Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. dubna 2022 17:26
Čas čtení 1:31
Radim Šlechta

Úřady práce chtějí vyhlásit stávkovou pohotovost. Jurečka ji považuje za krajní řešení

Úřady práce chtějí vyhlásit stávkovou pohotovost. Jurečka ji považuje za krajní řešení
Zdroj: ČTK/Říhová Michaela
NEWS ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Podle odborů začne s květnem stávková pohotovost pracovních úřadů. Úředníci si stěžují na vypětí i zdražování.

Od prvního května chtějí zaměstnanci pracovního úřadu vyhlásit stávkovou pohotovost. Jsou prý ve velkém vypětí a kvůli zdražování žádají o více peněz.  Podle předsedy odborů  Pavla Bednáře se zástupci odborových organizací shodli na stávkové pohotovosti během čtvrtečního jednání.

„Odborové organizace Úřadu práce ČR vyhlásily stávkovou pohotovost od 1. května 2022 a žádají ministra práce a sociálních věcí k jednání o valorizaci platů ve veřejné sféře pro rok 2022 s termínem do 31. května 2022,“ napsal Odborový svaz státních orgánů a organizací na Twitter. Úředníci si stěžují na velké vypětí sil společně s rekordním zdražováním.

Stačilo říct, odpovídá Jurečka

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka z KDU–ČSL podle svých slov vnímá pracovní nasazení úředníků na úřadu práce. Stávková pohotovost je podle něj ale krajním řešením situace. Jednat s odbory začal již v pátek ráno. „Stávková pohotovost je hraniční nástroj, budeme jednat už zítra ráno. Dveře jsou vždy otevřené, stačilo napsat či zavolat a požádat o jednání,“ napsal ve čtvrtek na Twitter.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula však upozornil, že výzvu k jednání poslal Bednář premiéru Fialovi již na konci března. Odpovědi se prý ale doposud nedočkal. 

Doporučeno
Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? 3. května 2024 16:55

„Již dva roky zůstávají jejich platy zmraženy na stejné hodnotě. Všichni tito lidé vykonávají velké množství náročné agendy, včetně covidových opatření a kompenzací, aktuálně významně narůstá objem agendy spojené s pomocí a administrací válečných běženců z Ukrajiny,“ píše Bednář v dopisu. Úředníci si podle něj zaslouží nejen valorizaci platů, ale také posílení pracovních pozic a v neposlední řadě také poděkování za služby, které odvádí.

Mohlo by tě zajímat:
15 nejlepších fotografií uplynulého týdne
Sexuální predátor a moderátor Jimmy Savile zděsil diváky Netflixu. Na psychiatrii mu dali vlastní ložnici, kde zneužíval pacientky
Investoři se zbavují akcií Netflixu. Propad se týká i jiných platforem, bojují o přízeň diváků
Domů
Sdílet
Diskuse