Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. března 2022 19:45
Čas čtení 4:07
Ilona Hobzová

Madeleine Albright: Narodila se na pražském Smíchově, stala se jednou z nejmocnějších žen světa

Madeleine Albright: Narodila se na pražském Smíchově, stala se jednou z nejmocnějších žen světa
Zdroj: TASR/AP
OSOBNOSTI SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA)
Uložit Uložené

Profil americké političky a diplomatky českého původu.

23. března 2022 obletěla svět zpráva o úmrtí Madeleine Albright. Historicky první žena v úřadu ministryně zahraničí Spojených států amerických a velvyslankyně USA při Organizaci spojených národů se výrazně zasadila vstup Česka do Severoatlantické aliance. Přečti si o životě jedné z nejvýznamnějších politických postav s českými kořeny. 

O židovském původu roky nevěděla

Madeleine Albright se narodila 15. května 1937 na pražském Smíchově jako Marie Jana Körbelová. Její otec Josef Korbel byl československým diplomatem. Když jí byly dva roky, musela spolu s rodinou kvůli Hitlerově okupaci uprchnout do Londýna. Myslela si, že tak učinili z politických důvodů. Později se ukázalo, že za to mohl rasový původ. Že je Židovkou, se ale Madeleine Albright dozvěděla až o mnoho let později. Proč jí rodiče původ zatajili a vychovávali ji jako katoličku, nevěděla. Tuto skutečnost zjistila až po jejich smrti.

Po válce se rodina do Československa vrátila, ne však na dlouho. Kvůli komunistickému převratu v roce 1948 musela emigrovat znovu, tentokrát do Spojených států, konkrétně do Colorada. Tehdy se z Marie stala Madeleine. V roce 1957 se stala americkou občankou.

Doporučeno
Uprostřed USA mluví tisíce lidí česky. „Jedí tu kolaches a tancují polku,“ říká Edita, která učila češtinu na nebraské univerzitě Uprostřed USA mluví tisíce lidí česky. „Jedí tu kolaches a tancují polku,“ říká Edita, která učila češtinu na nebraské univerzitě 23. dubna 2024 13:00

V roce 1959 absolvovala Wellesley College, kde také získala stipendium pro studium politologie. Ještě toho roku se provdala za  Josepha Medilla Pattersona Albrighta, novináře z Chicaga. Měli spolu tři dcery, dvojčata Anne Korbel Albright a Alice Patterson Albright a Katherine Medill Albright. Manželství skončilo v roce 1982.

Začátky politické kariéry

Důležitou postavou byl pro Albright v začátcích její politické kariéry Zbigniew Brzezinski. Nejprve byl jejím konzultantem, když se připravovala na doktorát. Získala ho v roce 1976 na Kolumbijské univerzitě. V té době také pracovala jako  asistentka pro Edmunda Muskieho, demokratického senátora za stát Maine. Když v roce 1978 zvítězil v prezidentské volbě Jimmy Carter, členem jeho administrativy v Bílém domě se stal právě Brzezinski. Ten se rozhodl Albright vzít s sebou. Působila mimo jiné v Národní bezpečnostní radě.

Madeleine Albright se Zbigniewem Brzezinskim v roce 2006. Bezpečnostní poradce prezidenta Cartera zemřel v roce 2017.
Madeleine Albright se Zbigniewem Brzezinskim v roce 2006. Bezpečnostní poradce prezidenta Cartera zemřel v roce 2017. Zdroj: Chip Somodevilla/Getty Images
Vyzkoušej předplatné
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 112394 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse