Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
28. března 2022 11:30
Čas čtení 5:26
Radim Šlechta

Tohle tě v dějepise nenaučí. Zorientuj se v historii poslechem 5 skvělých českých podcastů

Tohle tě v dějepise nenaučí. Zorientuj se v historii poslechem 5 skvělých českých podcastů
Zdroj: Unsplash/Roman Kraft/volně k užití
PODCASTY PODCASTY
Uložit Uložené

Sestavili jsme pro tebe žebříček 5 nejlepších českých podcastů, které se zabývají historií.

Dějepis ve škole buď miluješ, nebo nesnášíš. Asi jenom málo lidí má na historii v podání učitelů neutrální názor. Buď pětačtyřicet minut zažívají torturu, nebo nadšeně debatují s pedagogy o postupech významných vojevůdců, zatímco spolužáci pod lavicí kontrolují telefony nebo se učí na jiný předmět. Já osobně, i přestože jsem z dějepisu maturoval, jsem nikdy nebyl jeho velkým fanouškem. Ale vždycky jsem si přál do něj proniknout.

Oproti dějepisu na škole mě ale v posledních letech začaly extrémně bavit podcasty (poslouchám skoro všechny a pořád). Využil jsem tedy svoje nadšení do mluveného slova v uších, abych dal svému vztahu k dějinám další a nejspíš také poslední šanci. A musím říct, že s výsledkem jsem nadmíru spokojený. Když se dějepis oseká na minimum učení se letopočtů a zaměřuje se na souvislosti, paralely se současností a příběhy, které tě učitel nenaučí nebo je uvede jen jako easter egg na okraj, může být zábavný i pro lidi, kteří ho na škole těžko snášeli.

Pokud chceš také proniknout do dějin společnosti alespoň okrajově, zkus si poslechnout těchto 5 nejlepších českých podcastů o historii, se kterými je dobré začít, pokud o historii moc nevíš, nebo chceš rozšířit své znalosti z lavice. Podobné žebříčky sestavujeme jednou za měsíc. Sérii jsme odstartovali v únoru výběrem nejlepších horrorových podcastů. 

Doporučeno
Vybrali jsme 6 nejlepších českých i zahraničních hororových podcastů Vybrali jsme 6 nejlepších českých i zahraničních hororových podcastů 26. února 2022 11:30

V tom, abychom mohli kvalitní obsah vytvářet, nám pomáhají naši předplatitelé. Budeme moc rádi, když náš tým podpoříš a přidáš se k REFRESHER+ klubu, který ti přinese spoustu zajímavých rozhovorů, analýz nebo tipů. Předplatit si můžeš všechny články nebo si přes SMS odemknout ty, které tě zaujmou. A teď už k samotnému výběru.

1. Přepište dějiny

Martin Groman a Michal Stehlík dokonale kloubí hřejivý, ale dostatečně urýpaný a sarkastický humor se zajímavými příběhy české i světové historie. Dva historici, kteří za podcastem Přepište dějiny stojí, se v roce 2021 stali v soutěži o podcast roku tehdejším objevem roku. Nutno říct, že naprosto právem.

Oproti klasickému dějepisu ze školních lavic se Přepište dějiny vymaňuje z pout letopočtů. Přináší neobvyklé či méně známé příběhy, pohledy a bortí podstavce památníků některých významných lidí, kteří v současnosti fungují jako symboly národa českého. Oba pánové se v podcastu zaměřují často právě na symbolickou hodnotu osobností, jako jsou Karel Havlíček Borovský nebo Tomáš Garrigue Masaryk. V přibližně půl hodiny dlouhých epizodách se zabývají tím, jak vznikly oltáře okolo těchto významných osobností a jak ve skutečnosti ve své době tyto osobnosti fungovaly.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Martin Groman (@martingroman)

Pokud s dějepisem teprve začínáš a žiješ v oparu přesvědčení, která ti vštípily učebnice na základce, často tě překvapí skutečné historické souvislosti, které tyto mýty poměrně spolehlivě boří. Martin s Michalem ale nezůstávají jen v historii samotné. Zabývají se historickými tématy, která jsou důležitá k pochopení současnosti. K tomu všemu se navíc celý podcast nese v humorném duchu a pokud patříš mezi fanoušky nadsázky a kombinace svěžího formátu s tradiční distingovaností a kultivovanými projevy ve stylu Šimka a Grossmana z divadla SeMaFor, Přepište dějiny je podcast pro tebe.

Tip pro tebe: Jestli hledáš epizodu, kterou do podcastu vstoupíš, doporučujeme Ty naše pohádky české..., v níž historici zkoumají počátky televizních pohádek a komunistickou propagandu, která v nich do určité míry přetrvává dodnes.

2. Hodina dějepichu

Hodina dějepichu se zaměřuje na specifický segment historie. Zabývá se totiž dějinami sexu. Podcast časopisu Reflex odstartoval v březnu a provede tě zajímavými sexuálními tématy a příběhy v rámci různých historických období. V epizodách najdeš třeba povídání o sexu na Divokém západě (ano, i na to existují studie) nebo o tom, jak se Bible staví k homosexualitě nebo masturbaci.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 112315 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse