Připravili jsme pro tebe tipy, které ti pomohou minimalizovat odpad v kuchyni.
Každý měsíc v kuchyni člověk vyprodukuje velké množství odpadu. Ne vždy musí ale kořenové odřezky zeleniny nebo natě skončit v koši. Přinášíme tři recepty, které ti pomohou žít beze zbytků a jsou jednoduché na přípravu.
Ke ztrátám dochází na všech úrovních dodavatelského řetězce. Ve vyspělých zemích se nejvíce plýtvá v domácnostech. Vědci provedli výzkum: 403 českých domácností po dobu jednoho týdne zaznamenávalo veškeré vyhozené jídlo. Celkem 958 respondentů do tzv. kitchen diaries zapisovalo typ, množství odpadu, důvod nezkonzumování a způsob likvidace.
Třetina veškerého vyprodukovaného jídla na světě se vyhodí nebo znehodnotí.
Každý Čech ročně vyhodí v průměru 57 kilogramů jídla. Celkově tak Česká republika vyprodukuje zhruba 605 500 tun potravinového odpadu za rok, uvedl web Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Takové množství by naplnilo 100 000 malých nákladních aut. Pokud by se vozy seřadily za sebe, vytvořily by zhruba 650 kilometrů dlouhou kolonu vedoucí z Prahy až do Hamburku.
Co se dozvíš po odemknutí?
- Tipy, jak zachránit jídlo
- Co se dá připravit z mrkvové natě
- Recept na veganský demi-glace ze zbytků
- Jak zužitkovat kávovou sedlinu