Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
10. dubna 2022 9:30
Čas čtení 8:41
Daniel Mikolášik

Jak žijí děti ruských oligarchů? Na Instagramu ukazují luxusní život a do školy je vozí helikoptérou

Jak žijí děti ruských oligarchů? Na Instagramu ukazují luxusní život a do školy je vozí helikoptérou
Zdroj: Instagram/@lisa_peskova, @sofiaabramovich97, @yumashkaa
OSOBNOSTI RUSKO
Uložit Uložené

Ruští oligarchové stojí za Putinem, ačkoli jejich děti si užívají luxusu na Západě. Jak vypadá život ruské „zlaté mládeže“?

Dcera mluvčího Kremlu, vnučka prvního ruského prezidenta Borise Jelcina či syn ropného magnáta. Někteří potomci nejbohatších Rusů podnikají, jiní se věnují studiu nebo zvelebují rodinné impérium.

Ačkoli většina ruských oligarchů má s prezidentem Vladimirem Putinem velmi dobrý vztah, mnohé z jejich dětí, paradoxně, odsuzují válku na Ukrajině a nebojí se to říct nahlas. Kdo jsou, čemu se věnují a jak se vyjadřují k invazi? Podívali jsme se na životy ruské „zlaté mládeže“ a jejich sociální sítě plné luxusních aut, značkového oblečení či milionových nemovitostí.

V Refresheru tě informujeme o všech důležitých aktualitách v souvislosti s válkou na Ukrajině a zároveň poukazujeme na její širší politické a mezinárodní souvislosti. Pokud nechceš, aby ti cokoli uniklo, přihlas se k odběru zpráv o válce na Ukrajině. Podpořit vznik podobných článků můžeš prostřednictvím klubu Refresher+.

Doporučeno
Nejbohatší Rus, šéfkuchař, facebookový investor či bývalý basketbalista. Seznam se s Putinovými oligarchy Nejbohatší Rus, šéfkuchař, facebookový investor či bývalý basketbalista. Seznam se s Putinovými oligarchy 4. března 2022 12:30

Sofia Abramovič

Sofie je dcerou rusko-izraelského oligarchy židovského původu Romana Abramoviče, který je známý především jako majitel londýnského fotbalového klubu FC Chelsea a hlavní vlastník soukromé investiční společnosti Millhouse LLC. Po rozpadu Sovětského svazu zbohatl na ropě a hliníku.

Během jeho působení Chelsea pětkrát vyhrála anglickou ligu Premier League a v letech 2012 a 2021 získala titul Ligy mistrů. V roce 2021 magazín Forbes vyčíslil jeho majetek na 14,5 miliardy dolarů, čímž jej zařadil na 142. místo v žebříčku nejbohatších mužů světa. Zároveň se stal 2. nejbohatším Izraelcem, 11. nejbohatším Rusem a nekompromisně nejbohatším Portugalcem. Občanství má totiž v každém z těchto států.

Roman Abramovič
Zdroj: Getty Images/Mikhail Svetlov

Sofii je 27 let a je jedno ze sedmi Abramovičových dětí. Společně s rodiči, bratrem Arkadijem a sestrou Annou se přestěhovali z Ruska do Londýna ještě v roce 2003, kdy její otec koupil londýnský klub. Aktuálně žije na přeskáčku v luxusním domě v Londýně a ve venkovském sídle v Západním Sussexu, jehož hodnota je podle The Times více než 21 milionů eur.

Doporučeno
Takto policisté rozbili Hydru, největší burzu dark webu z Ruska, kde se dal koupit čistý kokain z Peru i nová identita Takto policisté rozbili Hydru, největší burzu dark webu z Ruska, kde se dal koupit čistý kokain z Peru i nová identita 6. dubna 2022 19:30

Odmala chodila na prestižní soukromé školy, které ji stály v průměru 47 000 eur ročně. Donedávna navštěvovala prestižní univerzitu Royal Holloway, University of London, kde studovala management a marketing. Mezi její největší záliby patří jezdectví na koni, kterému se věnuje od dětství.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa SA (@sofiaabramovich97)

Pravidelně jezdí na prestižní jezdecké soutěže po celém světě, v prosinci 2013 dokonce získala první místo v parkurovém jezdectví na Olympia London International Horse Show, což je jedna z největších britských jezdeckých soutěží. Její aktuální kůň, na kterém jezdí, stál zhruba 600 tisíc eur, píše Mirror.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa SA (@sofiaabramovich97)

Podle jejích sociálních sítí si užívá luxusního života plnými doušky. Na jejím Instagramu najdeš fotografie z lukrativních dovolenkových destinací na Ibize, Maledivách či z lyžování v Alpách, z výletů na luxusních jachtách a ze soukromých tryskáčů. Do školy jezdila v neprůstřelném Range Roveru s ochrankou za zády, někdy ji vozili dokonce helikoptérou.

Sofie po vypuknutí ruské invaze dala jasně najevo, na které straně v rámci konfliktu stojí. Na svém dnes už téměř 80tisícovém instagramovém profilu sdílela fotografii s přeškrtnutou podobiznou Vladimira Putina a s citátem, který tvrdí, že ne Rusko, ale Putin chce válku s Ukrajinou. „Největší a nejúspěšnější lží kremelské propagandy je, že většina Rusů stojí za Putinem,“ píše se v příspěvku.

Sofia Abramovič
Zdroj: Instagram/@sofiaabramovich97

Jelizaveta Peskovová

Jelizaveta, kterou oslovují i Lisa, je dcerou mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova. Ten je jedním z nejbližších lidí ruského prezidenta Vladimira Putina. Také patří mezi nejvíce mediálně viditelné představitele Kremlu, který tvrdě obhajuje rozhodnutí Moskvy o ruské invazi na Ukrajinu a zároveň ostře kritizuje Spojené státy a západní spojence.

Dmitrij Peskov
Zdroj: TASR/AP

Peskov musel v roce 2016 vysvětlovat, proč o rok dříve oficiálně vydělal čtyřnásobek více než ruský prezident Putin. Mluvčí Kremlu tehdy tvrdil, že v rámci jeho příjmu z roku 2015 ve výši 36,7 milionu rublů (v té době v přepočtu přibližně 500 000 eur), nefiguruje jen jeho oficiální plat, ale i položka dědictví, které mu zanechal jeho otec po smrti, informovalo BBC.

Doporučeno
Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet 17. července 2023 6:00

Peskovova manželka a známá ruská krasobruslařka Tatiana Navková v témže roce v daňovém přiznání uvedla ještě vyšší příjem, a to 89 milionů rublů (v té době v přepočtu přibližně 1,2 milionu eur). Západní analytici však mluví o tom, že rodina disponuje velkým nepřiznaným bohatstvím, podobně jako Putin.

Rodině patří mnohé lukrativní nemovitosti, dokonce i v USA, luxusní auta a Peskov se nejednou na veřejnosti ukázal také s luxusními švýcarskými hodinkami Richard Mille v hodnotě přibližně 560 000 eur. Přestože se Peskov snaží rodinné bohatství před zrakem veřejnosti co nejvíce utajit, jeho čtyřiadvacetiletá Lisa je pravý opak.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Elizaveta Dmitrievna (@lisa_peskova)

Mladá Jelizaveta totiž na svém Instagramu, na kterém má aktuálně přes 250 tisíc sledovatelů, pravidelně mapuje svůj přepychový život plný drahého oblečení od luxusních módních domů, dovolených v exotice či VIP mejdanů.

Lisa kromě toho aktuálně studuje právo a mezinárodní vztahy na prestižní francouzské univerzitě Ecole des Roches v Paříži, píše Washington Post. Odmala ji vedli ke studiu jazyků, díky čemuž hovoří plynule anglicky, francouzsky, turecky, čínsky, arabsky a samozřejmě také rusky.

Dcera mluvčího Kremlu se dostala do pozornosti západních médií v roce 2019, kdy vyšlo najevo, že pracovala jako praktikantka u Aymerica Chaupradeho, náměstka Podvýboru pro bezpečnost a obranu v Evropském parlamentu. Francouzský europoslanec mimo jiné podpořil ruskou anexi Krymu a obecně byl považovaný za nacionalistického politika a spojence britského euroskeptika Nigela Faragea.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Elizaveta Dmitrievna (@lisa_peskova)

Chauprade, který byl také členem parlamentního výboru pro zahraniční věci, zdůraznil, že Peskovová jako tehdejší studentka práva ve Francii neměla přístup k tajným materiálům. Mnozí europoslanci tehdy zůstali zaskočení. Chauprade byl totiž pozorovatelem při Moskvou zorganizovaném referendu o připojení Krymu k Ruské federaci.

Doporučeno
ZÁZNAM: Wagnerovci zastavili postup na Moskvu. Prigožin po dohodě s Lukašenkem řekl, že nechce „prolít ruskou krev“ ZÁZNAM: Wagnerovci zastavili postup na Moskvu. Prigožin po dohodě s Lukašenkem řekl, že nechce „prolít ruskou krev“ 24. června 2023 10:56

Peskovova dcera začala pracovat jako stážistka v Evropském parlamentu ještě v listopadu 2018 a své působení v evropské instituci ukončila koncem dubna 2019, když skončil Chaupradeho mandát. V současnosti je viceprezidentkou Nadace pro rozvoj rusko-francouzských historických iniciativ.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Elizaveta Dmitrievna (@lisa_peskova)

Jelizaveta se po vypuknutí ruské invaze k situaci také vyjádřila, přičemž se netajila tím, že válku odsuzuje a její názory jsou tak v rozporu s Kremlem a jejím otcem. Den po zahájení válečné operace na Ukrajině zveřejnila na Instagramu příběh, ve kterém odmítla válku. Použila hashtag #NeVálce napsaný v azbuce, který na internetu používají Rusové, kteří nesouhlasí s vojenskou invazí na Ukrajinu.

Po hodině od zveřejnění však příběh vymazala a statisícový profil zamkla. Americký portál Insider incident okomentoval, že může být pravděpodobně hluboce zahanbující pro Peskova a Putinův širší okruh. Lisa je aktuálně na Instagramu neaktivní. Těsně předtím, než sociální síť patřící pod Meta v Rusku zakázali, zveřejnila příspěvek s přesměrováním jejích fanoušků na její profil na Telegramu.

Lisa Peskova
Zdroj: Instagram/@lisa_peskova

Maša Jumaševová

19letá Maša je dcerou vládního poradce, jednoho z nejvlivnějších Rusů a realitního developera Valentina Jumaševa, který je oficiálně Putinovým poradcem od roku 2018, přestože podle ruské tiskové agentury TASS pracoval jako poradce Kremlu již od roku 2000. Právě on pomohl Putinovi dostat se k moci, když ho navrhl jako vhodného kandidáta, který by nahradil dosavadního prezidenta Borise Jelcina v úřadu.

Doporučeno
„Obyvatelé Ukrajiny už čekají od Ruska všechno.“ Vysvětlujeme s expertem, jaké budou dopady výbuchu přehrady Nová Kachovka „Obyvatelé Ukrajiny už čekají od Ruska všechno.“ Vysvětlujeme s expertem, jaké budou dopady výbuchu přehrady Nová Kachovka 6. června 2023 12:28

Valentin se v 90. letech stal šéfredaktorem populárního časopisu Ogoňok, do prosince 1998 působil jako šéf prezidentské kanceláře a jeho dcera Polina z prvního manželství se provdala za ruského miliardáře Olega Deripasku.

Valentin Jumašev a Tatiana Jumaševová
Zdroj: Getty Images/Dave M. Benett

Jeho aktuální manželka a také matka mladé Maši je Tatiana Jumaševová, za svobodna Diačenková, které kdysi přezdívali Kremelská princezna. Je totiž dcerou prvního ruského prezidenta Borise Jelcina a koncem 90. let byla jako poradkyně hlavy státu jednou z nejvlivnějších žen Ruska.

Jumaševová patřila do úzkého kruhu lidí kolem jejího otce Jelcina, který v 90. letech pomohl dosadit do prezidentského křesla právě Vladimira Putina. Říká se, že výměnou za to měla být této úzké společnosti slíbená bezpečnost a prosperita.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa masha yumasheva (@yumashkaa)

Nejmladší ze šesti vnoučat prvního ruského prezidenta Jelcina 19letá Maša Jumaševová se narodila v Londýně a prakticky celý život žije v zahraničí. Podle Pravda.ru aktuálně tvoří pár s ruským fotbalistou Fjodorem Smolovem, který od roku 2015 hraje za FK Krasnodar, do té doby oblékal dres FK Dynamo Moskva a jistý čas měl o něj zájem i Real Madrid.

Doporučeno
Kritika „dekadentního“ Západu à la Rusko: Režim chce zakázat chirurgické zákroky pro změnu pohlaví Kritika „dekadentního“ Západu à la Rusko: Režim chce zakázat chirurgické zákroky pro změnu pohlaví 2. června 2023 7:30

Maša je aktivní na svém téměř 20tisícovém instagramovém profilu, kde pravidelně zveřejňuje fotky v plavkách a s drahými šperky z luxusních restaurací, dovolených, ze soukromých tryskáčů, jachet a jejího přepychového života, který tráví především na Západě.

Aktuálně žije na francouzském ostrově Svatý Bartoloměj v Karibském moři, dříve žila jistou dobu v Los Angeles ve slunečné Kalifornii.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa masha yumasheva (@yumashkaa)

Podobně jako předchozí dcery ruských oligarchů, i Maša odsoudila aktuálně probíhající ruskou válku na Ukrajině, a to i přesto, že její otec je Putinovým poradcem. Ještě v den vypuknutí invaze přidala na svůj Instagram fotku ukrajinské vlajky s emotikonem zlomeného srdce a s označením „Ne válce“, které na internetu poslední měsíc trenduje mezi Rusy, kteří nesouhlasí s vojenskou invazí na Ukrajinu.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa masha yumasheva (@yumashkaa)

V prvních dnech invaze se také zúčastnila protiválečného shromáždění v Londýně, aby projevila solidaritu s Ukrajinci a z protestu sdílela i video na sociální síti. Vzhledem k tomu, že se nezdržuje v Rusku, je na Instagramu nadále aktivní, byť jen příspěvky v příbězích.

Doporučeno
Obrazem: Takto probíhá vojenská přehlídka v Moskvě Obrazem: Takto probíhá vojenská přehlídka v Moskvě 9. května 2023 11:45

Podobný názor sdílel podle ABC i Mašin švagr a hliníkářský magnát Oleg Deripaska, který také veřejně prohlásil, že je proti válce. „Mír je velmi důležitý! Jednání musí začít co nejdříve,“ napsal na Telegramu po zahájení invaze. Jeho děti s Polinou Jumaševovou (Mašinou nevlastní sestrou) jednadvacetiletý Pyotr a devatenáctiletá Maria se však k situaci zatím nijak nevyjádřily.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa masha yumasheva (@yumashkaa)

Elsina Khayrova

Třiatřicetiletá Elsina je dcerou Rinata Khayrova, jednoho z politických spojenců ruského prezidenta Vladimira Putina, poslance Putinovy ​​vládní strany Jednotné Rusko a bývalého ministra financí Tatarska, jedné z republik Ruské federace. Dlouhá léta je také manželkou multimilionáře a obchodníka s diamanty Dmitriho Cvetkova, který má britské občanství a ruský původ.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Elsina Khayrova (@elsina_k)

Aktuálně však manželský pár prochází rozvodovým řízením, upozorňuje The Times. Společně se svými dvěma malými dětmi žijí v zámečku ve Virginia Water v britském hrabství Surrey, který má hodnotu více než 26 milionů eur. V rezidenci mají navíc obrovský majetek jako šperky, umělecká díla a auta v hodnotě dalších milionů.

Elsina Khayrovakaštieľ
Zdroj: Consero London

Zámeček na tří hektarovém pozemku disponuje 10 ložnicemi, 15 koupelnami, krytým bazénem, ​​vinným sklepem, spa zařízením, kinem a podzemní garáží pro šest vozidel. Interiér domu má rozlohu více než 2400 metrů čtverečních. Hacienda je považována za jeden z nejluxusnějších domů, který byl v daném hrabství postavený. Jedná se navíc o oblast, která je mezi celebritami velmi oblíbená, upozorňuje Daily Mail.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Elsina Khayrova (@elsina_k)

Podle katastru je navíc jedinou majitelkou zámečku. Elsina vlastní kromě milionového venkovského sídla v Surrey také nemovitost v hodnotě téměř 12 milionů eur v luxusním bytovém komplexu v jedné z nejlukrativnějších londýnských čtvrtí Knightsbridge. Elsina je aktivní i na Instagramu, na kterém má ovšem jen pár tisíc sledujících.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Elsina Khayrova (@elsina_k)

Na sociální síti často zveřejňuje fotky s prominenty, z luxusních dovolených, ze svého zámečku či z lyžovaček. Podle všeho má blízko i k vysoké módě, její outfity mají hodnotu desetitisíců korun.

Doporučeno
Připomínáme si rok od invaze na Ukrajinu. Refresher připravil zajímavé příběhy i analýzy spojené s výročím Připomínáme si rok od invaze na Ukrajinu. Refresher připravil zajímavé příběhy i analýzy spojené s výročím 24. února 2023 13:00

Podle jejího Instagramu se věnuje především svému vlastnímu blogu a také si založila vlastní květinářství, ve kterém dělá balíčky na míru s exkluzivními kyticemi doručovanými v rámci Londýna. K situaci na Ukrajině se však dosud nijak veřejně nevyjadřovala.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Elsina Khayrova (@elsina_k)

Yusuf Alekperov

31letý Yusuf je syn a jediný dědic ruského miliardáře a šéfa ropné společnosti Lukoil Vagita Alekperova. Ropné impérium odpovídá za 2 % světové produkce ropy. Kromě toho má podíl ve fotbalovém klubu Spartak Moskva.

Vagitův majetek byl na základě dat Bloomberg Billionaires Index ze dne 16. dubna 2021 odhadovaný na 19,6 miliardy dolarů, což ho v té době zařadilo na 94. místo v žebříčku nejbohatších lidí na světě a také do první pětky nejbohatších lidí v Rusku.

oligarchaVagit Alekperovšéf ruskej ropnej spoločnosti Lukoil
Zdroj: Getty Images/Mikhail Svetlov

Vzhledem k tomu, že jeho jediný potomek Yusuf je jedináček, magazín Forbes jej ve svém pravidelném žebříčku zařadil na první místo nejbohatších dědiců Ruska již několik let po sobě. Syn oligarchy se narodil na Ukrajině a má vystudované dvě vysoké školy. Nejprve získal inženýrský titul na Gubkin Russian State University of Oil and Gas v Moskvě a po něm získal diplom ještě v oboru management a ekonomie.

Yusuf Alekperov
Zdroj: Instagram/@le_chiffre1 (Jusuf Alekperov)

Už jako dvaadvacetiletého ho otec zaměstnal ve firmě, ale místo útulné kanceláře ho čekala manuální práce. Začínal jako operátor výroby, později byl povýšený na procesního inženýra. Jistou dobu se také v ruském městě Archangelsk věnoval těžbě diamantů. V roce 2016 se oženil s Alisou Kolesnikovou.

Yusuf Alekperov
Zdroj: Instagram/@le_chiffre1 (Jusuf Alekperov)

Kdysi působil na Instagramu pod jménem le_chiffre1, což odkazuje na hlavního antagonistu ve filmu Casino Royale. Le Chiffre byl matematický génius, díky čemuž byl skvělý v pokeru a právě matematické obory vždy imponovaly i Yusufovi.

Doporučeno
Nečekal jsem, že se Ukrajina ubrání. Rusko se bude cítit poraženo, pokud ztratí Krym, tvrdí odborník (Rozhovor) Nečekal jsem, že se Ukrajina ubrání. Rusko se bude cítit poraženo, pokud ztratí Krym, tvrdí odborník (Rozhovor) 24. února 2023 6:00

Kromě toho má slabost i pro drahá auta. Na sociálních sítích donedávna pravidelně přidával fotky svých luxusních vozů, přičemž hodnota jeho vozového parku se odhaduje na zhruba 14 milionů dolarů. Mezi jeho nejoblíbenější patří právě prémiová auta německých značek Mercedes-Benz a Porsche. Poslední měsíce však na Instagramu nebyl moc aktivní a aktuálně již jeho profil neexistuje.

Yusuf Alekperovmercedesautá
Zdroj: Instagram/@le_chiffre1 (Jusuf Alekperov)
Domů
Sdílet
Diskuse