Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti TV Nova.
2. června 2022 14:45
Čas čtení 3:43
Sponzorovaný obsah

Bláznivé rekordy ve stavění Lega: Některé z nich mají na svědomí Češi

Bláznivé rekordy ve stavění Lega: Některé z nich mají na svědomí Češi
Zdroj: Pixabay/Andrew-Art
ZAJÍMAVOSTI GUINNESSOVA KNIHA REKORDŮ LEGO
Uložit Uložené

Z Lega se dá postavit dům i pojízdné auto. Další rekordy možná překonají soutěžící v nové show Lego Masters.

Lego. Všichni ho znají a většina ho miluje. Tyto malé, zdárně obyčejné kostičky dokážou člověka zabavit na hodiny, aniž by si všiml, kolik času uteklo od momentu, kdy spojil první dvě. Spoustě lidem dá zabrat sestavit náročnější lego sety podle návodu, někteří nadšenci se ale pouští do staveb, nad kterými se tají dech. Představíme ti nejvelkolepější stavby, které vytvořili geniální stavitelé z celého světa, včetně Česka.

Pokud máš rád lego a fascinuje tě, co všechno se z něj dá vytvořit, neměl by sis nechat ujít také novou show TV Nova Lego Masters, ve které největší nadšenci do lega z Česka a Slovenska ukážou už 5. června ve 20:20 svoje stavitelské schopnosti. Bude se rozhodně na co dívat, přesvědčit se o tom můžeš už teď na Voyo, kde je dostupný první díl. Co myslíš, dokážou soutěžící sestavit stavby, jako jsou tyto?

více o lego masters

Low cost Bugatti: Sestavené z lega

Začneme rovnou přímo husarským kouskem, který se podařil v Kladně, kde se nachází jedna z továren společnosti Lego. Místní modeláři se rozhodli sestavit model automobilu Bugatti Chiron v životní velikosti. Že to zní šíleně? To není všechno, model měl být totiž pojízdný. V roce 2018 se to členům týmu Lego Technic opravdu podařilo. Otázkou zůstává, jestli se finančně vyplatí spíše Bugatti z lega, nebo to opravdové.

Ať tě provází kostičky

Velmi známým lego setem je Millennium Falcon ze série Star Wars, který obsahuje 7 541 kostiček. Dnes už sice není největším setem mezi stavebnicemi, ale 83 cm dlouhá a 60 cm široká loď rozhodně patří k úctyhodným stavbám. Stavitelé po celém světě se předhánějí v tom, kdo tento model zvládne složit nejrychleji. Američan Paul Ufema to sám dokázal za neuvěřitelných 16 hodin, 10 minut a 29 sekund. Měl ale trochu smůlu, protože světový rekord mu kvůli jedinému chybějícímu dílku nebyl uznán. Od roku 2019 drží rekord čtyři němečtí stavitelé, kteří to zvládli za 2 hodiny, 51 minut a 47 sekund.

Paul Ufema si připsal na účet ještě jeden velký úspěch, a tentokrát už povedený. Podařilo se mu vytvořit rekord v nejrychleji složeném lego modelu italského Colossea, který dokázal sestavit za 13 hodin 37 minut a 36 sekund. Skládá se z 9 036 dílků a v současnosti je třetím největším lego setem za uměleckou mapou světa a Titanikem z 9 090 dílků.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený LEGO (@lego)

Největší vyrobený lego set

Největším lego setem je v současnosti výše zmíněná mapa světa obsahující 11 tisíc dílků. Slouží nejen jako zdroj zábavy pro stavitele, ale po několika hodinách usilovného sestavování máš doma také umělecký kousek, který bude netradičním bytovým doplňkem. Mapu si stavitel může přizpůsobit podle vlastního vkusu a také měnit barvy i postavení kontinentů. Můžeš si z ní udělat třeba soukromý bucket list a barevně si označit místa, která už jsi navštívil nebo to máš v plánu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený LEGO (@lego)

Bydlet v domě z lega? Žádný problém

Říkáš si, jaké by bylo bydlet v domě z lega? Pravděpodobně ne příliš pohodlné. Britský moderátor James May, kterého můžeš znát třeba z show Top Gear, zorganizoval stavbu domu z lega v reálné velikosti. Dům byl dokonce dvoupatrový a měl z kostiček lega vybavený i interiér. Stavba o rozloze 9,39 × 4,69 metru se skládala z více než 3 milionů dílků. Jak dům vypadal zvenku i uvnitř, se můžeš podívat ve videu.

Land Rover si postavil vlastní Tower Bridge

Zatímco někteří stavitelé se soustředí na již existující sety, jiní vymýšlí vlastní spektakulární stavby. Výrobce automobilů Land Rover chtěl z představení nového modelu Discovery udělat nezapomenutelnou událost a rozhodně se mu to povedlo. Automobilka se rozhodla, že nový vůz projede slavným londýnským mostem Tower Bridge, což by nebylo nic tak zvláštního, kdyby si vlastní Tower Bridge nesestavili z lega. Na stavbu se použilo 5 805 846 kostiček a přípravy zabraly téměř dva roky. Usilovná práce se ale vyplatila, protože 13 metrů vysoká stavba se zapsala do Guinnessovy knihy rekordů jako nejrozsáhlejší stavba z lega.

České lego úspěchy

Češi si kromě pojízdného Bugatti mohou připsat ještě několik dalších významných úspěchů. V roce 2017 sestavil Tomáš Kašpařík téměř 4 metry vysoké ruské kolo, kterým si zasloužil zápis do Guinnessovy knihy rekordů. Skládalo se ze 40 tisíc dílků a bylo plně funkční. Na svém kontě však má více velkolepých lego staveb, například horskou dráhu, kterou jsi mohl vidět i v pražské hračkárně Hamleys.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Tomáš Kašpařík (@chairudocreations)

Tomáš Kašpařík je také jedním z účastníků nové televizní show Lego Masters, kde poměří své síly s dalšími nadšenci do lega. V pořadu se utká 6 různorodých dvojic, jež tvoří například kamarádi, matka se synem, ale i náhodně sestavené dvojice lidí, kteří se před začátkem show neznali. Čekají je náročné úkoly a sestavování složitých staveb s různou tematikou. Udělají si výlet do vesmíru, poperou se s technickou výzvou a bude se i ničit. Na jednotlivé úkoly mají stanovený šibeniční čas, takže budou muset perfektně spolupracovat se svým parťákem a o emoce nebude nouze. Na konci každého dílu opustí soutěž dvojice, která výzvu zvládla nejméně.

Soutěžící budou muset prokázat důvtip, představivost i technické dovednosti. To vše bez návodu, sloužit jim bude jen vlastní fantazie. Vítěznou dvojici na konci čeká pohádková výhra půl milionu korun

Pořadem provází moderátoři Eva Kramerová, známá jako Evelyn, a Matouš Ruml, hodnotit výzvy bude hlavní porotce a designer Lego Technic Milan Reindl za asistence hostujících VIP osobností, které milují lego. Posuzovat budou nejen vzhled staveb, ale také jejich funkčnost. „Mým úkolem bude sledovat techniky stavění: Jaké díly soutěžící použil a jak funguje rozpohybování stavby,“ říká Milan Reindl. 

lego masters, lego, nova
Zdroj: TV Nova

Lego Masters je show plná akce, napětí, ale i životních příběhů soutěžících. Na obrazovkách se objeví už 5. června ve 20:20 na Nově, první díl si ale můžeš pustit už teď na Voyo.

Shlédnout Lego Masters
Domů
Sdílet
Diskuse