Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. května 2022 11:30
Čas čtení 13:14
Tereza Šnajdrová

Znásilnění by se již brzy mohlo dočkat nové definice. Politických stran jsme se zeptali, jak by mohla znít

Znásilnění by se již brzy mohlo dočkat nové definice. Politických stran jsme se zeptali, jak by mohla znít
Zdroj: Getty Images/Chip Somodevilla
POLITIKA ČESKÁ PIRÁTSKÁ STRANA KDU-ČSL ODS SEXUÁLNÍ NÁSILÍ SEXUÁLNÍ OBTĚŽOVÁNÍ SPD STAN TOP 09
Uložit Uložené

Českých politických stran jsme se zeptali, zda se budou zasazovat o změnu definice znásilnění a jak by nová definice mohla znít. Zjišťovali jsme i to, kdy by mohla vstoupit v platnost.

O redefinici znásilnění se v Česku mluví již delší dobu, avšak slova se zatím v činy neproměnila. To by se nyní nejen díky podpoře KDU-ČSL mohlo změnit. Lidovci si totiž dali za cíl, že se do konce volebního období zasadí o novou definici pojmu znásilnění. Mělo by také dojít ke zpřísnění trestů za sexualizované i domácí násilí. 

O přijímání nových zákonů či úpravě těch stávajících ale nerozhoduje pouze jedna strana. REFRESHER proto oslovil všechny politické strany a hnutí, která mají svá křesla ve Sněmovně, a zeptal se jich, zda se budou zasazovat o změnu definice znásilnění v našem právním systému.

Jak na redefinici pohlíží:

1. KDU-ČSL
2. ODS
3. Piráti
3. STAN
4. ANO
6. TOP 09
7. SPD
Doporučeno
Jak a proč (ne)trestáme sexualizované a domácí násilí: Soudci se musí vzdělávat, lékař nemůže chybovat Jak a proč (ne)trestáme sexualizované a domácí násilí: Soudci se musí vzdělávat, lékař nemůže chybovat 10. května 2022 19:00

Pojem znásilnění chceme redefinovat do konce volebního období. Na novele pracujeme s odborníky i s organizacemi Konsent a Amnesty International, zní z KDU-ČSL.

O vyjádření jsme nejprve poprosili stranu KDU-ČSL, za kterou nám na otázky odpovídala místopředsedkyně a senátorka Šárka Jelínková. Právě ta se této problematice věnuje dlouhodobě.

Máte určitou představu, jak by mohla znít nová definice pojmu znásilnění?

Co se týká redefinice pojmu znásilnění, tak je nutné učinit změnu skutkových znaků v trestním zákoníku tak, aby byla hlavním znakem skutkové podstaty tohoto trestného činu absence souhlasu při sexuální aktivitě. V současném vymezení chybí totiž definice nekonsenzuálního, tedy nesouhlasného a nedohodnutého pohlavního styku bez jasného důkazu užití násilí. Chtěli bychom jasně zakotvit, že stačí nesouhlas: ne znamená ne. Zároveň nechceme, aby novela zákona byla snadno zneužitelná opačným směrem.

Na jakou hranici budete chtít zvýšit tresty za znásilnění a domácí násilí?

Ohledně výše trestů za tyto činy ještě jednáme. Chceme, aby byly správně nastavené pro obě strany. Jednáme o nich i s právníky, aby bylo vše bez případných negativních následků.


Jakým způsobem se podle vašeho předpokladu tato změna promítne do praxe?

Věříme, že v důsledku této změny dojde ke zvýšení povědomí o tom, že sex bez souhlasu je znásilnění, a dojde k celkovému snížení počtu těchto činů. Mělo by také dojít ke snížení rozdílu mezi počty nahlášených znásilnění a těch, která se skutečně odehrála. Přinese také vyšší počet usvědčených násilníků. Chceme, aby zde byla terapeutická práce nejen s oběťmi, ale i pachateli, aby se předešlo opakování tohoto činu.


Kdy by mohla být nová definice pojmu znásilnění implementována do zákonů?

Naším záměrem je stihnout tuto novelu v tomto volebním období. Je to pro mě priorita, kterou bych chtěla stihnout co nejdříve. Záleží to ale na mnoha aspektech. Vše připravujeme a vyjednáváme s odborníky i opozičními hlasy. Spolupracujeme také s řadou organizací, které se tímto tématem zabývají, například s Amnesty International či Konsent.

Šárka Jelínková
Zdroj: Senát parlamentu České republiky
Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 114828 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse