rozhodnutí, i když on jako člověk si to určitě nezasloužil,“ uzavírá Michel.

Chelsea, Roman Abramovič
Zdroj: Getty Images/Ian Walton-Staff


Refresher ti pravidelně přináší také exkluzivní obsah zaměřený na sportovní dění. Pokud chceš podpořit takovou tvorbu, neváhej a přidej se do klubu Refresher+. Kromě neomezeného přístupu k prémiovým článkům získáš i spoustu dalších benefitů.

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 111697 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Jaká neštěstí provázela Chelsea napříč moderní historií.
  • Proč se Chelsea nedostala do finále Ligy mistrů.
  • Jaký dopad může mít změna majitele na klub.
Domů
Sdílet
Diskuse