Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. dubna 2022 18:00
Čas čtení 1:03
Vojtěch Vanda

Omikron XE: V Česku se objevila nová nakažlivější varianta koronaviru

Omikron XE: V Česku se objevila nová nakažlivější varianta koronaviru
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
NEWS KORONAVIRUS OMIKRON
Uložit Uložené

O nálezu informoval Státní zdravotní ústav v tiskové zprávě. Má jít o kombinaci již známých variant omikronu BA.1 a BA.2.

Česko zaregistrovalo první případ nové varianty omikron XE. Uvedl to Státní zdravotnický ústav v tiskové zprávě. Nakaženým člověkem by měla být žena z Prahy. Varianta XE je kombinací, takzvaným rekombinantem, již známých variant BA.1 a BA.2. Výskyt potvrdila Národní referenční laboratoř pro chřipku a nechřipková respirační virová onemocnění SZÚ metodou celogenomové sekvenace.

Doporučeno
Z varianty omikron tě mohou bolet oči a uši. K příznakům mohou patřit i zažívací potíže, kýchání a bolesti páteře Z varianty omikron tě mohou bolet oči a uši. K příznakům mohou patřit i zažívací potíže, kýchání a bolesti páteře 7. února 2022 11:43

„Takzvané rekombinantní varianty vznikají, když se jeden člověk infikuje dvěma či více variantami viru současně. Tím v těle hostitele dojde k předání a promíchání genetických informací mezi variantami viru. V průběhu pandemie už k takovým mutacím došlo několikrát, není to v zásadě nic neobvyklého,“ vysvětlila vedoucí Národní referenční laboratoře Helena Jiřincová.

K rekombinaci viru dochází přirozeně i například u chřipky. Problémem nynější rekombinace omikronu může být jeho vyšší nakažlivost.

„Podle dostupných informací Světové zdravotnické organizace by mohla být varianta XE zhruba o 10% nakažlivější, než dosud známé varianty omikronu.  K posouzení, zda se proto do budoucna může stát novou dominantní variantou, ale není dosud dostatek informací,“ řekla ředitelka Státního zdravotního ústavu Barbora Macková.

„Stejně tak zatím klinická praxe nehlásí, že by XE znamenala pro organismus pacienta nějaké závažnější příznaky a vykazovala zásadně jiný průběh onemocnění, než je běžné,“ dodala. V České republice je stále dominantní variantou omikron BA.2. Předcházející verze Delta se zde prakticky nevyskytuje.

V současnosti je známo 473 potvrzených vzorků celogenomovou sekvenací v 5 zemích světa. Nejvíce vzorků je ve Velké Británii (465), USA (3) a dále po jednom v Irsku a Dánsku. 

Co se nakažených týče, podle ministerstva zdravotnictví bylo ve středu potvrzeno 5287 případů nákazy, aktuálně je 1600 osob v nemocnicích. Pandemii od jejího začátku podlehlo 39 816 osob.

Domů
Sdílet
Diskuse