Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. května 2022 9:48
Čas čtení 1:56
Ilona Hobzová

Podíl osob užívajících drogy v Česku není vysoký, ale pomalu narůstá. Výjimkou nejsou ani nezletilí

Podíl osob užívajících drogy v Česku není vysoký, ale pomalu narůstá. Výjimkou nejsou ani nezletilí
Zdroj: Unsplash / @kiffen
NEWS ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

V Česku mezi lety 2016 až 2020 mírně vzrostl počet lidí, kteří užívali nelegální drogy. Po konopných látkách byla druhou nejčastěji užitou nelegální drogou extáze, třetí skončily halucinogenní houby. Zkušenost s drogami přiznávají v Česku i mladiství. Alespoň jednu zkušenost s užitím nelegálních drog v životě uvedlo 29,3 % dotázaných šestnáctiletých. Vyplývá to z magazínu Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Zkušenosti s konopím má pětina dospělé populace

V rámci výzkumu byla sledována zkušenost s hlavními typy drog ve třech časových horizontech: jako zkušenost celoživotní, zkušenost v posledním roce a v posledním měsíci.

Co se týče celoživotních zkušeností, tak konopné látky v životě vyzkoušelo celkem 23,8 % dotázaných– 31,8 % mužů a 16,2 % žen starších patnácti let. Druhou nejčastěji užitou látkou byla extáze (7,0 % respondentů), halucinogenní houby vyzkoušelo 5,9 % dotázaných, pervitin 2,7 %, LSD a kokain  2,1 %. Kromě toho mají lidé zkušenosti s užitím poppers (1,8 %), s novými syntetickými drogami (1,2 %) a s rostlinnými drogami (2,9 %). Injekčně užilo drogy někdy v životě 1,0 % respondentů.

Doporučeno
Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun 7. února 2024 17:36

V horizontu posledních dvanácti měsíců byl výskyt užívání nelegálních drog v obecné populaci relativně nízký, pokud nepočítáme konopné látky. Ty za poslední rok užilo 8,6 % dotázaných. Častěji to byli muži a respondenti ve věkových skupinách 15–24 a 25–34 let. 

Jak jsou na tom nezletilí?

29,3 % šestnáctiletých respondentů uvedlo alespoň jednu zkušenost s užitím nelegálních drog. Nejčastěji se opět jednalo o konopné látky (marihuana nebo hašiš), ty okusilo 28,4 % z nich. „Jako jednorázový experiment svou zkušenost s konopnými látkami označilo 10,6 % studentů, třikrát nebo častěji už tyto látky užilo 17,8 %. Od roku 2007 dochází v populaci šestnáctiletých k postupnému poklesu užívání konopných látek,“ tvrdí výzkum. 

Nejméně zkušeností s konopím v této věkové kategorii uvedli žáci 9. ročníků základních škol, naopak nejvíce studenti 1. ročníků odborných učilišť (42,3 %). Co se týče jiných nelegálních drog u šestnáctiletých, druhou nejčastější byla extáze (3,6 %), následovalo LSD spolu s jinými halucinogeny (3,5 %) a halucinogenní houby (2,5 %). 

Z kategorie tvrdých drog se výzkum zaměřil na pervitin, který někdy v životě vyzkoušelo  1,5 % šestnáctiletých, u kokainu to bylo 1,6 %. Heroin pak nevyzkoušelo ani procento dotázaných. 

V roce 2019 bylo podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky zjištěno 84 přímých drogových úmrtí (89 v roce 2018), tj. smrtelných předávkování nelegálními drogami, těkavými látkami a psychoaktivními léky, a to jak předávkování sebevražedná, tak náhodná či bez zjištěného úmyslu. 133 úmrtí bylo zjištěno pod vlivem drog. g z jiných příčin než předávkování, z toho nejvíce v důsledku nemoci, nehod a sebevražd. Z nelegálních drog byl nejvyšší počet případů pod vlivem jiných psychoaktivních látek (27), opiátů (24) a benzodiazepinů (23).
Na problematiku drogové závislosti se v Česku specializuje od roku 1990 nezisková organizace Sananim. Lidem ohroženým drogami a jejich blízkým poskytuje pomoc v síti programů a služeb, které tvoří komplexní systém prevence, péče, léčby a resocializace. V případě problémů je nejjednodušší kontaktovat poradenskou linku Sananimu, která funguje od pondělí do pátku. Dá se také přijít osobně do Kontaktního centra. Sananim provozuje i online drogovou poradnu a spoustu dalších forem pomoci.
Domů
Sdílet
Diskuse