Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. dubna 2022 7:00
Čas čtení 4:48
Tereza Šnajdrová

Marine Le Pen sází na populismus. Chce vystoupit z NATO, soustředí se na sociálně slabší a slibuje snížení daní a zvýšení mezd

Marine Le Pen sází na populismus. Chce vystoupit z NATO, soustředí se na sociálně slabší a slibuje snížení daní a zvýšení mezd
Zdroj: TASR/AP/Michel Spingler
POLITIKA EMMANUEL MACRON FRANCIE
Uložit Uložené

Francie si po pěti letech znovu volí prezidenta a výsledek voleb ovlivní celou Evropskou unii. Proti stávajícímu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi se postaví kontroverzní politička Marine Le Pen, která v minulosti žádala i o odchod Francie z EU.

Francie si v neděli 24. dubna zvolí po pěti letech nového prezidenta. Do druhého kola se z původních 12 kandidátů dostali jen dva, a to stávající hlava státu Emmanuel Macron, proti kterému se postaví Marine Le Pen. Francouzi tak již brzy rozhodnou, jakým směrem se v následujících pěti letech bude jejich země. Oba kandidáti razí naprosto odlišnou politiku.
 
Marine Le Pen se s Macronem utkala už v roce 2017, kdy souboj o prezidentské křeslo projela na plné čáře. Tentokrát se však zdá, že volby budou o něco vyrovnanější. Stávající prezident Franice v předvolebních průzkumech nad svou sokyní vede v průměru o 7 až 12 %. Rozhodnou ale až voliči v neděli 24. dubna.

Doporučeno
Prezidentské volby ve Francii: Do druhého kola postoupili Emmanuel Macron a Marine Le Pen Prezidentské volby ve Francii: Do druhého kola postoupili Emmanuel Macron a Marine Le Pen 11. dubna 2022 8:00

Marine Le Pen dlouho kráčela ve stopách svého radikálního otce. Pro politický úspěch jej vymazala ze svého života

Marine Le Pen je třetí a zároveň nejmladší dcera francouzského politika a bývalého předsedy Národní fronty Jeana-Marie Le Pena. Stejně jako její otec, i Marine Le Pen je od roku 2011 předsedkyní Národní fronty, nacionalistické strany, která si za jejího vedení prošla významnou změnou. Původně se jednalo o populistickou stranu, která byla spojována s antisemitismem a jejíž předseda Jean-Marie Le Pen byl dokonce odsouzen za zlehčování holokaustu.

 
Od té doby, co se předsedkyní stala Marine Le Pen, se některé věci změnily, ale jiné zůstaly při starém. Politička věděla, že pokud chce stát v čele úspěšné politické strany, musí změnit její image a začala se proto více soustředit na sociálně slabší obyvatele, na mladé a ženy, čemuž také přizpůsobila svoji rétoriku v médiích. To vedlo k mnohým sporům mezi Le Pen a jejím otcem, kterého nakonec v roce 2015 z partaje vyloučila a o pár měsíců později s ním utnula kontakt i v osobním životě.
 
Národní sdružení, jak se Národní fronta jmenuje od roku 2018, však stále zastává názory, že by Francie měla omezit migraci, zastavit výstavbu mešit, měla by se vrátit k „tradičním hodnotám“, jako jsou zakázané potraty, měla by být více nezávislá na Evropské unii a NATO a měla by znovu obnovit trest smrti, a to především pro vrahy, překupníky drog a teroristy.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 113688 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak Marine Le Pen znevažovala holokaust
  • Jak je spojena s Vladimirem Putinem
  • Jak by chtěl opustit NATO a změnit Evropskou unii
  • Jaké korupční skandály a kauzy má za sebou 
Domů
Sdílet
Diskuse