Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. června 2022 18:24
Čas čtení 1:40
Barbora Volfová

Při střelbě do davu ve Filadelfii zemřeli tři lidé, dalších dvanáct bylo zraněno

Při střelbě do davu ve Filadelfii zemřeli tři lidé, dalších dvanáct bylo zraněno
Zdroj: Getty Images/Ross Mantle (ilustrační foto)
NEWS JOE BIDEN SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Podle filadelfské policie několik útočníků střílelo do davu.

Tři lidé zemřeli a nejméně dvanáct dalších lidí bylo zraněno při sobotní střelbě ve večerních hodinách na South Street ve Filadelfii, největším městě státu Pensylvánie. Krátce před půlnocí se ozvaly četné výstřely, které zpozorovala policejní hlídka. Důstojníci viděli několik aktivních střelců, jak střílejí do davu, řekl inspektor D.F. Pace během nedělní tiskové konference. Informuje o tom server 6abc a CNN.

Podél bloků 200 a 300 South Street byly zajištěny dvě poloautomatické ruční zbraně. Jedna z nich měla zvětšený zásobník. Na ulici bylo nalezeno několik nábojnic. 

Celkem bylo postřeleno patnáct lidí. Z těchto obětí jsou tři lidé mrtví a dvanáct dalších je zraněno. Mezi zabitými oběťmi jsou 26letá žena, 22letý muž a 34letý muž.

Doporučeno
Joe Biden vyzval k zákazu útočných pušek v reakci na střelecké útoky v USA Joe Biden vyzval k zákazu útočných pušek v reakci na střelecké útoky v USA 4. června 2022 12:12

Policie se ale domnívá, že zraněných mohlo být více. Je možné, že když ozbrojenci stříleli do davu, stovky lidí se rozutekly do bezpečí –⁠ mezi nimi tedy mohli být další zranění.

„Byl to chaos,“ řekl pro Philadelphia Inquier Eric Walsh, který zavíral venkovní posezení v baru O'Neals poblíž střelby. Viděl mladou ženu, jak se na rohu zhroutila k zemi.

„Tři lidé byli zabiti a jedenáct dalších zraněno při hromadné střelbě v sobotu pozdě večer na South Street uprostřed chaosu, jež vypukl na legendárních blocích, které již dlouho patří mezi nejoblíbenější místa setkávání regionu Philadelphia,“ uvedlo místní médium na Twitteru.

„Umíte si představit, že tam byly stovky jedinců, kteří si užívali South Street jako každý víkend, kdy tato střelba vypukla," řekl Pace. Policie zatím nikoho nezatkla, minimálně jeden ze střelců podle inspektora uprchl na jih American Street.

„Naše srdce patří obětem a jejich rodinám. Tleskám statečnosti filadelfského policisty, který střelce zasáhl. Klidná noc nakupování a procházek by nikdy neměla skončit hrůzou. Tento nesmyslný akt násilí je dalším zřejmým příkladem epidemie střelného násilí v naší zemi. Znovu vyzývám Kongres, aby schválil legislativu, která dostane poloautomatické zbraně z našich ulic,“ prohlásil po tragédii kongresman Brendan Boyle.

Doporučeno
Střelba na základní škole v Texasu má 21 obětí. Útočník zabil děti i učitele, předtím střílel na vlastní babičku Střelba na základní škole v Texasu má 21 obětí. Útočník zabil děti i učitele, předtím střílel na vlastní babičku 25. května 2022 7:48

V reakci na sérii střeleckých útoků ve Spojených státech prezident Joe Biden během svého projevu v Bílém domě rovněž vyzýval Kongres k zákazu útočných pušek, zintenzivnění prověrky kupujících, zvýšení minimální věkové hranice pro nákup a zpřísnění kontroly zbraní. 

Nové zákony obvykle navrhují demokratičtí zákonodárci, ale opakovaně narážejí na odpor Republikánské strany, jejíž členové se často přiklání k výkladu druhého dodatku americké ústavy, který se týká práva na vlastnění zbraně.

Domů
Sdílet
Diskuse