Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. května 2022 18:04
Čas čtení 0:54
Radim Šlechta

Vědci poprvé vyfotili černou díru v Mléčné dráze. Snímky mohou odpovědět na důležité otázky o jejím vzniku

NEWS VESMÍR ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Podle vědců mohou snímky připravit pole dalším výzkumům.

Vědci poprvé zachytili supermasivní černou díru uprostřed Mléčné dráhy. Vzhledem k tomu, že černá díra pohlcuje veškeré světlo okolo sebe, bylo doposud takřka nemožné ji na snímcích zachytit. Nyní se to ale povedlo pomocí dalekohledu Event Horizon. Podle jedné z vědkyň Sery Markoff se jedná o skutečně průlomový moment. O snímcích informoval The Guardian.

Srdce Mléčné dráhy, černá díra známá jako Sagittarius A*, nelze běžným okem spatřit, lze ale pozorovat odrazy světla a hmoty, které nad její „propastí“ kolují rychlostí blízké rychlosti světla. To se vědcům nyní podařilo pomocí dalekohledu Event Horizon, který sestává ze sítě osmi teleskopů, rozprostřených od Antarktidy po Španělsko až Chile. Snímek, který dalekohled zachytil, představuje důkaz, že se uprostřed Mléčné dráhy černá díra opravdu nachází, tak, jak se vědci doposud domnívali.

Sagittarius A
Zdroj: ETH Collaboration

Vědci v současnosti doufají, že pozorování dvou procesů – pohlcování materiálu a jeho vystřelování do vesmíru – by mohlo pomoci odpovědět na řadu důležitých otázek o vývoji naší Galaxie. Vědci totiž stále nevědí, jestli byla dřív Galaxie nebo černá díra. Díky nově otevřeným možnostem teď mohou najít odpověď.

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

Historicky první snímek černé díry, Messier 87, byl zveřejněn v roce 2019. Na rozdíl od ní a některých další černých děr, je Sagittarius A* v klidovém stavu. Doposud byla černá díra Mléčné dráhy podle slov vědců „nepolapitelná“ a pořídit její snímek byl nadlidský úkol. To, že se to povedlo pro tým vědců, tedy znamená skutečný úspěch.

Domů
Sdílet
Diskuse