Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. dubna 2022 18:16
Čas čtení 1:04
Tereza Šnajdrová

Jeden hovor z Chytré karantény stál až 435 korun. Stát na pandemii nebyl připraven, zní z NKÚ

Jeden hovor z Chytré karantény stál až 435 korun. Stát na pandemii nebyl připraven, zní z NKÚ
Zdroj: Pexels/Tima Miroshnichenko/volně k použití
NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Nejvyšší kontrolní úřad ČR zveřejnil tiskovou zprávu týkající se pandemie koronaviru a jejího dopadu na IT odvětví. Stát prý nebyl připraven a jen provoz Chytré karantény stál zhruba 387 milionů korun.

Nejvyšší kontrolní úřad ČR se zaměřil na to, jak stát hospodařil s penězi vynaloženými na informační podporu protiepidemických činností v letech 2017 až 2021, tedy i v době pandemie koronaviru. Ministerstvo zdravotnictví prý na takovou situaci vůbec nebylo připraveno, podcenilo ji a jeden odchozí hovor z Chytré karantény stát přišel až na 435 korun.

Doporučeno
Mám řidičák, ale bojím se řídit. Jak překonat strach? (Rozhovor) Mám řidičák, ale bojím se řídit. Jak překonat strach? (Rozhovor) 25. dubna 2022 7:00

Ministerstvo zdravotnictví podle NKÚ nebylo na pandemii připraveno a ačkoli již od poloviny roku 2017 vědělo, že na Krajských hygienických stanicích chybí přes 900 pracovních stanic a notebooků, začalo tento nedostatek řešit až v druhé polovině roku 2020, tedy v době, kdy v Česku byla pandemie koronaviru v plném proudu.

koronavirus
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Kromě chybějícího vybavení pak Krajské hygienické stanice bojovaly s dalším problém, a to s komunikací s resortem zdravotnictví. Na něm prý vládl chaos, resort nereagoval podle platného Pandemického plánu České republiky a vytvářel duplicitní pracovní týmy, které pořádně nevěděly, jaká je jejich náplň práce.

Ministerstvo zdravotnictví prý mělo pracovat s Informačním systémem Pandemie a místo toho zřídilo Chytrou karanténu, jejíž provoz stál 387 milionů korun. Nově nakažené osoby se přitom nedařilo trasovat, stejně jako ty s kontaktem s pozitivním a úspěšnost trasování se mnohdy pohybovala pouze mezi 20 až 50 %. Jeden odchozí hovor z Chytré karantény pak navíc stál 66 až 435 korun a stát za navolávání zaplatil zhruba 154,8 milionu.

Teď se musíme zaměřit na to, aby vynaložené peníze nepřišly vniveč a aby se s vytvořenou infrastrukturou dál pracovalo. Bylo by velkou chybou, kdyby se stát za čas dostal do podobné situace jako teď a my bychom zjistili, že věci opět nejsou připravené a jsme znovu na začátku,“ okomentoval nová zjištění prezident NKÚ Miloslav Kala.

Domů
Sdílet
Diskuse