Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. dubna 2022 11:01
Čas čtení 0:33
Tereza Patočková

Ve Washingtonu začne pohřeb Madeleine Albright, vystoupí prezident Biden i Hillary Clinton

Ve Washingtonu začne pohřeb Madeleine Albright, vystoupí prezident Biden i Hillary Clinton
Zdroj: TASR/AP
NEWS JOE BIDEN SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Madeleine Albright zemřela 23. března 2022 na rakovinu.

V americké Národní katedrále začne v sedmnáct hodin pohřeb české rodačky Madeleine Albright, jež byla historicky první ženou v úřadu ministryně zahraničí Spojených států. Hlavním řečníkem bude americký prezident Joe Biden. Učiní tak pravděpodobně první proslov amerického prezidenta jež bude celý věnován české občance. Uvedl to server iRozhlas.

Na pohřeb se vypravila také česká delegace v čele s ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti) spolu s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS), místopředsedou Senátu Jiřím Růžičkou (TOP 09) a předsedou senátního zahraničního výboru Pavlem Fischerem. 

Na pohřbu Albright vystoupí také bývalá ministryně zahraničí kandidátka na prezidentku Hillary Clinton a tři dcery Albright.

Madeleine Albright se narodila 15. května 1937 na pražském Smíchově jako Marie Jana Körbelová. Její otec Josef Korbel byl československým diplomatem. Když jí byly dva roky, musela spolu s rodinou kvůli Hitlerově okupaci uprchnout do Londýna. Zemřela 23. března 2022 na rakovinu.

Domů
Sdílet
Diskuse