Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. května 2022 18:44
Čas čtení 1:52
Vojtěch Vanda

Putinova údajná přítelkyně Alina Kabajeva má být zahrnuta v novém balíčku sankcí EU

Putinova údajná přítelkyně Alina Kabajeva má být zahrnuta v novém balíčku sankcí EU
Zdroj: Getty Images / Sasha Mordovets
NEWS RUSKO VÁLKA NA UKRAJINĚ VLADIMIR PUTIN
Uložit Uložené

Bývalá úspěšná gymnastka má figurovat na šestém sankčním seznamu Evropské unie kvůli své blízkosti k Vladimiru Putinovi. Společně například s patriarchou Kirillem.

Vzhledem ke svým vazbám na ruského prezidenta Vladimira Putina by měla Alina Kabajeva figurovat v chystaném balíčku sankcí Evropské unie kvůli ruské invazi na Ukrajinu, tvrdí CNN s odkazem na více diplomatických zdrojů. Nic ale zatím není oficiální, jelikož se balíček momentálně sestavuje. Kabajeva, o níž se spekuluje, že by mohla být matkou tří Putinových dětí, by zde měla být uvedena například po boku patriarchy Kirilla.

Doporučeno
Kdo jsou Putinovy dcery, na které Spojené státy uvalily sankce? Kdo jsou Putinovy dcery, na které Spojené státy uvalily sankce? 7. dubna 2022 18:32

V pořadí šestý balíček sankcí Evropské unie, kterými Západ reaguje na vojenskou invazi Ruska na Ukrajinu, by tak měl cíleně zasáhnout Putinovo soukromí, které si sám velmi hlídá. Zapsání bývalé gymnastky na seznam nicméně není definitivní, podle zdroje CNN v Evropské komisi je balíček teprve ve fázi schvalování jednotlivých jmen. Nic tedy ještě není oficiální.

O sankcích se však hovořilo již minulý měsíc. The Wall Street Journal informoval o tom, že američtí vládní představitelé debatovali o tom, jestli Kabajevu uvést na sankční seznam nebo ne. Tehdy se ale rozhodnutí zdráhali už jen proto, jakým způsobem přistupuje ke všem osobním záležitostem. Podobná sankce by byla výraznou „čárou přes rozpočet“ do jeho soukromí.

Kdo je Alina Kabajeva

O tom, kdo vlastně údajná milenka Vladimira Putina je, se spekuluje již nějakou dobu. První setkání mezi nimi mělo podle BBC přijít před desítkami let v době, kdy zářila v moderní gymnastice. Zlatá medailistka z Atén v roce 2004 měla údajně velký cit pro tento sport, nechyběla jí pružnost ani pohyblivost a uváděla sportovní svět v úžas.

Když se sportem končila, kromě medailí z olympiády získala celkově 18 medailí z mistrovství světa a 25 medailí z mistrovství Evropy. Každopádně ruská sportovní Achillova pata, doping, se nevyhnula ani jí. Kvůli testu na zakázanou látku přišla o své medaile z roku 2001.

Doporučeno
Jak žijí děti ruských oligarchů? Na Instagramu ukazují luxusní život a do školy je vozí helikoptérou Jak žijí děti ruských oligarchů? Na Instagramu ukazují luxusní život a do školy je vozí helikoptérou 10. dubna 2022 9:30

Sport je však v dnešní době minulostí. Přesunula se do politiky, kde mezi lety 2007–2014 zastávala funkci v dolní komoře ruského parlamentu za vládní stranu Jednotné Rusko, v roce 2014 se stala předsedkyní National Media Group, jež má podíly v téměř ve všech hlavních ruských státních médiích, které hlásají prokremelskou propagandu. 

Díky svému postavení zbohatla. Podle uniklých dokumentů by měla ročně vydělávat asi 12 milionů dolarů (zhruba 284 milionů korun). I přes evidentní rychlý úspěch v pracovní sféře, je  vztah mezi Putinem a Kabajevou nadále „hypotetický“ a oficiálně nepotvrzený.

Švýcarské referendum

Jak jsme tě informovali, Kabajeva i s údajnými třemi dětmi, jejichž otcem by měl být sám Putin, se mají skrývat ve Švýcarsku, kde se vyhýbá sankcím uvalené na ruský režim. O konkrétním místě, kde by se měla skrývat, se neví. Každopádně Švýcarům se úplně nelíbí, že by podobná osoba měla v jejich zemi zůstat, a proto vytvořili petici na její vyhoštění, kterou v březnu podepsalo na 70 tisíc lidí.

„Navzdory probíhající válce Švýcarsko nadále ‚hostí' komplice Putinova režimu. Je nejvyšší čas, aby Švýcarsko zareagovalo a spojilo Alinu ‚Evu Braunovou' Kabajevu s jejím vůdcem,“ vzkázali tehdy švýcarským úřadům zakladatelé petice.

Domů
Sdílet
Diskuse