Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. dubna 2022 8:00
Čas čtení 1:30
Ilona Hobzová

Prezidentské volby ve Francii: Do druhého kola postoupili Emmanuel Macron a Marine Le Pen

Prezidentské volby ve Francii: Do druhého kola postoupili Emmanuel Macron a Marine Le Pen
Zdroj: TASR/AP
NEWS EMMANUEL MACRON FRANCIE ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Emmanuel Macron zvítězil v prvním kole voleb se ziskem 27,6 procent hlasů.

První kolo prezidentských voleb ve Francii ovládl Emmanuel Macron. Současná hlava státu dosáhla zisku 27,6 % voličských hlasů. Stejně jako v roce 2017 bude jeho soupeřkou pro druhé kolo Marine Le Pen, která se ziskem 23,4 % skončila druhá. Oficiální výsledky zveřejnilo francouzské ministerstvo vnitra. Volební účast byla více než 73 procent. 

Doporučeno
Nový průzkum: ANO je nejsilnější stranou, v modelu s koalicemi vede SPOLU Nový průzkum: ANO je nejsilnější stranou, v modelu s koalicemi vede SPOLU 10. dubna 2022 14:32

Těsná bitva

Před pěti lety porazil současný šéf Elysejského paláce svou protikandidátku výrazným rozdílem. Macron tehdy získal 66,1 % hlasů. Pro letošní druhé kolo se mezi těmito kandidáty čeká těsnější výsledek. Francouzský deník Le Figaro zmiňuje průzkum agentury Ifop. Ten odhaduje, že rozdíl mezi oběma kandidáty bude okolo dvou procent. Další průzkumy odhadují skóre 54 %-46 %.

Výsledky 1. kola prezidentských voleb ve Francii. V tabulce jsou uvedeni kandidáti, kteří dosáhli více než jednoho milionu voličů

Pořadí kandidáta ve druhém kole Počet hlasů V procentech (%)
1. Emmanuel MACRON 9,560,545 27,60
2. Marine LE PEN 8,109,857 23,41
3. Jean-Luc MELENCHON 7,605,225 21,95
4. Eric ZEMMOUR 2,442,624 7,05
5. Valerie PÉCRESSE 1,658,386 4,79
6. Yannick JADOT 1,587,534 4,58
7. Jean LASSALLE 1 095 700 3,16

K volbě Emannuela Macrona už vyzvali někteří neúspěšní kandidáti, například Jean-Luc Mélenchon, který skončil třetí. „Nesmíte dát Marine Le Pen jediný hlas,“ uvedl po zveřejnění prvních výsledků. Macrona podpořili také Yannick Jadot nebo Anne Hidalg. Le Pen naopak podpořil Eric Zemmour. 

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

Macron po zveřejnění výsledků uvedl, že nic není vyhráno. Požádal Francouze, aby při hlasování ve druhém kole „zabránili krajní pravici v tom, aby převzala moc“. Oslovil také voliče Le Pen. Chce je podle svých slov přesvědčit, že jeho program je spolehlivý a myslí i na jejich obavy a výzvy dnešní doby. Macron také uvedl, že chce, aby Francie uzavírala spojenectví s demokratickými státy. Ne, aby opustila Evropu a měla za spojence jen populisty a xenofoby.

Le Pen rovněž poděkovala voličům. Nastal podle ní čas na velkou změnu. V den druhého kola, tedy 24. dubna, nastanou podle ní jen dvě možnosti. „Může dojít buď k rozdělení a nepořádku, nebo se francouzský lid spojí a bude zaručena sociální spravedlnost,“ řekla.

Mohlo by tě zajímat:
Jak se vyvíjely hranice Ruska? Video ukazuje, jak se země v průběhu času změnila, a kdo se vystřídal u moci
Steven Seagal: Postrach žen a filmových štábů, ale také akční hvězda 90. let. Vzestup a pád legendy
10 nejlepších filmů podle knižní předlohy
Domů
Sdílet
Diskuse