Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. dubna 2022 11:30
Čas čtení 5:17
Adam Novosad

Zelenskyj poprvé popsal, jak se první den války Rusové pokusili prostřílet až k němu: Každý dostal samopal, bylo to šílenství

Zelenskyj poprvé popsal, jak se první den války Rusové pokusili prostřílet až k němu: Každý dostal samopal, bylo to šílenství
Zdroj: TASR/AP
NEWS RUSKO UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ VOLODYMYR ZELENSKYJ
Uložit Uložené

Volodymyr Zelenskyj v reportáži magazínu Time poprvé vypráví o tom, co se dělo v Kyjevě 24. února, kdy Rusové zaútočili na Ukrajinu.

„Pamatuji si chvíle z té noci. Ty exploze. Ty děti,“ popisuje ukrajinský prezident v novém rozhovoru. Volodymyr Zelenskyj poprvé promluvil o tom, co se dělo v centru Kyjeva 24. února, kdy na Ukrajinu zaútočila ruská armáda. Reportér Simon Shuster z magazínu Time vycestoval za Zelenským, aby nahlédl do pevnosti, kterou poslední dva měsíce nazývá domovem.

Doporučeno
Toto je čečenský diktátor Ramzan Kadyrov. Nechává mučit gaye, je závislý na Tiktoku a peníze od Putina utrácí za Lamborghini Toto je čečenský diktátor Ramzan Kadyrov. Nechává mučit gaye, je závislý na Tiktoku a peníze od Putina utrácí za Lamborghini 13. dubna 2022 14:30

Putin se chtěl do tří dnů od vypuknutí invaze zmocnit prezidentské kanceláře, zabít nebo zajmout Zelenského a převzít kontrolu nad Kyjevem. Pokud by invaze vyšla tak, jak ji Rusové plánovali, Moskva by ovládala ukrajinský režim za méně než týden a Zelenskyj se buď stal mučedníkem, nebo zbabělcem na útěku.

volodymyr zelenskyj
Zdroj: TASR/AP

Nestalo se nic z toho, protože Zelenskyj se podle mnohých stal hrdinou, když v Kyjevě zůstal navzdory tomu, že Rusové poslali do prezidentské kanceláře vražedná komanda. „Byla to absolutní divočina. Automatické zbraně pro každého,“ vzpomíná poradce ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč. Když v Kyjevě přistáli první ruští výsadkáři s příkazem zabít Zelenského, prezident měl stále vedle sebe svou manželku s dětmi.

 Rusové se 24. února pokusili prostřílet k Zelenskému hned dvakrát

Domů
Sdílet
Diskuse