Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. května 2022 16:30
Čas čtení 6:19
Dominik Vetrák

Film Spider-Man slaví 20 let od premiéry. Tyto zajímavosti o něm (pravděpodobně) nevíš

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Co všechno jsi nevěděl o vzniku legendárního filmu Spider-Man?

Hollywoodské studio Sony Pictures uvedlo film Spider-Man v kinech 3. května 2002. Legendární komiksovka slaví 20. výročí a při této příležitosti jsme se rozhodli podívat na období před natáčením a během něj, které navždy změnilo přístup Hollywoodu k filmům.

Pokud se ti naše články o vzniku slavných filmů líbí a rád by sis jich přečetl víc, podpoř nás a staň se členem klubu Refresher+.

Doporučeno
RECENZE: 4. série Ozarku RECENZE: 4. série Ozarku 2. května 2022 13:30

Obrovské tržby hned po premiéře

Spidey se po premiéře stal velkým hitem. Jeho tvůrci se mohli těšit z pozitivních recenzí a nadšených diváků po celém světě. Snímek jen v kinech tehdy vydělal neuvěřitelných 825 milionů dolarů. Spider-Man se stal 9. nejvýdělečnějším filmem historie (bez započtení inflace). Více vydělaly jen filmy jako Jurský park, Star Wars, Titanic, Harry Potter, Pán prstenů, Shrek, Hledá se Nemo či Lví král.

Hranici výdělku 100 milionů dolarů se Spider-Manovi v USA a Kanadě podařilo překročit nejrychleji v historii. Už po třech dnech promítání měl na kontě 114,8 milionu dolarů.

Z milovaného hrdiny, kterého vytvořili Steve Ditko a Stan Lee, se stal obrovský hollywoodský úspěch, a to přesně čtyřicet let po jeho komiksovém debutu.

Spider-Man změnil způsob, jakým hollywoodští producenti vnímali komiksové filmy, a postaral se o blockbusterovou revoluci. Společně s úspěchem filmů X-Men od hollywoodského studia 20th Century Fox začala ostatní studia vnímat, že tyto filmy mají velký potenciál.

Spider-Man
Zdroj: Sony Pictures

Spider-Man a X-Men stáli za zrodem současné nadvlády komiksových filmů v kinech. Spider-Man byl nesmírně důležitý pro vznik světa Marvel Cinematic Universe. 

Vytvořil ho šéf Marvelu Kevin Feige snímkem Iron Man s hercem Robertem Downeym jr. Feige stojí za úspěchem provázanosti příběhů současných filmů Avengers. Pracoval na původních Spider-Many i na X-Menech, kde nabíral potřebné zkušenosti.

Režisér Sam Raimi byl až 19. volbou studia na tuto pozici

Hollywoodský magazín Variety učinil přehledný článek slavící 20. výročí filmu. V článku se dozvíš několik zajímavých informací, mezi které patří i to, že Sam Raimi byl až 19. volbou producentů na pozici režiséra. Raimimu to nevadilo. Přišel do studia Sony Pictures a doufal, že jeho vize nakonec producenty přesvědčí, aby mu nabídli režisérské křeslo.

To se mu také podařilo zejména proto, že chtěl natočit osobní příběh o chlapci, který celý život miluje dívku, přestože ona o něm vůbec neví. Měl to být i příběh o chlapci, kterému nově nabyté superhrdinské schopnosti zcela změní život. Režisér Sam Raimi chtěl zobrazit, jak ho to změní jako člověka.

Spider-Man
Zdroj: Sony Pictures

Celá trilogie Spider-Man se z velké části věnuje rozvíjení charakterů postav. Není to tradiční blockbuster s výhradním zaměřením na akci a výbuchy. Postavy a jejich osobnosti mají ve filmech velmi důležité místo.

Spousta režisérů chtěla podle slov producentů natočit velký, drahý blockbuster a při návrzích svých vizí se nezaměřili na postavy tak jako na akci. Sam Raimi však chápal podstatu Spider-Mana nejlépe, a tak si jej producenti vybrali, ačkoli nebyl tak úspěšný jako ostatní režiséři (mezi zájemci o režii byl například i David Fincher, který do té doby natočil Fight Club, Seven či The Game).

Režírovat mohl Fincher, Spideyho zase mohl hrát DiCaprio či Heath Ledger

Problém měli také s obsazením hlavní postavy Petra Parkera. Producenti spekulovali nad angažováním skvělých herců, jako je Leonardo DiCaprio, Heath Ledger, Ewan McGregor a další. Pro roli teenagera vypadali staře, respektive se nehodili do role „nerda“. I samotný James Franco, který nakonec dostal roli Harryho Osborna, dělal nejprve konkurz na Spider-Mana.

Spider-Man
Zdroj: Sony Pictures

Producenti vnímali jeho herecký talent, ale nebyli si jisti, zda zvládne natáčet i akční a bojové scény, a tedy zda dokáže ztělesnit Spider-Mana jako nadlidsky silného hrdinu. Zřejmě proto vznikly zkoušky akčních scén, jako je i ta na videu níže. Vidíme v ní Tobeyho v pěstním souboji se třemi gaunery.

Spider-Man byl velmi dobře herecky obsazený. Dnes už se z většiny obsazených herců staly hollywoodské hvězdy, ale tehdy tomu tak nebylo. Tobey Maguire hrál v kvalitních filmech, ale nebyl doslova hollywoodskou hvězdou. Kirsten Dunst byla známá dětská herečka, ale největší průlom v Hollywoodu jako dospělá herečka zažila až po Spider-Manovi, a kariéra Jamese Franca se tehdy teprve rozbíhala, přičemž Spider-Man byl jeho prvním velkým filmem.

Spider-Man byl úplně prvním filmem herce Joea Manganiella (Magic Mike). Jeden z členů štábu mu nabídl 100 dolarů, aby „nechtě“ vrazil Tobeymu Maguierovi během pěstního souboje jejich postav ve filmu. Herec odmítl, protože se bál, že by v Hollywoodu skončil.

Spider-Man
Zdroj: Sony Pictures


Sam Raimi si do Spider-Mana vybral i herce, se kterými už spolupracoval, jako například Rosemary Harris (The Undoing, Hamlet), J.K. Simmonse (Whiplash), Bruce Campbella (horory Evil Dead) či Tobeyho Maguiera.

Samostatnou kapitolou je Willem Dafoe. Dafoe byl už během natáčení ostřílený a zkušený herec, což se projevilo také ve Spider-Manovi. Podal skvělý a nadčasový výkon. Tehdy to možná vypadalo trochu zvláštně či nechtěně vtipně, ale s odstupem času je jasné, že Dafoe se snažil ukázat ďábelský charakter Green Goblina a nesmírně se mu to podařilo.

Spider-Man má 20 rokov. Ako dokázali režisér Sam Raimi a herec Tobey Maguire natočiť komiksovú legendu?

Díky němu vznikla spousta memeček a legendárních hlášek. Jedna z nich je natolik ikonická, že se dostala také do filmu Spider-Man: No Way Home 20 let po premiéře originálního Spider-Mana. Willem Dafoe podle producentky snímku natočil až 90 procent svých akčních, kaskadérských scén.

Spider-Man má 20 rokov. Ako dokázali režisér Sam Raimi a herec Tobey Maguire natočiť komiksovú legendu?

Takto vypadala původní maska ​​a kostým Green Goblina. Naštěstí si herec Willem Dafoe vyžádal úpravy, aby kostým vypadal víc jako brnění než nějaká fantasy postava.

Spider-Man má 20 rokov. Ako dokázali režisér Sam Raimi a herec Tobey Maguire natočiť komiksovú legendu?

J. K. Simmons nás v nezapomenutelné roli J. Jonaha Jamesona pobavil v každém filmu trilogie Spider-Man a jeho scény se staly legendárními, přičemž z některých se také stala oblíbená memečka.

O tom, že ve filmu bude hrát, se přitom dozvěděl od fanouška na ulici, který si to přečetl na internetu tři hodiny předtím, než Simmonsovi volal jeho agent.

Film vznikal téměř 20 let

Existence tohoto filmu byla malým zázrakem. První pokusy natočit hraný celovečerní film Spider-Man se objevily již v 80. letech minulého století. Navíc ani v 90. letech stále neexistovala marvelovka, která by v kinech mimořádně uspěla. Na druhé straně byly filmy od komiksové stáje DC. Se značkou Batman měli tehdy problémy, protože propadly hned dva filmy po sobě (Batman navždy a Batman a Robin).

Producenti vnímali komiksovky jako filmy pro děti, akorát s obrovským rozpočtem, takže si nebyli jisti, jestli si na sebe mohou vydělat. Tvrdí to tehdejší viceprezident produkce ve studiu Sony Pictures.

V roce 1998 však studio Sony Pictures koupilo práva na Spider-Mana za sedm milionů dolarů. Nejnovější film Spider-Man přitom vydělal jen v kinech téměř dvě miliardy dolarů. První celovečerní film o Spider-Manovi vznikal od 80. let a vývoj prošel mnoha změnami a restarty, když se ho nepodařilo natočit několika studiím a tvůrcům, kteří za něj utratili miliony dolarů.

Spider-Man
Zdroj: Sony Pictures

„Sexy“ Spider-Mana chtěl zrežírovat i James Cameron

Celkové image Spider-Mana tehdy pomohl fakt, že na scénáři pro jistou verzi filmu pracoval i James Cameron (Avatar, Terminátor, Titanic). To se dělo na začátku 90. let a Cameron nakonec film nenatočil.

K filmu však přistupoval seriózně a nevnímal ho jako příběh pro děti. Nakonec, v jedné z jeho scén se Peter Parker vzbudil po „mokrém snu“ a celou postel měl od pavučiny. Byl to právě Cameronův nápad, aby měl Peter Parker pavučiny, které produkovalo jeho tělo, nikoli z přístrojů, které vyvinul. Byla to jedna z věcí, která unikla na internet ještě před začátkem natáčení, a vzbudilo to vlnu nevole ze strany fanoušků.

Teroristický útok na dvojčata změnil několik scén

S filmem se pojí i kontroverze, za kterou však tvůrci nemohou. Ve zcela prvním teaseru z roku 2001 byla scéna, ve které Spider-Man přilepil helikoptéru s bankovními lupiči na pavoučí síť mezi budovami dvojčat World Trade Center.

Po teroristickém útoku z 11. září 2001 studio Sony Pictures teaser okamžitě stáhlo z distribuce a z filmu smazaly scény, na kterých bylo budovy vidět. Níže si můžeš prohlédnout teaser s dvojčaty v nejlepší kvalitě, jakou internet nabízí.

Film obstál ve zkoušce časem a až na některé scény, které mohly fungovat jen před 20 lety, se na něj dívá skvěle. Jedinou výjimkou jsou počítačové triky, které v porovnání se současnými nevypadají dobře.

Spider-Man má 20 rokov. Ako dokázali režisér Sam Raimi a herec Tobey Maguire natočiť komiksovú legendu?

V některých scénách se však povedly. Producentka filmu Laura Ziskin například vzpomíná, jak jejich tým vizuálních efektů vytvořil scénu se Spider-Manem. Laura Ziskin však šéfům studia Sony Pictures řekla, že ty scény opravdu natočili s hercem Tobeym Maguierem v kostýmu, a oni jí uvěřili.

Spider-Man
Zdroj: Sony Pictures

Spider-Man je v současnosti jeden z největších a nejznámějších hrdinů na světě a jeho filmy vydělávají v kinech obrovské peníze.

 Pár zajímavostí na závěr:

  • Hugh Jackman se měl ve filmu objevit jako Wolverine v krátké cameo roli. Dorazil také na natáčení, ale tvůrci nedokázali získat jeho kostým z filmu X-Men, takže ve filmu nakonec nebyl. Filmové světy Spider-Mana a X-Men pak zůstaly oddělené.
  • Scény s Green Goblinem a se Spider-Manem museli tvůrci pro jejich barevné kostýmy natáčet zvlášť. Počítačové triky tehdy nebyly tak propracované, proto museli scény se Spideym natáčet před zeleným plátnem a scény s Green Goblinem zase před modrým plátnem.
  • Scéna, ve které Peter Parker chytí všechno padající jídlo na tác, je skutečná. Tobey Maguire potřeboval k perfektnímu chycení všeho jídla 156 pokusů a scénu představitelé studia chtěli i vystřihnout, ale nakonec ve filmu zůstala.

 

  • Jeden ze strážníků na natáčení ukradl čtyři kostýmy Spider-Mana a dokonce i jeden kostým Batmana. Dohromady stály tyto kostýmy přes 350 tisíc dolarů. Policie je všechny našla.
  • Pokud chtěl jít Tobey na záchod v kostýmu Spideyho, svlékal se 30 minut.
  • Herec Tobey Maguire měl po natáčení Spider-Mana problémy se zády a se studiem si chtěl vyjednat vyšší výplatu za natočení druhého dílu. Studio Sony Pictures chtělo jeho roli přeobsadit hercem Jakem Gyllenhaalem. Herec a jeho agenti se nakonec spokojili s menší odměnou a Maguire mohl pokračovat jako Spider-Man. Ve filmu Spider-Man: No Way Home odkazuje na tyto zákulisní problémy i vtipná scéna, kde Maguirova Spider-Mana bolí záda.
Spider-Man
Zdroj: Sony Pictures
Domů
Sdílet
Diskuse