Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. dubna 2022 18:32
Čas čtení 1:48
Tereza Patočková

Kdo jsou Putinovy dcery, na které Spojené státy uvalily sankce?

Kdo jsou Putinovy dcery, na které Spojené státy uvalily sankce?
Zdroj: TASR/AP/Kremlin Pool
NEWS VÁLKA NA UKRAJINĚ VLADIMIR PUTIN
Uložit Uložené

Sankce, které Bílý dům v souvislosti s posledními zprávami z války na Ukrajině oznámil, zahrnují kromě těch, které se týkají blízkého okolí prezidenta Putina, také například ekonomická opatření zamezující novým investicím v Rusku.

Amerika uvalila sankce na blízké okolí ruského prezidenta Putina včetně jeho dcer.

Na seznamu se objevuje také například rodina ministra zahraničí Sergeje Lavrova.

Sankcemi Amerika odpovídá na nejnovější zprávy o válečných zločinech páchaných ruskými vojáky včetně těch, které jsou zachyceny na snímcích z Buči. Informovala o tom stanice BBC a The Guardian

Jedna dcera je akademičkou, druhá byla tanečnicí

Americké sankce míří na Putinovy dcery Mariu Vorontsovu (36) a Katerinu Tikhonovu (35)

Věříme, že mnoho Putinova majetku je ukryto právě u členů jeho rodiny, a to je důvod, proč na ně sankcemi míříme,“ uvedl pro BBC nejmenovaný vládní úředník. 

Máme důvod věřit tomu, že Putin a jeho přátelé a oligarchové schovávají své bohatství a majetek u členů svých rodin, kteří si svůj majetek ukládají do amerického finančního systému a do mnoha dalších koutů světa,“ dodal.

Doporučeno
Dezinformátoři vydělávají na lžích o ukrajinských uprchlících. Šíří narativ, že jsou nevděční a plýtvají jídlem Dezinformátoři vydělávají na lžích o ukrajinských uprchlících. Šíří narativ, že jsou nevděční a plýtvají jídlem 5. dubna 2022 11:30

Dvě dcery má prezident Vladimir Putin se svojí bývalou ženou Ludmilou. Pár se vzal v roce 1983, když byla Ludmila letuškou a Putin KGB policistou. Manželství trvalo 30 let a překlenulo se až do Putinova největšího vzestupu do vrcholné politiky. V roce 2013 došlo k rozvodu. Putin oznámil, že to bylo společné rozhodnutí. 

Starší dcera Maria Vorontsova se narodila dva roky po svatbě v roce 1985. Studovala biologii v Petrohradě a medicínu v Moskvě. Lidé, kteří s Mariou od začátku ruské invaze mluvili, tvrdí, že stojí za svým otcem a má velké pochybnosti o tom, jak média v západním světě válku pokrývají.

Vorontsova je v současnosti akademičkou specializující se na endokrinologii a je výzkumnicí v endokrinologickém výzkumném centru v Moskvě. Zároveň má svůj byznys a dle BBC je spolumajitelkou firmy, která plánuje výstavbu gigantického medicínského centra.

Mladší dcera Putina Katerina Tikhonová byla oproti sestře na veřejnosti mnohem více vidět také proto, že byla profesionální rokenrolovou tanečnicí. Tikhonová se provdala za Kirilla Shamalova, syna dlouholetého Putinova Přítele. Na Shamalova byly Amerikou uvaleny sankce už v roce 2018 kvůli jeho roli v ruském energetickém sektoru.

Nové sankce přichází po zveřejnění krutých záběrů z Buči

Sankce, které Bílý dům v souvislosti s posledními zprávami z války na Ukrajině oznámil, zahrnují kromě těch, které se týkají blízkého okolí prezidenta Putina, také například ekonomická opatření zamezující novým investicím v Rusku, finanční sankce vůči ruské největší soukromé bance Alfa Bank a její největší finanční instituci Sberbank. 

Doporučeno
Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet 17. července 2023 6:00

I přesto, že satelitní snímky z Buči dokazují, že byli civilisté popraveni ve chvíli, kdy Rusové obléhali město, Putin ve středu oznámil, že se jedná o krutou a cynickou provokaci kyjivského režimu a fotografie označil bez jakýchkoliv důkazů za podvrh.

V návaznosti na vraždy v Buče americký prezident Joe Biden uvedl, že to co se na Ukrajině právě děje, není nic menšího než ty nejstrašnější válečné zločiny. „Národy se musí stmelit a dohnat všechny pachatele k odpovědnosti,“ dodal Biden. 

Domů
Sdílet
Diskuse