Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. června 2022 v 15:06
Čas čtení 1:21
Ilona Hobzová

Nový průzkum: ANO by vyhrálo volby, náskok před ODS se ještě zvětšil

Nový průzkum: ANO by vyhrálo volby, náskok před ODS se ještě zvětšil
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
NEWS VOLEBNÍ PRŮZKUMY ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Ztratili také Starostové, před kterými se v průzkumu umístila Česká pirátská strana.

Největší volební podporu by i podle květnového modelu mělo hnutí ANO, které by v modelu bez koalic podpořilo 28 % voličů. Občanská demokratická strana (ODS) zůstala znovu druhá, její podpora ale klesla o 3,5 procenta. Ztratili také Starostové a nezávislí, před kterými se umístili Piráti. Volební průzkum pro Českou televizi zpracovala agentura Kantar. 

Doporučeno
Cena benzinu v Česku dosáhla rekordní hodnoty, za litr lidé zaplatí v průměru 47,31 koruny Cena benzinu v Česku dosáhla rekordní hodnoty, za litr lidé zaplatí v průměru 47,31 koruny 12. června 2022 v 11:02

ANO má stabilní podporu

ANO v modelu bez koalic dosáhlo podpory 28 %, což je o půl procentního bodu více než v minulém měsíci. Podle autorů průzkumu má hnutí Andreje Babiše dlouhodobě stabilní podporu. Naopak ODS oproti dubnu klesla voličská podpora o 3,5 procentního bodu. Stejné podpory se v meziměsíčním srovnání dostalo SPD, která s jedenácti procenty zůstává třetí.

 

Na čtvrtém místě byli v květnu Piráti, kteří si polepšili o 3,5 procenta, a přeskočili tak hnutí STAN, jehož podpora naopak o stejnou procentuální hodnotu klesla. Do Poslanecké sněmovny by se další strany nedostaly. Pod hranicí pěti procent potřebných pro vstup do dolní komory zůstaly ČSSD (4,5 %), TOP 09 (4 %) i KDU-ČSL (3,5 %). 

Pokud by do voleb stejně jako v loňském roce šly velké koalice, prvenství by stále drželo hnutí ANO. Koalice SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) by byla druhá, Piráti a STAN třetí. Podle tohoto typu volebního modelu by se do sněmovny dostala ještě SPD a ČSSD. „Statistická chyba se ale u sociální demokracie pohybuje kolem půldruhého procentního bodu, a tak nelze jednoznačně říci, zda by se nakonec do Poslanecké sněmovny dostala, či nikoliv,“ upozornili autoři modelu.

Metodologie agentury KANTAR CZ

Sběr dat probíhal ve dnech 16. 5. až 2. 6. 2022 na reprezentativním vzorku 1200 respondentů, který odráží reálné sociodemografické rozložení společnosti (pohlaví, věk, kraj, vzdělání, místo bydliště).

Do volebního modelu pro jednotlivé strany vstoupilo 962 respondentů. Jedná se o respondenty, kteří nevylučují svou účast ve volbách a nepovažují za pravděpodobné, že volbu své preferované strany změní. Statistická chyba tohoto volebního modelu se v aktuální vlně měření pohybuje u jednotlivých stran v rozmezí +/− 1,1 (u stran s nízkým ziskem) až 3,5 (u stran s vysokým ziskem) procentního bodu.
 
Domů
Sdílet
Diskuse