Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. května 2022 20:07
Čas čtení 0:52
Barbora Volfová

Ledovce v Andách se za 30 let zmenšily téměř o polovinu

Ledovce v Andách se za 30 let zmenšily téměř o polovinu
Zdroj: Wikimedia/volně k užití
NEWS KLIMATICKÁ ZMĚNA ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Na úbytku ledovců se podle expertů podílely klimatické změny i rozsáhlejší požáry v Amazonii.

Ledovce v tropické části jihoamerických And se za posledních třicet let zmenšily téměř o polovinu, vyplývá to ze studie MapBiomas Amazônia publikované stránkou Ecodebate. Výzkumníci z Brazílie a Peru přisuzují výrazný úbytek ledovců klimatickým změnám i rozsáhlejším požárům v Amazonii. 

Největší část ledovců v tomto regionu připadá na Peru a Bolívii, menší procento pak na Ekvádor, Kolumbii, Venezuelu a Chile. MapBiomas je brazilská iniciativa, která se věnuje mapování změn zemského povrchu v Jižní Americe, zejména v Brazílii a Amazonii.

Doporučeno
Globální oteplování zhoršuje kvalitu spánku lidí na celém světě, ukázala rozsáhlá studie. Ovlivňuje zejména ženy a starší lidi Globální oteplování zhoršuje kvalitu spánku lidí na celém světě, ukázala rozsáhlá studie. Ovlivňuje zejména ženy a starší lidi 21. května 2022 9:06
ledovce v Andách
Zdroj: Wikimedia/Edubucher/volně k užití

Podle studie se plocha ledovců v tropických Andách během let 1990 až 2020 zmenšila o 42 %, z maximálních 2 429,38 kilometru čtverečních na pouhých 1 409,11 kilometru čtverečních.

„Tento bezprecedentní nárůst úbytku ledovců, jak v rozsahu, tak v objemu, lze přičíst změně klimatu a neklimatickým faktorům, jako je větší výskyt lesních požárů v posledních letech v Amazonii. Při požárech vzniká černý uhlík, který může urychlit tání ledovců,“ uvádí studie.

Doporučeno
Socioložka: Patriarchát, jak ho známe my, je provázán se systémem, který vedl ke změně klimatu. Přírodu jsme objektivizovali Socioložka: Patriarchát, jak ho známe my, je provázán se systémem, který vedl ke změně klimatu. Přírodu jsme objektivizovali 19. května 2022 11:30

Vědci se mimo jiné obávají možných negativních dopadů nedostatku sladké vody na obyvatele a produkce potravin v andském regionu. Ledovce procházející rychlým úbytkem mohou mít environmentální, kulturní a ekonomické dopady na místní obyvatelstvo, varují.

„Úbytek ledovců ovlivňuje ekosystémy, zemědělství, zásobování vodou, výrobu elektřiny a v důsledku i cestovní ruch, a může tak mít důsledky nejen ekologické, ale pro místní obyvatele i ekonomické a kulturní,“ popisuje jeden z autorů studie, Efrain Yury Turpo Cayo.

Domů
Sdílet
Diskuse