Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. března 2022 13:30
Čas čtení 2:43
Martin Adam Pavlík

RECENZE: Ambulance

RECENZE: Ambulance
Zdroj: Cinemart SK
FILMY A SERIÁLY AMBULANCE FILMY 2022 JAKE GYLLENHAAL MICHAEL BAY NOVÉ FILMY
Uložit Uložené

Jak dopadla novinka režiséra kultovní Skály, Armageddonu či Transformerů?

Nalijme si hned v úvodu čistého vína. Michael Bay je vysloveně posedlý zpomalenými záběry, nekonečnými souboji, automobilovými honičkami, výbuchy, střelbami ze samopalů a kulometů, ale také svalnatými drsnými chlapy a krásnými ženami s co nejdokonalejší postavou. Je to skutečná obsese. Pokud se ti u běžných akčních filmů zdá, že je tam toho už moc, v případě jeho filmů je toho desetinásobně víc. Nežertujeme.


Navíc ti nedá během sledování šanci vydechnout. Zčásti proto, že to neumí, a zčásti proto, že vlastně o to, aby sis vydechl, ani nestojí. Bay točí filmy tak, jako by v sobě měl koňskou dávku testosteronu, a stejně jako jeho postavy nikdy nezastavuje.

Jeho snímky jsou doslova přepálené, místy skutečně bláznivé, až neuvěřitelné, ale zároveň jistým způsobem fascinující. V první řadě však jsou opravdu zábavné a je jedno, jestli chtěně, nebo nechtěně. A zabavit diváka je vlastně přesně to, čeho Bay vždy chtěl dosáhnout. Nestydí se to říct nahlas. 

Ambulance
Zdroj: Cinemart SK

Svou misi tedy plní téměř vždy do puntíku. Tento sedmapadesátiletý rodák z Los Angeles je sice svérázný, ale ve svém oboru patří mezi ty vůbec nejlepší. Stačí si vzpomenout na kultovní snímky jako Bad Boys, Skála, Armageddon nebo Transformers.

Doporučeno
Největší přehled chystaných filmů, které zboří internet. Kdy dorazí nový Pán prstenů? Největší přehled chystaných filmů, které zboří internet. Kdy dorazí nový Pán prstenů? 12. března 2024 8:00

V poslední dekádě šla kvalita jeho tvorby mírně dolů, pořád ale dokazuje, že rozhodně nepatří do starého železa a má co nabídnout. Jeho novinka s názvem Abulance je (nečekaně) dalším akčním thrillerem v jeho bohaté filmografii.

Zapomeň na logiku a zákony fyziky

Těšit se můžeš na videoklipovou estetiku, špičkovou akci, pořádnou dávku napětí, ale i patosu, solidní příběh a pár scén, při kterých se ti zaručeně zastaví mozek. Budeš se tedy královsky bavit, místy však i nechápavě kroutit hlavou.

Pokud si chceš Bayovu novinku užít naplno, musíš zapomenout na logiku a zákony fyziky. Musíš se jen nechat unášet akcí, které je nepočítaně. Ambulance primárně vypráví příběh čtyř postav, které jedou v ukradené sanitce napříč celým LA během jednoho dne.

Jake Gyllenhaal Ambulance
Zdroj: Cinemart SK

První postavou je charismatický padouch Danny Sharp (Jake Gyllenhaal), který banky vykrádá již od 17 let. Druhou je jeho bratr Will (Yahya Abdul-Mateen), válečný veterán, o kterého se ovšem stát nedokáže postarat, a proto je nepřímo nucen pomoci bratrovi při loupeži, aby pro rodinu získal potřebné peníze. Oba se po nezdařené krádeži zmocní sanitky a snaží se ujet před kolonou policejních aut a několika vrtulníky.  


V zadní části se s nimi ale vezou mladá záchranářka Cam (Eiza González) a ještě nezkušený a naivní postřelený policista Zach bojující o život, který teprve nedávno vyšel z akademie do neúprosného terénu. Je však potřeba dodat, že tento krimithriller je jemně upraveným remakem stejnojmenného dánského filmu z roku 2005, který režíroval Laurits Munch-Petersen.

Vydařená adaptace s napětím i funkčním humorem

Původní scénář Munche-Petersena a Larse Andrease Pedersena předělal Chris Fedak. Ten oživuje látku docela sympaticky, i když se občas nevyhýbá otravným klišé. Bayův snímek Ambulance je přesto skutečně napínavý, svěží, místy překvapivě nepředvídatelný. Rychle odsýpá a divákovi dávkuje po celou dobu nové, docela zajímavé vedlejší postavy.   


Humor funguje stejně jako Bayovy vtipné popkulturní odkazy. Pravděpodobně nejvíc tě ale uchvátí dynamická kamera Itala Roberta De Angelise. Zejména záběry z dronů tě vtáhnou do slunečného LA a budeš se cítit, jako kdybys byl sám v autě během honičky. Plátno je proto v případě Ambulance nezbytné. Čím větší, tím lepší. Navíc pokud jsi fanouškem herní série Grand Theft Auto, budeš se bavit ještě o něco víc.

Eiza González Abulance
Zdroj: Cinemart SK

Jake Gyllenhaal je standardně skvělý a vlastně výrazně převyšuje celý herecký ansámbl. Nikdo z herců však vysloveně neirituje a nevadí i díky tomu, že téměř všichni hláškují jedna radost a jsou celkově dobře obsazeni. Dojem kazí hlavně opravdu šílené scény, které ovšem nechceme kvůli spoilerům specifikovat. Podrážejí nohy Bayově snaze dodat příběhu vážnost. V tomto směru zase vadí zejména kopec již zmíněného patosu v závěrečné části filmu. 


Pokud jsi ale vyrostl na akčních filmech, máš pro ně slabost a do kina vždy chodíš jen s cílem zabavit se a „vypnout“, Bayovu novinku si určitě užiješ. Formálně jde určitě o nadstandardní dílo a jen málokdo v současnosti točí akci tak efektně jako právě Michael Bay. I proto dáváme Ambulance sedm bodů z deseti.

Pokud jsi film viděl, nezapomeň ho ohodnotit v naší databázi.
Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
Zobrazit výsledky
Skrýt výsledky
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse