Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. června 2022 9:21
Čas čtení 1:20
Barbora Volfová

Vědci naměřili rekordní koncentraci CO2 v atmosféře. Je největší za 4 miliony let

Vědci naměřili rekordní koncentraci CO2 v atmosféře. Je největší za 4 miliony let
Zdroj: Unsplash/Chris LeBoutillier/volně k užití
NEWS KLIMATICKÁ ZMĚNA ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Koncentrace oxidu uhličitého v atmosféře překročila během květnového měření další hranici.

Výzkumníci z havajské observatoře NOAA, která se nachází na svazích sopky Mauna Loa, naměřili v průměru 420,99 ppm oxidu uhličitého, což je o 1,8 ppm více oproti loňskému roku. Dle vědců je hladina koncentrace CO2 v atmosféře o 50 % větší oproti předindustriální éře a největší za přibližně 4 miliony let. Informuje o tom americký Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA).

„Věda je nevyvratitelná: lidé mění naše klima způsoby, kterým se naše ekonomika a naše infrastruktura musí přizpůsobit. Dopady klimatických změn můžeme kolem sebe vidět každý den. Neustálý nárůst oxidu uhličitého naměřený na Mauna Loa je jasnou připomínkou toho, že musíme podniknout naléhavé a vážné kroky, abychom se stali národem připravenějším na změny klimatu,“ řekl administrátor NOAA Rick Spinrad, Ph.D. 

Doporučeno
Ledovce v Andách se za 30 let zmenšily téměř o polovinu Ledovce v Andách se za 30 let zmenšily téměř o polovinu 22. května 2022 20:07
klimatická změna
Zdroj: Getty Images/David McNew

Hladiny oxidu uhličitého jsou nyní srovnatelné s jeho koncentrací před 4,1 až 4,5 milionu let, kdy se pohybovaly okolo 400 ppm. V té době byla hladina moří o 5 až 25 metrů vyšší než dnes a dostatečně vysoká na to, aby zatopila mnohé světové metropole. 

Charles David Keeling, vědec z Scripps Institution of Oceanography, zahájil měření CO2 na meteorologické stanici NOAA na Mauna Loa v roce 1958. „Je skličující, že nám chybí kolektivní vůle ke zpomalení neúnavného nárůstu CO2. Využívání fosilních paliv se již možná nezrychluje, ale stále spěcháme nejvyšší rychlostí směrem ke globální katastrofě,“ dodal Keeling.

Doporučeno
FOTO: Irák zasáhla pouštní bouře, tisíce lidí musely do nemocnic. Na vině jsou klimatické změny FOTO: Irák zasáhla pouštní bouře, tisíce lidí musely do nemocnic. Na vině jsou klimatické změny 17. května 2022 16:30

Navzdory desetiletím vyjednávání nebylo globální společenství schopno výrazně zpomalit zvyšování úrovně oxidu uhličitého. „Hladiny CO2 jsou na úrovni, kterou náš druh nikdy předtím nezažil. Víme o tom půl století a nedokázali jsme s tím udělat nic smysluplného. Jak dlouho to bude trvat, než se probudíme," řekl Pieter Tans, vedoucí vědec z Global Monitoring Laboratory.

Znečištění vznikající spalováním fosilních paliv způsobuje oteplování atmosféry, což má za následky extrémní výkyvy počasí, sucho, lesní požáry, záplavy apod.

Dopady znečištění na světové oceány zahrnují zvyšující se teploty mořského povrchu, stoupající hladinu moří a zvýšenou absorpci uhlíku, která vede k deoxygenaci oceánů, jež ztěžuje přežití mořských živočichů. Vědci z NOAA mimo jiné ukazují pomocí prohlížeče, jak by mohl vzestup hladiny moře ovlivnit společnost.

Domů
Sdílet
Diskuse