Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. května 2022 12:03
Čas čtení 2:48
Vojtěch Vanda

Den vítězství: Česko si připomíná 77. výročí konce druhé světové války, politici zmiňují Ukrajinu

Den vítězství: Česko si připomíná 77. výročí konce druhé světové války, politici zmiňují Ukrajinu
Zdroj: Kancelář prezidenta republiky
NEWS MARKÉTA PEKAROVÁ ADAMOVÁ MILOŠ ZEMAN PETR FIALA ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Pietní akce, které se momentálně odehrávají po celé České republice, připomínají 77. výročí ukončení dosud nejkrvavějšího konfliktu v historii.

Česká republika si připomíná 77. výročí ukončení druhé světové války, které se pojí s pietními akcemi na celém jejím území. Dopoledne proběhl tradiční pietní akt na Vítkově, kterého se zúčastnil i prezident Miloš Zeman. Co se pražských akcí týče, premiér Petr Fiala (ODS), zástupci parlamentu a další uctí ve 14:00 památku obětí na Olšanských hřbitovech.

Doporučeno
FOTO: Nácvik přehlídky ruské armády v Moskvě FOTO: Nácvik přehlídky ruské armády v Moskvě 7. května 2022 17:09

Pietní akt u Národního památníku na Vítkově začal již v 10:30 a zúčastnil se ho jak prezident, tak i premiér Fiala, předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), ministryně obrany Jana Černochová (ODS) a náčelník generálního štábu Aleš Opata.

Odpoledne, ve 14:00, navštíví zástupci Parlamentu, armády, Prahy a Československé obce legionářské památku padlých ukrajinských vojáků Rudé armády a oběti Pražského povstání na Olšanských hřbitovech. Podle informací ČT24 se aktu zúčastní i Ukrajinky, které opustily Ukrajinu kvůli invazi Ruska a v Praze našly dočasné přístřeší.

Co se předsedkyně sněmovny týče, ta se v pátek zúčastnila dnes končící přehlídky vojenských historických vozidel Slavnosti svobody v Plzni. „Bylo mi ctí dnes osobně mluvit s těmi, díky kterým byla Plzeň a západní Čechy před 77 lety osvobozeny,“ napsala na Twitter. 

„Například s americkým veteránem, kterému v roce 1945 bylo pouhých 20 let. Dnes je mu 97 a přesto neváhá přiletět a připomenout si konec druhé světové války,“ dodala v příspěvku s fotkou.

Pieta ve stínu konfliktu na Ukrajině

Během neděle se začaly objevovat vyjádření českých politiků, kteří si připomněli slavné výročí. „Bohužel si toto výročí připomínáme v době, kdy Evropa po dlouhé době zase zažívá válku a velký konflikt. Měli bychom si zároveň uvědomit, že až zítra budou po Rudém náměstí pochodovat ti tehdejší osvoboditelé, tak teď se z nich stali agresoři,“ uvedl například ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

„Vím, že je to těžké pro nás všechny,“ obrátil se na občany Rakušan. „Pomáháme dlouho a pomáháme velmi a za to všem děkuju. Vím, že se to prvotní nadšení trochu vytrácí. Ale prosím, mysleme na to, že je to stále válka,“ uvedl ke konfliktu rozpoutaným Ruskou federací na Ukrajině s tím, že doufá, že Ukrajina zvítězí a že se válka do Evropy už nevrátí.

Doporučeno
Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun 7. února 2024 17:36

Ve stejném duchu se nesla i vzpomínka premiéra Petra Fialy (ODS). „Dnes slavíme konec 2. světové války v Evropě. Vážím si všech bojovníků, kteří pomohli náš národ osvobodit od nacistických okupantů. Jejich hrdinství a památku je potřeba si připomínat,“ napsal. 

„Není to ale obyčejná oslava. Probíhající válka na Ukrajině nám připomíná, že svoboda a mír nejsou samozřejmostí. Kromě obětí 2. světové války musíme myslet také na oběti války, která právě probíhá na Ukrajině,“ připomněl.

Stejnou myšlenku držel i ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). „Pád třetí říše stál lidstvo na šedesát milionů zmařených životů, ale někteří se bohužel z tehdejších útrap nepoučili,“ zmínil.

„Sedmdesát sedm let poté zažíváme největší ozbrojený konflikt v Evropě od května 1945. Agresi, která je motivována touhou po nadvládě nad druhými a honbou za domnělou velikostí a nadřazeností. Letošní oslavy jsou tak trpkou připomínkou toho, že každá válka stojí životy obyčejných lidí,“ uvedl.

Domů
Sdílet
Diskuse