Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. května 2022 9:01
Čas čtení 1:13
Ema Stanovská

WHO: Rusové od začátku války zaútočili na 200 zdravotnických zařízení na Ukrajině

WHO: Rusové od začátku války zaútočili na 200 zdravotnických zařízení na Ukrajině
Zdroj: Alexey Furman/Getty Images
NEWS VÁLKA NA UKRAJINĚ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

„WHO stojí při vás,“ vzkázal Ukrajině šéf WHO Tedros Adhanem Ghebreyesus.

Světová zdravotnická organizace (WHO) od začátku ruské invaze zdokumentovala 200 útoků na ukrajinská zdravotnická střediska. Informuje o tom BBC.

Ukrajinský ministr zdravotnictví Viktor Ljaško, kterého citovala tisková agentura Unian, uvedl, že Rusové úplně zničili 40 nemocnic a další stovky poškodili natolik, že se tam nemůže poskytovat zdravotní péče.

Doporučeno
Den vítězství: Česko si připomíná 77. výročí konce druhé světové války, politici zmiňují Ukrajinu Den vítězství: Česko si připomíná 77. výročí konce druhé světové války, politici zmiňují Ukrajinu 8. května 2022 12:03

Ředitel WHO pro mimořádné situace Mike Ryan na tiskové konferenci řekl, že tato zjištění předá těm, kdo posoudí, zda šlo o spáchání zločinů. Během téže tiskové konference šéf WHO Tedros Adhanem Ghebreyesus vyzval Moskvu, aby přestala vést válku proti svému sousedovi, a Ukrajincům vzkázal: „WHO stojí při vás“.

Ruské síly v neděli shodily bombu na školu v Bilohorivce v Luhanské oblasti, kde se nacházela téměř celá vesnice, informuje Nexta. Ve škole se před útoky vojáků schovávalo přibližně 90 lidí. Odhaduje se, že 60 z nich tragicky zahynulo. Záchranáři zatím z trosek vynesli 30 lidí.

Zelenskyj připomněl vítězství nad nacisty

Prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu večer ve videopromluvě oznámil, že Rusové na Ukrajině kromě toho zničili nebo poškodili 200 lokalit kulturního dědictví.

„Bohužel, zlo se znovu vrací tehdy, když si lidé neváží práv jiných lidí, když ignorují zákony a ničí kulturu. Přesně to se stalo v případě ruského státu. Proto se nyní musíme všichni bránit. Musíme bránit naše lidi, naše města a dokonce naše muzea, neboť se stávají terči ruských raketových úroků,“ cituje Zelenského The Guardian.

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

Zelenskyj dodal, že svět si v neděli a v pondělí připomene vítězství nad nacisty ve druhé světové válce. „Ale jednání Ruska by mělo každému státu a každému národu připomenout, že zlo se nedá porazit jednou provždy,“ dodal ukrajinský prezident.

Domů
Sdílet
Diskuse