Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. dubna 2022 12:53
Čas čtení 1:13
Viktor Kniš TASR

Rusové údajně vykopávají mrtvá těla Ukrajinců ve snaze zakrýt válečné zločiny

Rusové údajně vykopávají mrtvá těla Ukrajinců ve snaze zakrýt válečné zločiny
Zdroj: TASR/AP
NEWS VÁLKA NA UKRAJINĚ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Ukrajinské jednotky v Mariupolu již v pondělí prohlásily, že se připravují pravděpodobně na svou poslední bitvu, protože jsou v obklíčení a dochází jim munice.

Intenzivní boje v Mariupolu se soustřeďují na okolí metalurgického kombinátu Azovstal, v jehož blízkosti se nachází i Ijličova ocelárna. Rusům tam stále vzdorují zbytky 36. brigády námořní pěchoty a jednotky speciálního určení Azov.

Mariupolská městská rada v pátek oznámila, že ruští vojáci začínají vykopávat těla obětí, která v předchozích týdnech zakopala na prostranstvích v blízkosti obytných bloků. Není přitom jasné, proč se těla exhumují, ani co se s nimi stane dál. Informuje o tom ukrajinský deník Pravda.

Podle ukrajinských úřadů dopravila ruská armáda do města 13 mobilních krematorií. Existují proto obavy, že Rusko chce tímto způsobem zlikvidovat důkazy o válečných zločinech, které vojáci spáchali v Mariupolu.

„Ale to se jim nepodaří. O četných zločinech ruské armády v Mariupolu už ví celý svět,“ uvádí se v prohlášení mariupolské městské rady. Ruští vojáci navíc podle ní brání lidem z Mariupolu, aby v okolí svých domů pohřbívali civilisty, které zabily ruské síly.

Ruská armáda tvrdí, že se jí podařilo získat úplnou kontrolu nad ocelárnou v jihoukrajinském městě Mariupol, kterou ovládaly ukrajinské ozbrojené síly. Podle ukrajinských úřadů začali ruští vojáci v Mariupolu vykopávat těla obětí ve snaze zakrýt své válečné zločiny. Vzhledem k situaci v obléhaném Mariupolu nebylo možno tyto informace nezávisle ověřit.

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

„Útoky ruských ozbrojených sil a jednotek Doněcké lidové republiky ve městě Mariupol zcela osvobodily Ijličovu ocelárnu od ukrajinských nacionalistů,“ prohlásil mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

Ukrajinská strana to zatím nepotvrdila.

Mariupoľ
Zdroj: TASR/AP

Připravují se na „poslední bitvu“

Velitel 36. námořní brigády ukrajinských ozbrojených sil Serhij Volyna, která ve městě klade vytrvalý odpor vůči ruské přesile, připustil, že situace obránců je kritická. Podle něj by obklíčeným ukrajinským vojákům pomohla jen rychlá vojenská operace, která by prolomila ruskou blokádu nebo případné politické řešení situace v Mariupolu.

Ukrajinské jednotky v Mariupolu už v pondělí prohlásily, že se připravují pravděpodobně na svoji poslední bitvu, protože jsou v obklíčení a dochází jim munice.

Domů
Sdílet
Diskuse