Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. dubna 2022 19:42
Čas čtení 1:32
Vojtěch Vanda

Rusové za sebou na Ukrajině údajně nechávají výbušná zařízení i v bytech. Vojáci je našli v kredenci i v pračce

Rusové za sebou na Ukrajině údajně nechávají výbušná zařízení i v bytech. Vojáci je našli v kredenci i v pračce
Zdroj: Ministerstvo vnitra Ukrajiny
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ RUSKO UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Nebezpečí pro ukrajinské civilisty a vojáky odchodem ruských okupantů z původně obsazených oblastí nekončí. Šéf policie pro Kyjivskou oblast uvedl, že na spoustě míst byla Rusy zanechána výbušná zařízení, což potvrzují záběry ze sociálních sítí.

Granát připevněný na stromě, ve sklenici v kredenci nebo v pračce. Ruští okupanti údajně nechali na původně okupovaných územích na Ukrajině výbušná zařízení. Uvedl to šéf policie pro Kyjivskou oblast Andrej Něbitov, který dodal, že se již přihodilo několik incidentů, které si vyžádaly minimálně jeden život.

Doporučeno
Rusko by mohlo použít jaderné a chemické zbraně, varoval svět Zelenskyj Rusko by mohlo použít jaderné a chemické zbraně, varoval svět Zelenskyj 16. dubna 2022 9:12

Policisté v čele s Něbitovem proto varovali všechny, kteří se vyskytují v Kyjivské oblasti, aby si dávali velký pozor. Dosud údajně přišla o život pouze šestačtyřicetiletá žena, která se vracela zpět do města Vyžhorod. Na lesní cestě se nacházelo nástražné zařízení, které ji zabilo na místě.

Informace o dalších četných nálezech výbušných zařízení však zatím nelze nezávisle ověřit.

Za zranění však mohla i jistá neopatrnost. Do jednoho z domů vešli místní obyvatelé, aniž by zkontrolovali, jestli kolem není nic nastraženo. Následný výbuch ve sklepě zranil tři osoby. V Bučanském okrese se zase vydali elektrikáři opravovat vedení. Bohužel najeli do jednoho z granátů, který vybuchl. Řidič i mechanik museli být s vážnými zraněními převezeni do nemocnice, oba ale nakonec přežili.

Voják tvrdí, že našel granát ve sklenici

Očité svědectví přináší i vojáci, kteří přijeli na Ukrajinu bojovat z cizích zemí. Například Američan James Vasquez informoval o nástražném zařízení, které našel v jednom z domů. 

„Původně jsem to ale nechtěl ani ukazovat, ale cítím, že musím. Rusové nastražují výbušná zařízení v domech Ukrajinců,“ uvedl na Twitteru. „Vytáhnou pojistku z granátu, strčí jej do sklenice a vloží jej do kredence tak, aby se při otevření sklenice pohnula, rozbila a prásk. Další nevinný člověk mrtvý. Je to čiré zlo,“ komentoval nález.

Další granáty byly nalezeny na stromech, ve vysoké trávě, v plechovkách s hřebíky, nebo dokonce v pračce. Něbitov proto vyzval všechny obyvatele z okolí, ať jsou opatrní, necestují po nevyznačených a odminovaných cestách a nepoužívají lesní cesty a stezky v okupovaných oblastech. Dále kladl důraz na to, ať si hlídají děti. 

Domů
Sdílet
Diskuse