Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. dubna 2022 9:12
Čas čtení 1:32
Vojtěch Vanda

Rusko by mohlo použít jaderné a chemické zbraně, varoval svět Zelenskyj

Rusko by mohlo použít jaderné a chemické zbraně, varoval svět Zelenskyj
Zdroj: TASR/AP
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ RUSKO UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ VLADIMIR PUTIN VOLODYMYR ZELENSKYJ
Uložit Uložené

V rozhovoru pro CNN hlava Ukrajiny uvedla, že možnost užití jaderných nebo chemických zbraní ze strany Ruska existuje, jelikož si Vladimir Putin neváží ukrajinských životů.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se domnívá, že by Ruská federace mohla v rámci pokračujícího konfliktu na území Ukrajiny použít jaderné nebo chemické zbraně. Řekl to v pátečním rozhovoru pro CNN. Hlavním důvodem, který hlava Ukrajiny redaktorovi Jakeu Tapperovi uvedla, je postoj, jaký Vladimir Putin k Ukrajincům zastává. Zelenskyj tvrdí, že si Putin neváží ukrajinských životů.

Doporučeno
Rusové údajně vykopávají mrtvá těla Ukrajinců ve snaze zakrýt válečné zločiny Rusové údajně vykopávají mrtvá těla Ukrajinců ve snaze zakrýt válečné zločiny 15. dubna 2022 12:53

Rozhovor se dotýkal široké škály témat – od nedávného potopení ruské vlakové lodi černomořské flotily Moskva, přes emoční nápor, se kterým se musí jak on, tak ukrajinský lid vyrovnat až k samotným ztrátám na bojišti. Významně však rezonovalo hlavně přesvědčení ukrajinského prezidenta v tom, že by konflikt dosud ještě nemusel zažít to nejhorší, co se využití zbraní týče, ale že jej to ještě čeká.

„Nejen já, ale celý svět. Všechny země se musí bát. Nemusí to být potvrzená informace, ale pravda to být může,“ přiznal možnost, že by Vladimir Putin mohl přikázat použití jaderných zbraní na Ukrajině, jelikož si podle Zelenského neváží životů Ukrajinců. „A co se chemických zbraní týče, ty by také mohli použít. Proč? Protože pro ně lidský život neznamená nic,“ odpověděl v angličtině. 

„Každopádně bychom o tom měli přemýšlet. Přestat se bát, ale být připraveni. Domnívám se, že se nejedná pouze o otázku Ukrajiny, ale o celý svět,“ dodal ke své myšlence o jaderných a chemických zbraních.

Pokud bude Putin zahnán do kouta, mohl by jaderné zbraně použít, tvrdí CIA

Není to však pouze ukrajinský prezident, který se obává použití jaderných zbraní. Vývoj na Ukrajině, kde již přes 50 dní pokračuje válečný konflikt, jenž si dnes již s jistotou vyžádal desítky tisíc mrtvých vojáků i civilistů, sledují také americké tajné služby, podle nichž by v jistých situací k použití zbraní mohlo dojít.

Ředitel CIA Bill Burns uvedl ve čtvrtek, že tajná služba tuto možnost „bedlivě“ sleduje, informoval The Guardian. Momentálně však neregistruje žádné známky toho, že by se Ruská federace k vypuštění jaderných hlavic či dalších podobných zbraní chystala. Kdyby se ale momentum války otočilo a Putin by se cítil tzv. „zahnán do kouta“, Američané přiřkli použití těchto zbraní vysokou pravděpodobnost.

Doporučeno
AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko 15. února 2024 10:00

„Vzhledem k potenciální deprivaci prezidenta Putina a ruského vedení a k vojenským neúspěchům, které je dosud potkaly, si nikdo z nás nemůže být jistý a brát na lehkou váhu hrozbu, kterou představuje potenciální uchýlení se k taktickým jaderným zbraním nebo jaderným zbraním s nízkou výtěžností,“ řekl Burns.

Domů
Sdílet
Diskuse